Connect with us

Znanost

Ovaj kit naučio je jezik dupina

Foto: Wikimedia/Izvor: The Telegraph

Biljke i životinje

Ovaj kit naučio je jezik dupina

Kit koji je živio u blizini malog jata dupina naučio je govoriti njihovim jezikom, tvrdi novo istraživanje.

Dva mjeseca nakon što je beluga kit premješten u novi objekt zajedno s dupinima, znanstvenici su otkrili da je počeo oponašati njihove zvižduke.

Četverogodišnji kit preseljen je 2013. godine kako bi živio s dupinima u odmorištu Koktebel u Krimu, a detalji otkrića objavljeni su u znanstvenom časopisu Animal Cognition.

Kit je učio komunicirati jezikom dupina, no znanstvenici su uočili da je pritom počeo gubiti svoj vlastiti jezik, prenosi Independent.

„Dva mjeseca nakon što je beluga premješten u novi objekt, otkrili smo da je počeo imitirati zvižduke dupina, dok je jedan oblik njegovog prirodnog poziva nestao“, rekla je Elena Panaova s Ruske akademije znanosti u Moskvi.

Dodala je: „Među kitovim vokalizacijama redovno smo otkrivali imitacije dupinovih zvižduka, no pronašli smo samo jedan slučaj u kojem su dupini proizveli kratke pozive koji nalikuju beluginim.“

Znanstvenici dosad imaju snimljeno više od 90 sati zvuka kita koji komunicira poput dupina.

Općenito, dupini komuniciraju koristeći se dvije vrste zvukova, „zvižduke“ i „klikove“. Klikove upotrebljavaju u eholokaciji (sposobnost koju dijele s kitovima zubanima i šišmišima, a mogu ju razviti i ljudi) kada se snalaze u prostoru pomoću zvuka, a zvižduke kada komuniciraju s drugim članovima vrste, što je ono što kit oponaša.

Beluga kitovi su vrlo inteligentni i poznati su po svojim imitacijama ljudi. Godine 2012. jedan kit je počeo govoriti oponašajući obrasce ljudskog govora, što upućuje na to da je kit pokušavao razgovarati sa svojim tamničarima.

No, znanstvenici tvrde kako je ovaj slučaj još više pionirski zato što je kit odustao govoriti „beluganski“ kako bi se prilagodio dupinima.

Nastavi čitati
3 komentara

3 Comments

 1. Denis Deno

  5 studenoga, 2017 kod 2:59 pm

  Nije to prva vrsta kitova poliglota postoje i false killer whale(crni dupin-kit novi zeland)koji se druzi i komunicira sa drugom vrstom dupina bottlenose dolphines ili ti velike pliskavice

 2. Mato Klaic Krcko

  6 studenoga, 2017 kod 8:29 pm

  Zasto ti forsiras taj Siroki kad je Travnik blize 😉

 3. Mato Klaic Krcko

  6 studenoga, 2017 kod 8:33 pm

  Nikako put duzi pa Jablanica janjetinja praseci djole kad gospodja Sabira to sve sabere jeftinije Travnik hah

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh