Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Ovi spojevi mogu uzrokovati agresiju i hiperaktivnost kod djece

Photo: Shutterstock

Usporivači plamena (retardanti) spojevi su koji se nalaze u namještaju, elektroničkim uređajima i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a jedna studija objavljena u časopisu Environmental Health govori da mogu imati štetan učinak na razvoj djece.

„Analizirajući ponašanje djece i njihovu izloženost retardantima, otkrili smo kako djeca koja su im izloženija pokazuju veću razinu agresivnosti, otpora i hiperaktivnosti, manjka im pažnje i češće će zlostavljati svoje kolege“, rekla je autorica studije Molly Kile.

Proizvođači su počeli koristiti usporivače plamena 1975. godine kao rezultat tadašnjeg zakona u Kaliforniji kojim se htjela smanjiti zapaljivost kućanskih proizvoda i aparata. Danas se dodaju u namještaj, madrace, tepihe, elektroniku, vozila i brojne druge proizvode. Ono što ih čini potencijalno opasnima jest činjenica da se ne vežu za proizvod, nego su raspršeni u prostoru.

Danas je moguće smanjiti zapaljivost proizvoda drugim postupcima, no usporivači plamena i dalje su vrlo često prisutni u kućanstvima.

Najčešći retardanti su brom-difenil eteri (BDE) i organofosfati (OPFR) koji su se javili kao alternativa jer manje utječu na zdravlje i okoliš. Prijašnja istraživanja povezala su i BDE i OPFR sa smanjenjem kognitivne funkciju u djece, no malo je poznato da retardanti plamena utječu i na društvene sposobnosti i emocije kod djece.

Pokušavajući to dokazati, znanstvenici sa Sveučilišta u Oregonu proveli su eksperiment s 92 djece dobi od 3-5 godina, na čije su ruke stavili silikonske narukvice koje su porozne i upijaju preko 1.200 kemijskih spojeva. Kombinirajući društveno-demografske podatke prikupljene putem upitnika koje su ispunjavali roditelji i podatke o izloženosti kemijskim spojevima dobivene iz narukvica, istraživači su otkrili kako su sva djeca bila izložena retardantima u različitim dozama.

Djeca koja su bila izložena većim količinama spojeva iz usporivača plamena bila su agresivnija, neoodgovornija, agresivnija i pokazivala su veći otpor roditeljima, a njihovi profesori su rekli da im nedostaje samopouzdanja. Sve te društvene sposobnosti i karakteristike utječu na akademski i društveni uspjeh djeteta.

Znanstvenici su suglasni da je potrebno provesti još istraživanja na tu temu jer na agresiju i hiperaktivnost mogu utjecati brojni drugi faktori.

Možda će vas zanimati

Psihologija

U današnje vrijeme, didaktičke igračke postale su bitnije no ikada! Djeca od malih nogu koriste mobitele, laptope i tablete kako bi se zabavili te...

Biologija

Čini se kao neko praznovjerje priča da su bebe začete u određeno doba godine zdravije od onih začetih tijekom nekog drugog razdoblja. Međutim, znanstvenici...

Wellness i prehrana

Njemački znanstvenici s Instituta Max Planck upozoravaju kako većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost ni količinu šećera u obrocima što ih nude svojoj djeci. Provedena...

Društvene znanosti

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro...