Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Ovi spojevi mogu uzrokovati agresiju i hiperaktivnost kod djece

A loud and screaming young boy trying to get attention

Usporivači plamena (retardanti) spojevi su koji se nalaze u namještaju, elektroničkim uređajima i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a nova studija objavljena u časopisu Environmental Health govori da mogu imati štetan učinak na razvoj djece.

„Analizirajući ponašanje djece i njihovu izloženost retardantima, otkrili smo kako djeca koja su im izloženija pokazuju veću razinu agresivnosti, otpora i hiperaktivnosti, manjka im pažnje i češće će zlostavljati svoje kolege“, rekla je autorica studije Molly Kile.

Proizvođači su počeli koristiti usporivače plamena 1975. godine kao rezultat tadašnjeg zakona u Kaliforniji kojim se htjela smanjiti zapaljivost kućanskih proizvoda i aparata. Danas se dodaju u namještaj, madrace, tepihe, elektroniku, vozila i brojne druge proizvode. Ono što ih čini potencijalno opasnima jest činjenica da se ne vežu za proizvod, nego su raspršeni u prostoru.

Danas je moguće smanjiti zapaljivost proizvoda drugim postupcima, no usporivači plamena i dalje su vrlo često prisutni u kućanstvima.

Najčešći retardanti su brom-difenil eteri (BDE) i organofosfati (OPFR) koji su se javili kao alternativa jer manje utječu na zdravlje i okoliš. Prijašnja istraživanja povezala su i BDE i OPFR sa smanjenjem kognitivne funkciju u djece, no malo je poznato da retardanti plamena utječu i na društvene sposobnosti i emocije kod djece.

Pokušavajući to dokazati, znanstvenici sa Sveučilišta u Oregonu proveli su eksperiment s 92 djece dobi od 3-5 godina, na čije su ruke stavili silikonske narukvice koje su porozne i upijaju preko 1.200 kemijskih spojeva. Kombinirajući društveno-demografske podatke prikupljene putem upitnika koje su ispunjavali roditelji i podatke o izloženosti kemijskim spojevima dobivene iz narukvica, istraživači su otkrili kako su sva djeca bila izložena retardantima u različitim dozama.

Djeca koja su bila izložena većim količinama spojeva iz usporivača plamena bila su agresivnija, neoodgovornija, agresivnija i pokazivala su veći otpor roditeljima, a njihovi profesori su rekli da im nedostaje samopouzdanja. Sve te društvene sposobnosti i karakteristike utječu na akademski i društveni uspjeh djeteta.

Znanstvenici su suglasni da je potrebno provesti još istraživanja na tu temu jer na agresiju i hiperaktivnost mogu utjecati brojni drugi faktori.

4 komentara

4 Comments

 1. Krokomir Prepelović

  11 ožujka, 2017 u 5:12 pm

  Brom-difenil i organofosfati.

 2. Jadranka Njegač

  11 ožujka, 2017 u 6:06 pm

  Nista mi tu ne mozemo.
  Triju nas odozdola i odozgora.

 3. Selver Burekovic

  11 ožujka, 2017 u 9:35 pm

  Nista onda.Ispalicemo se u neku pecinu i tu provesti ostatak zivota.

  Cek malo,umrijecemo od velike vlage u tom slucaju….upale pluca,zglobova…..

 4. Emilija JB

  12 ožujka, 2017 u 10:02 am

  Tko je dozvolio svoju djecu izloziti eksperimentu izlaganja toksicnim spojevima????? …

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oboljenja i poremećaji

Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15...

Oglašavanje