Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ovi spojevi mogu uzrokovati agresiju i hiperaktivnost kod djece

Photo: Shutterstock

Usporivači plamena (retardanti) spojevi su koji se nalaze u namještaju, elektroničkim uređajima i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a jedna studija objavljena u časopisu Environmental Health govori da mogu imati štetan učinak na razvoj djece.

„Analizirajući ponašanje djece i njihovu izloženost retardantima, otkrili smo kako djeca koja su im izloženija pokazuju veću razinu agresivnosti, otpora i hiperaktivnosti, manjka im pažnje i češće će zlostavljati svoje kolege“, rekla je autorica studije Molly Kile.

Proizvođači su počeli koristiti usporivače plamena 1975. godine kao rezultat tadašnjeg zakona u Kaliforniji kojim se htjela smanjiti zapaljivost kućanskih proizvoda i aparata. Danas se dodaju u namještaj, madrace, tepihe, elektroniku, vozila i brojne druge proizvode. Ono što ih čini potencijalno opasnima jest činjenica da se ne vežu za proizvod, nego su raspršeni u prostoru.

Danas je moguće smanjiti zapaljivost proizvoda drugim postupcima, no usporivači plamena i dalje su vrlo često prisutni u kućanstvima.

Najčešći retardanti su brom-difenil eteri (BDE) i organofosfati (OPFR) koji su se javili kao alternativa jer manje utječu na zdravlje i okoliš. Prijašnja istraživanja povezala su i BDE i OPFR sa smanjenjem kognitivne funkciju u djece, no malo je poznato da retardanti plamena utječu i na društvene sposobnosti i emocije kod djece.

Pokušavajući to dokazati, znanstvenici sa Sveučilišta u Oregonu proveli su eksperiment s 92 djece dobi od 3-5 godina, na čije su ruke stavili silikonske narukvice koje su porozne i upijaju preko 1.200 kemijskih spojeva. Kombinirajući društveno-demografske podatke prikupljene putem upitnika koje su ispunjavali roditelji i podatke o izloženosti kemijskim spojevima dobivene iz narukvica, istraživači su otkrili kako su sva djeca bila izložena retardantima u različitim dozama.

Djeca koja su bila izložena većim količinama spojeva iz usporivača plamena bila su agresivnija, neoodgovornija, agresivnija i pokazivala su veći otpor roditeljima, a njihovi profesori su rekli da im nedostaje samopouzdanja. Sve te društvene sposobnosti i karakteristike utječu na akademski i društveni uspjeh djeteta.

Znanstvenici su suglasni da je potrebno provesti još istraživanja na tu temu jer na agresiju i hiperaktivnost mogu utjecati brojni drugi faktori.

4 Comments

4 Comments

 1. Krokomir Prepelović

  March 11, 2017 at 5:12 pm

  Brom-difenil i organofosfati.

 2. Jadranka Njegač

  March 11, 2017 at 6:06 pm

  Nista mi tu ne mozemo.
  Triju nas odozdola i odozgora.

 3. Selver Burekovic

  March 11, 2017 at 9:35 pm

  Nista onda.Ispalicemo se u neku pecinu i tu provesti ostatak zivota.

  Cek malo,umrijecemo od velike vlage u tom slucaju….upale pluca,zglobova…..

 4. Emilija JB

  March 12, 2017 at 10:02 am

  Tko je dozvolio svoju djecu izloziti eksperimentu izlaganja toksicnim spojevima????? …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro...

Zdravlje i Medicina

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima...

Zdravlje i Medicina

Posljednjih nekoliko tjedana moj sin stalno kiše i neprestano mu curi nos.  Kako mogu znati ima li alergiju ili je samo prehlađen? – zabrinuta mama Sezonske...

Znanost

Dječji plač je trajni izvor stresa za roditelje. Taj problem je također postao tema ozbiljnog znanstvenog istraživanja. Šivajući visoko osjetljive mikrofone unutar dječjih rukava, James Green sa Sveučilišta Connecticut...

Advertisement