Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ovo se događa tijelu nakon gutanja deterdženta

Opasne posljedice tinejdžerskog internetskog trenda

Ako ste prethodni tjedan bili online zasigurno ste naišli na vijest o novom štetnom internetskom trendu koji se proširio među djecom i tinejdžerima u Sjedinjenim Državama.

Takozvani “Tide Pod izazov” je postao viralan, a radi se o gutanju kapsula za pranje rublja u obliku jastučića. Alarmantni trend videosnimki tinejdžera koji grickaju opasne kapsule deterdženta je preplavio društvene mreže.

Kako točno takvi jastučići puni deterdženta uništavaju tijelo, objasnili su stručnjaci. Gutanje, naime, može uzrokovati kemijske opekline u svakom dijelu tijela koji dotakne.

Prvi izazov gutanja jastučića koncentriranog deterdženta je postao je viralan 7. siječnja i od tog datuma je oko 40 američkih tinejdžera završilo u bolnici zbog trovanja. Deterdžent sadrži mnogobrojne kemikalije koje u malim količinama mogu biti relativno sigurne, ali kad su kondenzirane u jastučiću, sastojci mogu nagristi membrane masnih stanica te uzrokovati kemijsko spaljivanje kože, usta, očiju, grla i probavnog sustava.

Deterdžent je gusto nabijen u jastučić i zatvoren plastičnom membranom, što daje određeni pritisak. “Ukoliko ga progutate i uđe vam u grlo, tamo opasnost tek započinje”, poručuje voditelj Bolničkog centra za trovanja u Ohiju Henry Spiller.

Prvo što se zapaža čim se zagrize jastučić je gorak i neugodan okus. To je zbog denatonijeva benzoata, sastojka koji je dodan upravo da ljude (uglavnom djecu koja ga greškom probaju) odvrati od gutanja.

Problem je, međutim, nastao jer su se tinejdžeri počeli natjecati u gutanju upravo zato što je deterdžent izuzetno neugodnog okusa. Najgore je od svega to što, čim se jastučić raspadne u ustima, može već biti prekasno za popravljanje štete, čak i onda kad odmah nakon toga ispljunete sadržaj.

“Iritacija dovodi do kašljanja i mučnine kod većine ljudi”, tvrdi Spiller. Budući da se to ne razblažuje kao deterdžent pakiran u boci, visoko koncentrirane sapunske kemikalije odmah nagrizaju u trenucima kontakta.

“Ako vam to dospije u stražnji dio grla, epiglotis i ždrijelo i tamo ostane kratko vrijeme, onda doslovno spaljuje tkivo”, pojašnjava Spiller. Spaljivanje ždrijela ili grla može jedenje, pijenje ili samo disanje učiniti vrlo bolnim i teškim. Ako se epiglotis spali (poklopac tkiva koji pokriva dišne puteve, tako da hrana i tekućina ne ulaze u pluća) on može postati otečen i ne otvarati se na način na koji treba pa bi moglo doći do teškoća sa slanjem zraka u pluća.

Kad kemikalije dospiju do pluća, spaljuju krhke vrećice zraka kroz koje tijelo apsorbira kisik i ispušta ugljični dioksid. Kad se ta tkiva zapale koncentriranim sredstvima, “razmjena zraka ne radi dobro.” Propala razmjena zraka tako može ostaviti čovjeka bez kisika ili hipoksičnog, što može zauzvrat potisnuti središnji živčani sustav.

U rijetkim slučajevima djeca završavaju i u komi koja ponekad traje danima nakon što bi pojeli deterdžent, tvrdi Spiller.

Možda će vas zanimati

Znanost

Prema novoj velikoj studiji Nacionalnog instituta za zdravlje, žene koje koriste kemijske proizvode za ravnanje kose u većoj su opasnosti od raka maternice od...

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances. Napredni Seattle i nastava koja počinje...

Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo na žene

Zdravlje i Medicina

Svaki peti tinejdžer ili više od 80 posto mladih u dobi od 11 do 17 godina nedovoljno se bavi fizičkom aktivnošću, čime ugrožavaju svoje...

Advertisement