Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Ovo su najljepše fotografije iz NASA-inih arhiva

60 godina u svemiru obilježeno foto-knjigom

NASA je prošle godine obilježila 60. obljetnicu osnivanja. Ove godine, pak, slave 50. obljetnicu slijetanja na Mjesec. Izdavačka kuća Taschen je objavila fotografije agencije. Foto-knjiga uključuje 400 najboljih fotografija. Među njima su i neki manje poznati kadrovi.

Ukratko, tijekom godina je NASA shvatila da su fotografije važan dio poruke i da ljudi na Zemlji žele vidjeti što se to događa “tamo gore”.

Foto: NASA

Komadić povijesti

Članovi posade osiguravaju zrakoplove X-15 nakon istraživačkog leta. Dotle ih matični brod B-52, koji se koristi za lansiranje jedinstvenog zrakoplova, prelijeće u niskom letu. X-15 je odradio ukupno 199 letova u razdoblju od skoro 10 godina (1959. – 1968.). Postavio je neslužbene svjetske brzinske i visinske rekorde:

Foto: NASA

Kamere švedskog proizvođača Hasselblad korištene su u nekoliko povijesnih NASA misija. To uključuje i Apollo 11. Na većini fotografija iz te misije uopće nema prvog čovjeka na Mjesecu – Neila Armstronga. Na njima se gotovo uvijek nalazi onaj drugi – Buzz Aldrin. Razlog je jednostavan: Armstrong je većinu vremena držao fotoaparat:

Foto: NASA

Astronaut Dave Scott stoji u otvoru komandnog modula Gumdrop. Usidren je na mjesečevom modulu Spider u orbiti Zemlje. Posada je testirala postupke pristajanja koji su omogućili kasnije slijetanje na Mjesec:

Foto: NASA

Prva fotografija koja je Zemljanima dala novu, kozmičku perspektivu:

Foto: NASA

Otisak stopala “drugog čovjeka na Mjesecu”, astronauta Buzza Aldrina. I ovu je fotografiju uslikao Neil Armstrong:

Foto: NASA

Astronaut Edward H. White II. tijekom misije Gemini 4. Bio je to prvi Amerikanac koji je 3. lipnja 1965. g. izašao iz svemirske letjelice i zakoračio u svemir:

Foto: NASA

Duga ekspozicija prikazuje polijetanje letjelice Gemini X. Lansirana je iz kompleksa 19 u Cape Canaveralu 18. srpnja 1966. godine:

Foto: NASA

James Webb teleskop bit će mnogo moćniji od Hubblea. Ipak, Hubbleov svemirski teleskop je bio izvor zapanjujućih slika. Prve fotografije, uslikane 1990. godine, bile su mutne zbog kvara na glavnom zrcalu:

Foto: NASA

Autoportret NASA-inog rovera Curiosity:

Foto: NASA

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Izgleda da nam mobiteli ipak ne odmažu u pamćenju. Je li naša neprekidna praksa fotografiranja raznih trenutaka uzrokovala da zaboravimo ono što smo vidjeli?...

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Svemir

SpaceX je utorak poslao božićne darove, poslastice i zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a zauzvrat je također dobio poklon – 100. uspješno slijetanje...

Oglašavanje