Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Ovo su najspektakularnije fotografije neba i nebeskih tijela u 2017. godini

Reflection by Beate Behnke /izvor: IFL Science

Objavljene su fotografije koje su ušle u uži izbor za natječaj Insight Astronomy Photographer of the Year 2017, a slike su doista spektakularne.

Natjecanje, koje je sada u devetoj godini, vodi Kraljevski opservatorij u Greenwichu u Velikoj Britaniji. Ovogodišnji natječaj primio je gotovo 4.000 prijava amaterskih i profesionalnih fotografa. Slike su u opsegu od prekrasnih snimaka polarnog svjetla do zadivljujućih fotografija Sunca.

Donosimo vam neke od naših favorita:

Bitka koju gubimo, Haitong Yu – Peking, Kina, 2. ožujka 2017

Ova fotografija prikazuje Mliječni put koji se diže iznad malog radio teleskopa na postaji Miyun. Slika prikazuje kontrast između neba iznad grada – koje sjaji od svjetlosnog zagađenja – i zvijezda izravno iznad teleskopa.

NGC 2023, Warren Keller (SAD) – Cerro Tololo Inter-američki opservatorij, u blizini La Serene, Čile, 2. siječnja 2016

Ovo je fotografija maglice NGC 2023. Moguće je da vam je odnekud poznata, jer je obično uključena u fotografije maglice Konjska glava koja pripada zviježđu Orion. NGC 2023 maglica je 1.467 svjetlosnih godina daleko od Zemlje, a dijametralno je duga 4 svjetlosne godine.

Snježni mjesecobraz © Kris Williams (UK), Nacionalni park Snowdonia National Park, Conwy, UK, 3. prosinca 2016

Snježni vrhunac na Castell-Y-Gwynt (Dvorac vjetrova) u planinama Glyder Fach u Nacionalnom parku Snowdonia u Sjevernom Walesu. Krajolik je formiran u procesu zamrzavanja i odmrzavanja, gdje voda ulazi u pukotine u kamenju, smrzne se i proširi, što može uzrokovati da se stijena rascijepi i pukne nebrojeno puta kroz stotine i tisuće godina.

Istočna prominencija © Paul Andrew (UK) – snimljeno u gradu Dover, Kent, UK, 29. kolovoza 2016

Na dramatičnoj fotografiji koja prikazuje “širinu živice” koja se proteže od Sunca, a plazma se gura i potiskuje nestabilnim magnetskim poljima. NASA ih naziva živičanim izbočinama jer “izgledaju nešto poput živice grmlja”.

Kruna Aurora, Yulia Zhulikova – Murmansk, Russia, 3. siječnja 2017

Astronom amater uslikao je ovu fotografiju Aurore Borealis koja se kovitla nad snježnim krošnjama drveća u Munmansku u Rusiji.

Sablasno Sunce, Michael Wilkinson (UK) – Groningen, Netherlands, April 4, 2017

Sunce je fotografirano s filterom kalcij-K, pokazujući unutarnju kromosferu zvijezde. U negativu, površina se pojavljuje tamnija od Sunčevih pjega, koje sjaje na Sunčevoj površini.

Izgubljeno vrijeme, Andrew Whyte (UK) – slikano u gradu Titchfield, Hampshire, UK, 26. ožujka 2017

Korištenjem duge ekspozicije, fotograf je uhvatio sjeverni nebeski pol i nebo koje se oko njega okreće u smjeru obrnutom od kazaljke na satu.

Gospodin Veliki Utop, Nicholas Roemmelt (Danska), – Engadin, Graubünden, Švicarska, 29. prosinca 2016

Fotografija noćnog neba uslikana je kroz ulaz u glacijer u Engadinu u Švicarskoj. Da bi se dobila slika u kojoj su i čovjek i nebo dobro osvijetljeni, fotograf je koristio dvije panorame s različitim ekspozicijama.

Sh2-249 Meduzina maglica, Chris Heapy (UK) – Macclesfield, Cheshire, UK, 29. studenog 2016

Ostaci galaktičke supernove koja se često naziva “Meduzinom maglicom” zbog svog oblika koji podsjeća na meduzu. To su ostaci zvijetde koja je možda eksplodirala i prije 30.000 godina.

Pobjednici natjecanja bit će objavljeni 14. rujna 2017 na ceremoniji u Kraljevskom opservatoriju u Greenwichu. Dobitna fotografija bit će izložena na besplatnoj izložbi od 16. rujna.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi stiže vijest koja je izazvala buru oduševljenja među astronomske znanstvenike. NASA-ina svemirska misija Lucy, naime, otkrila je...

Astrofizika

Sudar između dvije neutronske zvijezde, čvrsto povezane na propadajućoj orbiti, čini se kao relativno rijedak događaj. U cijeloj Mliječnoj stazi, od svih 100 milijardi...

Planete i mjeseci

Indija je objavila planove za izgradnju vlastite svemirske postaje do 2035. godine te provođenje ljudske misije na Mjesec pet godina kasnije. Zemlja je u...

Astronomija

Fotografiranje solarnog pomrčina može oštetiti kameru vašeg pametnog telefona. Ovog vikenda će se dogoditi solarni pomrčina, spektakularan prirodni fenomen koji privlači pažnju širom svijeta....