Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Ovo su najspektakularnije fotografije neba i nebeskih tijela u 2017. godini

Reflection by Beate Behnke /izvor: IFL Science

Objavljene su fotografije koje su ušle u uži izbor za natječaj Insight Astronomy Photographer of the Year 2017, a slike su doista spektakularne.

Natjecanje, koje je sada u devetoj godini, vodi Kraljevski opservatorij u Greenwichu u Velikoj Britaniji. Ovogodišnji natječaj primio je gotovo 4.000 prijava amaterskih i profesionalnih fotografa. Slike su u opsegu od prekrasnih snimaka polarnog svjetla do zadivljujućih fotografija Sunca.

Donosimo vam neke od naših favorita:

Bitka koju gubimo, Haitong Yu – Peking, Kina, 2. ožujka 2017

Ova fotografija prikazuje Mliječni put koji se diže iznad malog radio teleskopa na postaji Miyun. Slika prikazuje kontrast između neba iznad grada – koje sjaji od svjetlosnog zagađenja – i zvijezda izravno iznad teleskopa.

NGC 2023, Warren Keller (SAD) – Cerro Tololo Inter-američki opservatorij, u blizini La Serene, Čile, 2. siječnja 2016

Ovo je fotografija maglice NGC 2023. Moguće je da vam je odnekud poznata, jer je obično uključena u fotografije maglice Konjska glava koja pripada zviježđu Orion. NGC 2023 maglica je 1.467 svjetlosnih godina daleko od Zemlje, a dijametralno je duga 4 svjetlosne godine.

Snježni mjesecobraz © Kris Williams (UK), Nacionalni park Snowdonia National Park, Conwy, UK, 3. prosinca 2016

Snježni vrhunac na Castell-Y-Gwynt (Dvorac vjetrova) u planinama Glyder Fach u Nacionalnom parku Snowdonia u Sjevernom Walesu. Krajolik je formiran u procesu zamrzavanja i odmrzavanja, gdje voda ulazi u pukotine u kamenju, smrzne se i proširi, što može uzrokovati da se stijena rascijepi i pukne nebrojeno puta kroz stotine i tisuće godina.

Istočna prominencija © Paul Andrew (UK) – snimljeno u gradu Dover, Kent, UK, 29. kolovoza 2016

Na dramatičnoj fotografiji koja prikazuje “širinu živice” koja se proteže od Sunca, a plazma se gura i potiskuje nestabilnim magnetskim poljima. NASA ih naziva živičanim izbočinama jer “izgledaju nešto poput živice grmlja”.

Kruna Aurora, Yulia Zhulikova – Murmansk, Russia, 3. siječnja 2017

Astronom amater uslikao je ovu fotografiju Aurore Borealis koja se kovitla nad snježnim krošnjama drveća u Munmansku u Rusiji.

Sablasno Sunce, Michael Wilkinson (UK) – Groningen, Netherlands, April 4, 2017

Sunce je fotografirano s filterom kalcij-K, pokazujući unutarnju kromosferu zvijezde. U negativu, površina se pojavljuje tamnija od Sunčevih pjega, koje sjaje na Sunčevoj površini.

Izgubljeno vrijeme, Andrew Whyte (UK) – slikano u gradu Titchfield, Hampshire, UK, 26. ožujka 2017

Korištenjem duge ekspozicije, fotograf je uhvatio sjeverni nebeski pol i nebo koje se oko njega okreće u smjeru obrnutom od kazaljke na satu.

Gospodin Veliki Utop, Nicholas Roemmelt (Danska), – Engadin, Graubünden, Švicarska, 29. prosinca 2016

Fotografija noćnog neba uslikana je kroz ulaz u glacijer u Engadinu u Švicarskoj. Da bi se dobila slika u kojoj su i čovjek i nebo dobro osvijetljeni, fotograf je koristio dvije panorame s različitim ekspozicijama.

Sh2-249 Meduzina maglica, Chris Heapy (UK) – Macclesfield, Cheshire, UK, 29. studenog 2016

Ostaci galaktičke supernove koja se često naziva “Meduzinom maglicom” zbog svog oblika koji podsjeća na meduzu. To su ostaci zvijetde koja je možda eksplodirala i prije 30.000 godina.

Pobjednici natjecanja bit će objavljeni 14. rujna 2017 na ceremoniji u Kraljevskom opservatoriju u Greenwichu. Dobitna fotografija bit će izložena na besplatnoj izložbi od 16. rujna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Turska planira poslati rover na Mjesec do kraja ovog desetljeća te jednu raketu već 2023. godine. Sve više država uključuje se u svemirsku trku,...

Svemir

Kina i Rusija planiraju lansirati šest lunarnih misija koje će služiti za pripremu izgradnje međunarodne svemirske stanice na Mjesecu, rekao je tijekom konferencije GLEX-2021...

Planete i mjeseci

Prvi rover kojeg će Kina poslati na Mars bit će nazvan Zhurong, po starom bogu vatre, objavila je kineska vlada. Rover se nalazi na...

Svemir

Kad bi jednog dana ljudi ostali na Mjesecu neki duži period, svakako bi trebali razmotriti resurse koji će se nalaziti ispod površine, a jedan...

Oglašavanje