Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Palau zabranio kreme za sunčanje štetne za koraljne grebene

Arhipelag Palau, dio Mikronezije u zapadnom dijelu Pacifika, uveo je stroge mjere zaštite okoliša, uključujući i zabranu krema za sunčanje koje su se pokazale štetnima za koraljne grebene, javljaju agencije, dodajući da je zabrana štetnih krema stupila na snagu s prvim danom 2020.

Arhipelag s oko 500 otoka, na pola puta između Australije i Japana, dom je jednog od najvećih morskih utočišta na svijetu i vodeća svjetska destinacija za ronjenje, no vlada je zabrinuta jer popularnost ima i svoju cijenu.

BBC podsjeća da se Laguna Rock Islands nalazi na UNESCO-ovu popisu zaštićene prirodne baštine. Palau ima oko 20.000 stanovnika.

”Moramo poštovati naš okoliš jer je to naš život i bez njega nitko na Palauu ne može preživjeti,’‘ kazao je predsjednik Tommy Remengesau.

Remengesau je podsjetio da je znanstveno dokazano da su kemikalije u sredstvima za sunčanje, poput oksibenzona i oktinoksata, otrovne za koralje, čak i u najmanjim dozama.

Od 1. siječnja 2020. svaki takav proizvod uvezen ili prodan na Palauu bit će oduzet, a prekršitelj zabrane će platiti kaznu od 1000 američkih dolara.

”Kada nam znanost kaže da je neka praksa štetna za koraljne grebene, riblju populaciju ili sam ocean, tada to moramo primiti na znanje, mi i naši posjetitelji”, istaknuo je predsjednik.

Uvjeren je, nakon što se proširi vijest o zabrani štetnih kemikalija, da njegova zemlja neće ostati jedina koja je uvela mjere za zaštitu svog okoliša. Istaknuo je da su toksične tvari pronađene u najugroženijim staništima i tkivu morskih životinja, prenosi Hina.

Uz zabranu toksičnih krema za sunčanje, danas je u tom arhipelagu, tj. morskom utočištu, stupila na snagu i zabrana ribarenja i drugih aktivnosti, uključujući lov na morske pse zbog peraja te je zatvoreno 80 posto područja ekskluzivne ekonomske zone (EEZ).

”To je vrlo ambiciozan i vrlo vrijedan cilj kada govorimo o budućnosti Palaua”, kazao je Remengesau, dodajući da je komercijalni ribolov sada zabranjen na području oceana površine oko 500.000 četvornih kilometara.

To je, kako je rekao, prijeko potrebno kako bi “ocean zacijelio”, upozorivši da je broj nekih vrsta zbog prekomjernog izlova pao na kritičnu razinu. Kao primjer ugrožene vrste naveo je plavoperajnu tunu.

Palau je još 2009. prvi u svijetu osnovao utočište za morske pse kako bi spriječio okrutnu praksu rezanja peraja.

Nakon što im se odrežu peraje, morski psi se bacaju natrag u more kako bi uginuli.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Znanstvenici sada žele napraviti veće dronove koji bi mogli nositi veći teret.

Ekologija i okoliš

Nizozemski ribarski brod FV Margiris, drugi najveći na svijetu, izbacio je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod Francuske, formirajući plutajući tepih...

Ekologija i okoliš

Saudijska Arabija se obavezuje da će smanjiti svoj utjecaj na okoliš, iako se planirani vremenski okvir neće svidjeti kritičarima. Prestolonasljednik Mohammed bin Salam i...

Ekologija i okoliš

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne...

Oglašavanje