Connect with us

Znanost

FOTO: KAYE BLEVGAD / LUCKY PEACH

Wellness i prehrana

Paleo dijeta može dovesti do šećerne bolesti i povećanja tjelesne težine

Iako su Paleo dijete, koje karakterizira minimalan unos ugljikohidrata i visoka potrošnja masnoća, postale iznimno popularne, nedavno istraživanje tima znanstvenika pri University of Melbourne pokazalo je kako navedeni tip dijete može biti iznimno opasan po pretile ljude koji nisu fizički aktivni.

„Dijete s malom količinom ugljikohidrata i velikim unosom masnoća postale su iznimno popularne, no jednostavno ne postoje znanstveni dokazi kako dotične dijete funkcioniraju. Štoviše, ako pojedinca podvrgnete takvom tipu dijete, postoji mogućnost kako će se dotični udebljati“, otkrio je voditelj istraživanja, prof. Sof Andrikopoulos, ujedno predsjednik australskog društva dijabetologa.

Kako bi ustanovili može li navedeni tip dijete povoljno utjecati zdravlje ljudi s rizikom od razvoja dijabetesa, znanstvenici su u istraživanju promatrali dvije grupe pretilih miševa, od kojih je jedna grupa izložena Paleo dijeti, dok je druga grupa podvrgnuta klasičnom tipu dijete. Pritom je miševima pod režimom Paleo dijete povećan udio masnoća s 3 na 60%, dok im je istovremeno smanjen udio ugljikohidrata na 20%.

Testiranjem miševa osam tjedana od početka dijete znanstvenici su utvrdili kako je grupa koja je upražnjavala Paleo dijetu doživjela opće pogoršanje zdravstvenog stanja, vidljivo kroz povećanje tjelesne težine od 15%, ali i povećanje udjela masnoće u organizmu s 2 na gotovo 4%. „Slikovito rečeno, u slučaju pojedinca teškog 100 kilograma, to bi značilo povećanje masnih naslaga u tijelu za 15 kilograma u razdoblju od samo dva mjeseca“, pojasnio je prof. Andrikopulos.

„Toliko povećanje tjelesne težine ima za posljedicu porast krvnog tlaka, ali i veći rizik za pojavu tjeskobe i depresije, kao i artritisa, te drugih problema s kostima. Za one koji su već pretili, ovaj će tip dijete dovesti do daljnjeg porasta šećera u krvi i razine inzulina, pa kod navedenih može u konačnici prouzročiti nastanak dijabetesa“, napomenuo je prof. Andrikopulos.

Pritom je posebice istaknuo odgovornost medija, koji kroz raznovrsne kulinarske emisije, ali i priče o mršavljenju slavnih, bilo kroz popularne talk-showove, bilo kroz tabloide, promoviraju Paleo dijete, a bez postojanja relevantnih znanstvenih istraživanja o učinkovitosti navedene.

„Ovdje je riječ o iznimno važnoj temi, od presudne važnosti za zdravlje šire populacije. Morate biti iznimno pažljivi s Paleo dijetama, uvijek tražite savjet stručnjaka za pitanja mršavljenja i uvijek težite ka dijetama iza kojih stoje dokazi. Paleo dijeta poručuje da ne jedemo ugljikohidrate, te ih zamijenimo gomilom masnoća. Naše istraživanje je nastojalo kopirati navedeno, no nismo primijetili nikakvo poboljšanje tjelesne težine i općenito zdravstvenog stanja. Štoviše, navedeno se pogoršalo. U konačnici, to znači kako prevelik unos masnoća nije dobar za tijelo“, konstatirao je Andrikopulos.

Ipak, profesor je ponudio mediteransku dijetu, kao najbolji tip mršavljenja za ljude s rizikom od nastanka dijabetesa, ali i za one koji već pate od šećerne bolesti. „Riječ je o dokazanoj dijeti s niskom raznom šećera i zdravim uljima i masnoćama dobivenim od ribe, maslina i grahorica“, zaključio je Andrikopulos.

Izvor: University of Melbourne

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

8 komentara

8 Comments

 1. Vlatka Jantolek

  22 veljače, 2016 kod 8:15 pm

  i glupost je neuništiva, ovisno iz kojeg kuta se gleda 🙂

 2. Batt Muftić

  23 veljače, 2016 kod 6:36 am

  Nismo mi mševi,a post je izmišljotina ,da bi žderali soju

 3. Tomislav Soldo

  23 veljače, 2016 kod 9:46 am

  Jeftinijeg članka danas nisam vidio

 4. Dominik Tucić

  23 veljače, 2016 kod 10:36 am

  tesko ljudima dici guzicu pa svakakve vlgluposti rade

 5. Znanost Znanost

  23 veljače, 2016 kod 4:25 pm

  https://www.facebook.com/Zanimljivosti-iz-svijeta-1616198065320042/ stranica novog sajta koji objavljuje sve naucne novosti ali i korisne informacije koje ce vam poboljsati zivot

 6. Znanost Znanost

  23 veljače, 2016 kod 4:26 pm

  https://www.facebook.com/Zanimljivosti-iz-svijeta-1616198065320042/ stranica novog sajta koji objavljuje sve naucne novosti ali i korisne informacije koje ce vam poboljsati zivot

 7. Alen Štimac

  23 veljače, 2016 kod 7:03 pm

  U šumi?

 8. Vasco

  17 studenoga, 2016 kod 11:14 am

  Miševi nemaju žuč.
  Toliko.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh