Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Pametna četkica za zube otkrivat će probleme sa srcem


Španjolski znanstvenici marljivo rade na razvoju pametne četkice za zube koja će moći detektirati rane znakove određenih zdravstvenih problema i tako u konačnici spriječiti preuranjenu smrt od srčanih bolesti. Zvuči odlično, no o čemu je točno riječ?

Razvijena je, naime, pametna četkica za zube koja uzima podatke iz sline i onda precizno detektira promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca.

Kardiolog Alvaro Marco del Castillo koji radi zajedno s timom znanstvenika na izradi takve četkice je rekao: “Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom tlaku i uz biološke uzorke iz sline bit će moguće spriječiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da povedu računa o svojem zdravlju. Na tom projektu surađujem s jednom od vodećih tehnoloških tvrtki. Zasad je tehnički i dizajnerski sprava dovršena, no držimo je u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu dovršene”, rekao je.

Del Castillo drži da bi nova pametna četkica za zube mogla pronaći opasnost od potencijalnog zatajenja srca i njezinog vlasnika potaknuti da se, u slučaju potrebe, obrati liječniku.

Španjolski kardiolog i njegovi kolege vjeruju da će, ako njihov izum zaživi, upotreba takve moderne četkice postati rutinska i zahvaljujući kojoj će se svakodnevno moći dobiti važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca. Naime, ogroman broj ljudi umre od srčanog udara ili njegovih posljedica.

Mogući znakovi da je riječ o potencijalnom srčanom udaru su osjećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predjelu prsnog koša, dok žene znaju imati simptome kratkog daha, mučnine i bolne čeljusti.

Za vrijeme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne žile koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u slini nakuplja veća razina natrija. Mjerenje njegove razine uz pomoć pametne četkice za zube omogućilo bi liječnicima da na vrijeme dijagnosticiraju problem i pokušaju spriječiti posljedice, tvrde to znanstvenici iz madridske bolnice Ramon y Cajal.

Istodobno provode testiranja koja bi pametnoj četkici omogućila praćenje krvnog tlaka i razine kisika u krvi. Isti tim znanstvenika dr. Del Castillu je pomogao u izradi “pametne majice” koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh