Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Pametna četkica za zube otkrivat će probleme sa srcem

Španjolski znanstvenici marljivo rade na razvoju pametne četkice za zube koja će moći detektirati rane znakove određenih zdravstvenih problema i tako u konačnici spriječiti preuranjenu smrt od srčanih bolesti. Zvuči odlično, no o čemu je točno riječ?

Razvijena je, naime, pametna četkica za zube koja uzima podatke iz sline i onda precizno detektira promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca.

Kardiolog Alvaro Marco del Castillo koji radi zajedno s timom znanstvenika na izradi takve četkice je rekao: “Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom tlaku i uz biološke uzorke iz sline bit će moguće spriječiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da povedu računa o svojem zdravlju. Na tom projektu surađujem s jednom od vodećih tehnoloških tvrtki. Zasad je tehnički i dizajnerski sprava dovršena, no držimo je u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu dovršene”, rekao je.

Del Castillo drži da bi nova pametna četkica za zube mogla pronaći opasnost od potencijalnog zatajenja srca i njezinog vlasnika potaknuti da se, u slučaju potrebe, obrati liječniku.

Španjolski kardiolog i njegovi kolege vjeruju da će, ako njihov izum zaživi, upotreba takve moderne četkice postati rutinska i zahvaljujući kojoj će se svakodnevno moći dobiti važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca. Naime, ogroman broj ljudi umre od srčanog udara ili njegovih posljedica.

Mogući znakovi da je riječ o potencijalnom srčanom udaru su osjećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predjelu prsnog koša, dok žene znaju imati simptome kratkog daha, mučnine i bolne čeljusti.

Za vrijeme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne žile koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u slini nakuplja veća razina natrija. Mjerenje njegove razine uz pomoć pametne četkice za zube omogućilo bi liječnicima da na vrijeme dijagnosticiraju problem i pokušaju spriječiti posljedice, tvrde to znanstvenici iz madridske bolnice Ramon y Cajal.

Istodobno provode testiranja koja bi pametnoj četkici omogućila praćenje krvnog tlaka i razine kisika u krvi. Isti tim znanstvenika dr. Del Castillu je pomogao u izradi “pametne majice” koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti...

Oboljenja i poremećaji

Stručnjaci vjeruju da se srce može oštetiti tijekom nesretnog događaja i da na to, zapravo, utječe – mozak. Švicarski znanstvenici su proučavali ljude s...

Zdravlje i Medicina

Jedna studija pokazala je kako samo jedan dan nespavanja može loše djelovati na srce.

Znanost

Preporučljiva količina je pet puta tjedno