Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Pametna četkica za zube otkrivat će probleme sa srcem

Španjolski znanstvenici marljivo rade na razvoju pametne četkice za zube koja će moći detektirati rane znakove određenih zdravstvenih problema i tako u konačnici spriječiti preuranjenu smrt od srčanih bolesti. Zvuči odlično, no o čemu je točno riječ?

Razvijena je, naime, pametna četkica za zube koja uzima podatke iz sline i onda precizno detektira promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca.

Kardiolog Alvaro Marco del Castillo koji radi zajedno s timom znanstvenika na izradi takve četkice je rekao: “Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom tlaku i uz biološke uzorke iz sline bit će moguće spriječiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da povedu računa o svojem zdravlju. Na tom projektu surađujem s jednom od vodećih tehnoloških tvrtki. Zasad je tehnički i dizajnerski sprava dovršena, no držimo je u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu dovršene”, rekao je.

Del Castillo drži da bi nova pametna četkica za zube mogla pronaći opasnost od potencijalnog zatajenja srca i njezinog vlasnika potaknuti da se, u slučaju potrebe, obrati liječniku.

Španjolski kardiolog i njegovi kolege vjeruju da će, ako njihov izum zaživi, upotreba takve moderne četkice postati rutinska i zahvaljujući kojoj će se svakodnevno moći dobiti važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca. Naime, ogroman broj ljudi umre od srčanog udara ili njegovih posljedica.

Mogući znakovi da je riječ o potencijalnom srčanom udaru su osjećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predjelu prsnog koša, dok žene znaju imati simptome kratkog daha, mučnine i bolne čeljusti.

Za vrijeme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne žile koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u slini nakuplja veća razina natrija. Mjerenje njegove razine uz pomoć pametne četkice za zube omogućilo bi liječnicima da na vrijeme dijagnosticiraju problem i pokušaju spriječiti posljedice, tvrde to znanstvenici iz madridske bolnice Ramon y Cajal.

Istodobno provode testiranja koja bi pametnoj četkici omogućila praćenje krvnog tlaka i razine kisika u krvi. Isti tim znanstvenika dr. Del Castillu je pomogao u izradi “pametne majice” koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...