Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Pametni satovi koji se otapaju

Foto: ACS Applied Materials & Interfaces 2021

Kao što većina već zna, elektroniku baš i nije jednostavno reciklirati. Danas je kultura kupnje takva da kada izađe novi model, korisnici stare šalju na otpad i kupuju nove. Kako bi doskočili rješenju recikliranja, istraživači u ACS Applied Materials & Interfaces razvili su novu tehnologiju. Temelji se na dvometalnom nanokompozitu za sklopove koji se raspadaju kada su uronjeni u vodu. Takve sklopove su već pokazali u prototipu – funkcionalnom pametnom satu koji se otopio u roku od 40 sati.

S obzirom da godišnje dobivamo milijune tona novog električnog otpada, ovakvo rješenje se čini kao idealno. Kod elektronike kao i kod ostalih proizvoda vlada paradoks – što je proizvod manji, teže ga je reciklirati. Recikliranje pametnih satova i sličnih proizvoda nije održivo jer se određeni dijelovi moraju ručno obrađivati, a i proces reciklaže uzrokuje zagađenje okoliša.

Ova ideja i nije baš tako nova. Isti znanstvenici su već prije napravili nanokompozit koji se otapao u vodi. Njegov nedostatak je bio to što je bio na bazi cinka koji nije dovoljno vodljiv za potrošačku elektroniku.

Kako je napravljen ovakav pametan sat?

Znanstvenici su modificirali nanokompozit na bazi cinka dodavanjem srebrnih nano-žica, što ga čini visoko provodljivim. Dalje bi metalni sklop bio otisnut na polimer koji se razgrađuje u vodi. Uređaj bi učvrstili dodavanjem kapljica vode koje potiču kemijske reakcije te nakon toga isparavaju.

Pametni sat imao je senzore koji su točno mjerili broj otkucaja srca osobe, razinu kisika u krvi i broj koraka te slali informacije u aplikaciju za mobitel putem bluetooth veze. Vanjski dio sata mogao je slobodno biti u kontaktu sa znojem, bez rizika od razgradnje. Razgradnja bi započela u trenutku kada se polimerno kućište i sklopovi potpuno urone u vodu. Dio koji se ne razgrađuje sačinjavaju zaslon s organskom diodom, te otpornici i kondenzatori.

Istraživači kažu da se dvokomponentni nanokompozit može koristiti za proizvodnju uređaja s performansama koje odgovaraju performansama komercijalnih modela, što bi moglo uvelike pomoći u rješavanju izazova otpada male elektronike.

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Britanka se dosjetila načina kako da čuva okoliš i reciklira žvakaće gume

Biotehnologija

Nanokontejneri mogu transportirati tvari u stanice gdje zatim mogu djelovati. Ovo je metoda koja se koristi, na primjer, u mRNA cjepivima koja se trenutno...

Ekologija i okoliš

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne...

Ekologija i okoliš

Dvadeset tvrtki proizvodi više od polovice cjelokupnog svjetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu uporabu, a odgovorno je za poticanje klimatske krize i stvaranje...