Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Pametni telefoni mijenjaju koncept privatnosti u stvarnom svijetu

S bezbroj aplikacija, brzim i bežičnim pristupom internetu, uslugama s besplatnim porukama, pametni telefoni su revolucionirali način na koji komuniciramo. Ali po kojoj cijeni? Prema istraživačima na Sveučilištu u Tel Avivu, pametni telefoni predstavljaju pravi izazov tradicionalnoj predodžbi o privatnosti, osobito u javnoj sferi.

Dr. Tali Hatuka s Odjela za geografiju i dr. Eran Toch s Odjela za industrijsko inženjerstvo Sveučilišta TAU mjerili su utjecaj pametnih telefona na privatnost, kodove ponašanja i korištenje javnog prostora. Njihovi prvi rezultati pokazuju da se, iako su prostori poput gradskih trgova, parkova ili javnog prijevoza ranije bili shvaćeni kao javna mjesta za susrete i sastanke, korisnici pametnih telefona i u tim prostorima sve više bave svojim tehnološkim komunikacijskim uređajima nego komunikacijom s neposrednom okolinom.

Korisnici pametnih telefona za 70 posto više od korisnika običnih mobilnih telefona vjeruju da su im njihovi telefoni priuštili veliku dozu privatnosti, kaže dr. Toch koji se specijalizirao za privatnost i informacijske sustave. Ovi korisnici spremniji su otkrivati privatne stvari na javnim mjestima, a i manje ih zabrinjava kako time utječu na pojedince koji dijele te prostore, kaže on.

Dr. Hatuka kaže da su pametni telefoni stvorili iluziju “privatnih balona” oko svojih korisnika u javnim prostorima. Smatra da će se dizajn javnih prostora vjerojatno morati mijenjati, kao odgovor na ovu tehnologiju, slično načinu na koji su neke javne površine označene kao područja na kojima je dopušteno ili zabranjeno pušenje. Dr. Toch primjećuje i da pametni telefoni i osobna računala postaju sve više uređaji “svjesni konteksta“, da sami podešavaju svjetlo zaslona i glasnoću ovisno o lokaciji korisnika i njegovoj aktivnosti.


Istraživači su priredili poseban dubinski upitnik da bi ispitali kako su pametni telefoni utjecali na ljudske interakcije u javnim i privatnim prostorima. Gotovo 150 sudionika istraživanja, od čega polovica korisnika pametnih telefona i polovica korisnika običnih mobilnih telefona, bilo je ispitano o njihovom korištenju telefonom u svojim domovima, javnim prostorima, prostorima za učenje i sredstvima javnog prijevoza.

Dok se korisnici običnih mobilnih telefona i dalje njima služe u skladu s utvrđenim protokolom u društvenom smislu upotrebe telefona – odgađanjem privatnih razgovora za privatne prostore te vodeći računa o primjerenosti korištenja mobilnog telefona u javnom prostoru – korisnici pametnih telefona su usvojili drugačiji društveni oblik ponašanja u javnim prostorima. Njih za 50 posto manje smeta kada drugi koriste mobilne telefone u javnom prostoru. Nadalje, oni za 20 posto manje nego korisnici običnih mobilnih telefona smatraju da svojim privatnim razgovorima na javnom mjestu smetaju druge ljude.

Prema istraživačima, korisnici pametnih telefona u većoj su mjeri “vezani” za svoje mobilne uređaje. Na pitanje kako su se osjećali kad su bili bez svojih mobitela, većina vlasnika pametnih telefona izabrala je negativne odrednice kao što su “izgubljen”, “napet” ili “nije u toku.” Korisnici običnih telefona imali su daleko pozitivnije asocijacije vezane uz situaciju odvojenosti od telefona, kao što su osjećaj slobode ili mira.

Sljedeća faza istraživanja bit će dubinska analiza o načinu na koji korisnici pametnih telefona primjenjuju ovu tehnologiju u svom svakodnevnom životu. To će zahtijevati od korisnika da instaliraju program koji su istraživači nazvali Pametni prostori (Smart Spaces). Program će pratiti prati kuda se sudionici kreću tijekom tri tjedna i kako koriste svoje telefone dok se tamo nalaze. To će istraživačima dati bolju sliku o načinu komuniciranja korisnika pametnih telefona u javnom i privatnom prostoru tijekom tipičnog dana.

Dr. Hatuka i dr. Toch vjeruju da njihovi cjeloviti rezultati mogu dati naznake o budućnosti javnog prostora i načinu na koji bi trebao biti dizajniran da bi se zadovoljile potrebe onih kojima služi. “Ulazimo u novu fazu javnih i privatnih prostora”, kaže dr. Hatuka, sugerirajući da fizički prostori moraju biti redizajnirani u arene u kojima bi se mogle poboljšati osobne interakcije.

Izvor: Eurekalert

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Odvojeni palčevi praljudima su dali veliku evolucijsku prednost omogućujući im da pomoću njih lakše rukuju alatima. U novije vrijeme ti palčevi omogućavaju ljudima da...

Elektronika

Istraživači sa Sveučilišta Missouri razvili su novi računalni program koristeći GPS pametnih telefona i njihove mogućnosti snimanja koje određuju točnu lokaciju udaljenih objekata, kao...