Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Pametni toalet budućnosti snima i analizira izmet i upozorava na 10 različitih vrsta bolesti

S napretkom znanosti i tehnologije naš odlazak u toalet bi, u budućnosti, mogao predstavljati ne samo olakšanje za naš organizam, već i oslobođenje od nekih strahova za naše zdravlje. Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford konstruirali su pametan toalet koji može analizirati izmet i urin, i tako upozoriti na različite bolesti kao i neke oblike raka.

Ovaj eksperimentalni model svoje korisnike identificira na temelju, kako njihovih jedinstvenih otisaka prstiju, tako i “analnih otisaka”.

U posljednjih nekoliko mjeseci, od kad je napravljen, toalet je koristio 21 sudionik testiranja, čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Nature Biomedical Engineering.

Profesor medicine Sanjiv Sam Gambhir , jedan od autora ovog projekta, tvrdi da je pametni toalet savršen način za prikupljanje one vrste zdravstvenih podataka koji se najčešće ignoriraju, a da njegov korisnik ne mora raditi ništa posebno, osim onoga što radi svaki dan.

Ovaj koncept je osmišljen prije više od 15 godina. Kad god bih ga spomenuo ljudi bi se nasmijali, jer im ovo zvuči kao zanimljiva ali i pomalo čudna ideja, objašnjava Gambhir, i dodaje:

“Jasno nam je da to zvuči čudno, ali kako se ispostavilo, analni otisak čovjeka je također jedinstven. Skeniranje se koristi isključivo kao sustav prepoznavanja, da bi se podaci o korisnicima mogli sigurno sačuvati.”

Foto: Twitter/@natBME

Pametni toalet je konstruiran na osnovu klasične toalet školjke, kojoj su dodani napredni senzori pokreta, instalirani u njenu unutrašnjost, koji snimaju urin i izmet korisnika. Potom algoritmi analiziraju video snimke urina i izmeta, i bilježe vrijeme trajanja urinskih isparavanja i karakteristike i brzinu stolice, piše CNet.

Prikupljene podatke o fekalnim izlučevinama korisnika, pametni toalet šalje sigurnom cloud sustavu, za potrebe njihovog evidentiranja, arhiviranja i dalje analize. Nakon toga, sustav pruža biokemijsku analizu uzoraka koji su, prema pratećem istraživanju, u stanju otkriti i do 10 različitih vrsta bolesti, među kojima su otkazivanje bubrega, rak mokraćnog mjehura i brojne infekcije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Tehnologija

Prema izvješću The Wall Street Journala, McDonald’s će do kraja ove godine dodati novu tehnologiju za pomoć slijepim kupcima u sve svoje restorane u...

Tehnologija

General Motors i AT&T udružuju se kako bi u sljedećem desetljeću omogućili 5G povezivost za milijune vozila. Poboljšana povezivost značit će bolje performanse softvera,...

Ekologija i okoliš

Bečko Sveučilište prirodnih resursa i znanosti (BOKU) i Institut za istraživanje utjecaja klime u Berlinu objavili su analizu uzročnika emisije ugljičnog dioksida. Tim sastavljen...

Oglašavanje