Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Pametni toalet budućnosti snima i analizira izmet i upozorava na 10 različitih vrsta bolesti

S napretkom znanosti i tehnologije naš odlazak u toalet bi, u budućnosti, mogao predstavljati ne samo olakšanje za naš organizam, već i oslobođenje od nekih strahova za naše zdravlje. Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford konstruirali su pametan toalet koji može analizirati izmet i urin, i tako upozoriti na različite bolesti kao i neke oblike raka.

Ovaj eksperimentalni model svoje korisnike identificira na temelju, kako njihovih jedinstvenih otisaka prstiju, tako i “analnih otisaka”.

U posljednjih nekoliko mjeseci, od kad je napravljen, toalet je koristio 21 sudionik testiranja, čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Nature Biomedical Engineering.

Profesor medicine Sanjiv Sam Gambhir , jedan od autora ovog projekta, tvrdi da je pametni toalet savršen način za prikupljanje one vrste zdravstvenih podataka koji se najčešće ignoriraju, a da njegov korisnik ne mora raditi ništa posebno, osim onoga što radi svaki dan.

Ovaj koncept je osmišljen prije više od 15 godina. Kad god bih ga spomenuo ljudi bi se nasmijali, jer im ovo zvuči kao zanimljiva ali i pomalo čudna ideja, objašnjava Gambhir, i dodaje:

“Jasno nam je da to zvuči čudno, ali kako se ispostavilo, analni otisak čovjeka je također jedinstven. Skeniranje se koristi isključivo kao sustav prepoznavanja, da bi se podaci o korisnicima mogli sigurno sačuvati.”

Foto: Twitter/@natBME

Pametni toalet je konstruiran na osnovu klasične toalet školjke, kojoj su dodani napredni senzori pokreta, instalirani u njenu unutrašnjost, koji snimaju urin i izmet korisnika. Potom algoritmi analiziraju video snimke urina i izmeta, i bilježe vrijeme trajanja urinskih isparavanja i karakteristike i brzinu stolice, piše CNet.

Prikupljene podatke o fekalnim izlučevinama korisnika, pametni toalet šalje sigurnom cloud sustavu, za potrebe njihovog evidentiranja, arhiviranja i dalje analize. Nakon toga, sustav pruža biokemijsku analizu uzoraka koji su, prema pratećem istraživanju, u stanju otkriti i do 10 različitih vrsta bolesti, među kojima su otkazivanje bubrega, rak mokraćnog mjehura i brojne infekcije.

Možda će vas zanimati

Psihologija

U ovom scenariju će se zasigurno pronaći mnogi od vas. Običan je dan u tjednu, hodate ulicom i razmišljate o tome kako se dočepati...

Društvene znanosti

Prema istraživanju s američkog sveučilišta Rice, žene vjerojatno dva puta više od muškaraca koriste emotikone u tekstualnim porukama. Emotikoni su grafički simboli koji se...

Računarstvo i internet

Razvoj računala bio je dug i složen put koji je zapravo trajao stoljećima. Ako pokušamo definirati taj pojam, razvoj računala uključuje stvaranje uređaja koji...

Tehnologija

Potvrdu uspjeha prve javne demonstracije međueuropske kvantne komunikacijske mreže, koju je tijekom ministarskog sastanka G20 u Trstu uspostavila skupina znanstvenika, koji su ostvarili kriptiranu...