Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Paralizirani miš ponovno prohodao zahvaljujući novoj terapiji

Do tog iznimnog pothvata su došli tako što su manipulirali s genetski modificiranim proteinom.

Foto: Pixabay

Do sada su se ozljede leđne moždine uzrokovane nesrećama smatrale apsolutno neizlječivim zbog oštećenja živčanih vlakana koja nose naziv aksoni. No, čini se da sad postoji nada.

Aksoni prenose informacije od mozga do mišića i natrag. U slučaju ozljede kralježnične moždine, ta komunikacija se prekida, a s obzirom na to da se aksoni središnjeg živčanog sustava ne mogu obnoviti, rezultat je doživotna paraliza, piše Interesting Engineering .

No, sada su znanstvenici s Odjela za fiziologiju stanica Sveučilišta Bochum (RUB), predvođeni profesorom Dietmarom Fischerom, po prvi put uspjeli omogućiti paraliziranom mišu da ponovno prohoda. Do tog iznimnog pothvata su došli tako što su manipulirali s genetski modificiranim proteinom zvanim hiper-interleukin-6.

“Ovo je takozvani dizajnerski citokin, što znači da se u prirodi ne pojavljuje i mora se proizvoditi genetskim inženjeringom”, objasnio je profesor Fischer.

Tim znanstvenika je korištenjem virusa transportirao dizajnirani protein do specifičnih živčanih stanica – motoneurona te ga otpustio na kontrolirani način.

“Na ovaj način tretman genetskom terapijom samo nekoliko živčanih stanica je istovremeno stimulirao aksonsku regeneraciju različitih živčanih stanica u mozgu i nekoliko motornih puteva u leđnoj moždini. U konačnici, to je omogućilo prethodno paraliziranim životinjama da ponovno prohodaju u roku od dva do tri tjedna. To nas je u početku veoma iznenadilo jer tako nešto nikad prije nije bilo moguće nakon potpune paraplegije”, objasnio je Fischer.

Sada profesor Fischer i njegov tim nastoje optimizirati primjenu hiper-interleukin-6 te istražiti može li protein djelovati čak i ako se ozljeda dogodila nekoliko tjedana ranije.

“Ovo bi moglo biti posebno važno za primjenu kod ljudi. Daljnji eksperimenti će, između ostalog, pokazati hoće li isti pristup moći primijeniti u tretmanu paraliziranih osoba u budućnosti”, dodao je profesor.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Neuroznanost

Američki istraživači su prvi put na svijetu razvili neuroprotetski uređaj koji je uspješno preveo moždane valove paraliziranog čovjeka u cjelovite rečenice. David Moses, inženjer...

Psihijatrija

Antidepresivi se najčešće koriste za liječenje osoba s umjerenom do teškom depresijom. Međutim, do dvije trećine pacijenata s depresijom ne reagira u potpunosti na...

Zdravlje i Medicina

Većina djece se rodi zdrava. Nekoliko njih koji nisu imali te sreće pate od bolesti čije liječenje košta preko dva milijuna dolara. Je li...

Oglašavanje