Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Patentirano je donje rublje koje se može nositi tjednima bez pranja

Biste li nosili “ekološke” gaćice neprestano tjednima?

Zamislite da nosite “eko” gaćice, neprestano tjednima bez pranja. Zapravo, ne morate zamišljati, jer takvo donje rublje već postoji i postoji mogućnost da postane hit u svijetu.

Napredni danski start-up

“Klasičan način kupovine, nošenja te pranja i bacanja iznošenog rublja je gubitak resursa, a pridonosi i zagađenju okoliša. Naše rublje možete nositi tjednima, tako štedite i novac i vrijeme”, pojašnjava cijelu ideju 27-godišnji Mads Fibiger, suosnivač start-upa Organic Basics.

Navedena danska start-up kompanija patentirala je tako sasvim novu generaciju donjeg rublja.  Njihove kolekcije je lako pregledati i na sljedećem linku. U budućnost možda ni neće biti drukčijeg rublja.

U čemu je, uopće, tajna rublja koje bi moglo napuniti ladice naših ormara u bliskoj budućnosti? Kako su postigli takvu tekstilnu formulu?

Materijali i psihička nelagoda

Tvorci su otkrili medijima da je tajna svega u, dakako, materijalima. Točnije, u pitanju je poliamidno vlakno koje je presvučeno srebrom i organskim pamukom. Naime, spajanjem srebra i organskog pamuka dobiva se ubojita kombinacija za bakterije i to čak 99% na štetu bakterija.

U javnosti su mišljenja oko ovog neobičnog izuma podijeljena. Dok jedni cijelu priču vide kao primjer jedne sjajne ekološke ideje, drugi se uglavnom zgražaju. I to nad činjenicom da se tjednima nosi isto donje rublje te se pitaju (zanemarujući utrošak vode i energije) zašto tako nešto uopće treba postojati.

Iz kompanije poručuju kako su već prodali više od 200 tisuća komada rublja i kako jedina zemlja u koju ne izvoze je Rusija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Radije nešto komotnije

Oglašavanje