Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Patentirano je donje rublje koje se može nositi tjednima bez pranja

Biste li nosili “ekološke” gaćice neprestano tjednima?

Zamislite da nosite “eko” gaćice, neprestano tjednima bez pranja. Zapravo, ne morate zamišljati, jer takvo donje rublje već postoji i postoji mogućnost da postane hit u svijetu.

Napredni danski start-up

“Klasičan način kupovine, nošenja te pranja i bacanja iznošenog rublja je gubitak resursa, a pridonosi i zagađenju okoliša. Naše rublje možete nositi tjednima, tako štedite i novac i vrijeme”, pojašnjava cijelu ideju 27-godišnji Mads Fibiger, suosnivač start-upa Organic Basics.

Navedena danska start-up kompanija patentirala je tako sasvim novu generaciju donjeg rublja.  Njihove kolekcije je lako pregledati i na sljedećem linku. U budućnost možda ni neće biti drukčijeg rublja.

U čemu je, uopće, tajna rublja koje bi moglo napuniti ladice naših ormara u bliskoj budućnosti? Kako su postigli takvu tekstilnu formulu?

Materijali i psihička nelagoda

Tvorci su otkrili medijima da je tajna svega u, dakako, materijalima. Točnije, u pitanju je poliamidno vlakno koje je presvučeno srebrom i organskim pamukom. Naime, spajanjem srebra i organskog pamuka dobiva se ubojita kombinacija za bakterije i to čak 99% na štetu bakterija.

U javnosti su mišljenja oko ovog neobičnog izuma podijeljena. Dok jedni cijelu priču vide kao primjer jedne sjajne ekološke ideje, drugi se uglavnom zgražaju. I to nad činjenicom da se tjednima nosi isto donje rublje te se pitaju (zanemarujući utrošak vode i energije) zašto tako nešto uopće treba postojati.

Iz kompanije poručuju kako su već prodali više od 200 tisuća komada rublja i kako jedina zemlja u koju ne izvoze je Rusija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje