Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Patkice za kupanje imaju prljave tajne

Rasadnici bakterija i gljivica

Američki i švicarski znanstvenici zaronili su u svijet dječjih igračaka za kupanje i otkrili mnoštvo mikroba, uključujući bakteriju Legionellu i Pseudomonas aeruginosu.

Plastični materijal uronjen u vodu kade odličan je poligon za razvoj bakterija i gljivica, podsjetili su nas znanstvenici sa švicarskoga državnog Instituta za akvatičke znanosti i tehnologiju u Zürichu i s američkog sveučilišta u Illinoisu. “Unutarnji dijelovi plastičnih igračaka prepuni su bakterija i gljivica, što se vidi i golim okom, ali tek kad ih dijete u igri pritisne, a iz njih izađe gusta tamna tekućina”, stoji u njihovom priopćenju.

Mnogi roditelji vjeruju da su patkice i druge dječje igračke iz kade čiste upravo zato što se namaču u vodi te da nije potrebno dodatno čišćenje. Kada je riječ o gumenim igračkama koje pište prilikom stiskanja i pršću vodu, upravo ta voda koja se usisava, a nije ispražnjena, pretvara se u leglo bakterija.

Američki i švicarski znanstvenici izvodili su eksperiment s igračkama za kupanje i vodom koji je potrajao 11 tjedana. Neke su igračke izložili čistoj, a neke prljavoj vodi koja je sadržavala ostatke sapuna i tjelesnih izlučevina. U unutrašnjosti gumenih igračaka koje su po završetku eksperimenta prerezali na pola otkrili su između 5 milijuna i 75 milijuna stanica po četvornom centimetru. Napomenuli su kako je uočena razlika u količini ”prljavštine”, ovisno o vrsti vode u kojoj su bile.

U gotovo 60 posto igračaka su pronađene gljivice, a potencijalno i patogene bakterije, poput Legionelle i Pseudomonas aeruginosa, i to u 80 posto analiziranih igračaka. Pseudomonas aeruginosa uglavnom ne izaziva infekciju kod zdravih ljudi, a ako je i bude, obično je blaga. Puno teže se infekcije javljaju kod hospitaliziranih osoba s nekim drugim bolestima ili stanjima. Jedan su od najčešćih uzročnika nozokomijalnih infekcija, tj. infekcija koje se javljaju kod pacijenata u bolnicama.

Patogen je mikroorganizam koji izaziva bolest. Znanstvenici su napomenuli da spomenute bakterije i gljivice uglavnom ne ugrožavaju zdravlje djece jer se njihov imunitet uspješno obrani, no do potencijalnih problema doći će u slučaju postojanja otvorenih ranica te kod djece s ekcemima.

Mikrobiolog Frederik Hammes, jedan od sudionika tima, rekao je da bakterije iz plastičnih igračaka kod neke djece i jačaju imunitet, što je pozitivno, ali u nekim slučajevima rezultiraju želučano-crijevnim infekcijama, infekcijama oka ili uha”.

Treba li djeci uskratiti plastične patkice u kadi? Hammes je protiv tog drastičnog rješenja te savjetuje pooštrenje pravila kad su posrijedi polimerni materijali, od kojih se igračke za kupanje i proizvode. Dok svi čekamo novu generaciju plastičnih patkica, trebalo bi ih jednom u tjednu dobro oprati i dezinficirati.

Preporučuje se dobro ih izribati antibakterijskim sapunom, a unutrašnjost im isprati mješavinom octa i sode bikarbone. Potom ih treba ocijediti i ostaviti da se osuše do idućeg kupanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Ispitivane rijeke spadaju u grupu od devet velikih europskih rijeka kojima su se znanstvenici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici.

Biljke i životinje

Istraživači Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokušali su objasniti zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kad naiđu na njega. I odgovor je –...

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oglašavanje