Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Patkice za kupanje imaju prljave tajne

Rasadnici bakterija i gljivica

Američki i švicarski znanstvenici zaronili su u svijet dječjih igračaka za kupanje i otkrili mnoštvo mikroba, uključujući bakteriju Legionellu i Pseudomonas aeruginosu.

Plastični materijal uronjen u vodu kade odličan je poligon za razvoj bakterija i gljivica, podsjetili su nas znanstvenici sa švicarskoga državnog Instituta za akvatičke znanosti i tehnologiju u Zürichu i s američkog sveučilišta u Illinoisu. “Unutarnji dijelovi plastičnih igračaka prepuni su bakterija i gljivica, što se vidi i golim okom, ali tek kad ih dijete u igri pritisne, a iz njih izađe gusta tamna tekućina”, stoji u njihovom priopćenju.

Mnogi roditelji vjeruju da su patkice i druge dječje igračke iz kade čiste upravo zato što se namaču u vodi te da nije potrebno dodatno čišćenje. Kada je riječ o gumenim igračkama koje pište prilikom stiskanja i pršću vodu, upravo ta voda koja se usisava, a nije ispražnjena, pretvara se u leglo bakterija.

Američki i švicarski znanstvenici izvodili su eksperiment s igračkama za kupanje i vodom koji je potrajao 11 tjedana. Neke su igračke izložili čistoj, a neke prljavoj vodi koja je sadržavala ostatke sapuna i tjelesnih izlučevina. U unutrašnjosti gumenih igračaka koje su po završetku eksperimenta prerezali na pola otkrili su između 5 milijuna i 75 milijuna stanica po četvornom centimetru. Napomenuli su kako je uočena razlika u količini ”prljavštine”, ovisno o vrsti vode u kojoj su bile.

U gotovo 60 posto igračaka su pronađene gljivice, a potencijalno i patogene bakterije, poput Legionelle i Pseudomonas aeruginosa, i to u 80 posto analiziranih igračaka. Pseudomonas aeruginosa uglavnom ne izaziva infekciju kod zdravih ljudi, a ako je i bude, obično je blaga. Puno teže se infekcije javljaju kod hospitaliziranih osoba s nekim drugim bolestima ili stanjima. Jedan su od najčešćih uzročnika nozokomijalnih infekcija, tj. infekcija koje se javljaju kod pacijenata u bolnicama.

Patogen je mikroorganizam koji izaziva bolest. Znanstvenici su napomenuli da spomenute bakterije i gljivice uglavnom ne ugrožavaju zdravlje djece jer se njihov imunitet uspješno obrani, no do potencijalnih problema doći će u slučaju postojanja otvorenih ranica te kod djece s ekcemima.

Mikrobiolog Frederik Hammes, jedan od sudionika tima, rekao je da bakterije iz plastičnih igračaka kod neke djece i jačaju imunitet, što je pozitivno, ali u nekim slučajevima rezultiraju želučano-crijevnim infekcijama, infekcijama oka ili uha”.

Treba li djeci uskratiti plastične patkice u kadi? Hammes je protiv tog drastičnog rješenja te savjetuje pooštrenje pravila kad su posrijedi polimerni materijali, od kojih se igračke za kupanje i proizvode. Dok svi čekamo novu generaciju plastičnih patkica, trebalo bi ih jednom u tjednu dobro oprati i dezinficirati.

Preporučuje se dobro ih izribati antibakterijskim sapunom, a unutrašnjost im isprati mješavinom octa i sode bikarbone. Potom ih treba ocijediti i ostaviti da se osuše do idućeg kupanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Uvrede, tračanje, sarkazam, udaranje, guranje, itd… Dječja se zloba iskazuje na razne načine. Ponekad se zloba događa impulzivno, u trenutku. Djeca se osjećaju ljutito ili povrijeđeno i pokušavaju...

Psihologija

U studiji u časopisu Developmental Science, tim sa Sveučilišta Duke pod vodstvom Sarah Gaither ponudio je dokaz da poticanje djece na razmišljanje o vlastitim...

Psihijatrija

Izgleda da odrastanje na selu štiti mentalno zdravlje. Naime, studija u kojoj je sudjelovalo gotovo milijun Danaca pokazuje kako djeca koja žive okružena zelenilom...

Psihologija

Dobiti pomoć od djece pri obavljanju kućanskih poslova ponekad zna biti izazov. Neki roditelji na te nemile stvari potiču svoju djecu u vidu davanja...

Oglašavanje