Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Pauk koji se može izdresirati da skače na naredbu

Dragi arahnofobičari, sve je to u svrhu razvoja robotike

Pauk zvan “Kim” može skočiti u vis čak 6 puta više od dužine vlastitog tijela, a znanstvenicima će to pomoći u konstrukciji nove generacije robota.

Kraljevski pauk skakač (Phidippus regius) je poznat po preciznim skokovima na plijen koji uključuje insekte i male beskralježnjake. Spomenuta paučica Kim je jedna od paukova skakača koji love plijen umjesto da ga hvataju mrežom. Imaju odličan vid, s 4 veća oka frontalno i još 4 manja na vrhu glave.

Stručnjaci su snimali pauka specijalnim kamerama ne bi li otkrili tajnu njegovih skakačkih moći. Zatim su obavili 3D CT te napravili model nogu, kao i strukture tijela.

Saznali su kako pauk koristi različite skakačke strategije, uključujući bržu i nižu putanju za točnost i brzinu, ali isto tako i energetski efikasnije skokove na veće daljine.

“Skakat će pod optimalnim kutom, što svjedoči o tome da razumije izazove koje stoje pred njom”, tvrdi dr. Mostafa Nabawy. “Time može kontrolirati skok te ga izvesti na optimalan način u smislu potrošnje energije”.

Stručnjaci su potom u studiju uključili još ženki pauka koje su kupili u trgovini za životinje u Manchesteru. No samo je Kim svaki put skakala kad su pred nju stavili platformu postavljenu u laboratoriju, kao izdresirana. Snimke su zatim analizirali ne bi li bolje razumjeli sile koje stoje iza skoka i kako nastaju.

“Sila na nogama tijekom skoka i doskoka može biti 5 puta veća od težine pauka. To je nevjerojatno i budemo li razumjeli tu biomehaniku moći ćemo je primjenjivati u ostalim područjima istraživanja”, tvrdi dr. Nabawy, aeronautički inženjer koji se bavi dizajnom novih tipova letećih robota i robota koji skaču.

“Pauci moraju sve isplanirati i izvesti precizan skok kako bi zgrabili plijen što je točnije i brže moguće”, dodao je.

Kimini skokovi se oslanjaju samo na snagu mišića, ne na hidraulični tlak (upumpavanje tekućine u mišiće kako bi se povećala mišićna snaga) koji je dominantni mehanizam kod nekih drugih vrsta pauka. Dakle, uloga hidrauličnog pokreta kod pauka ostaje zasad otvoreno pitanje, prema znanstvenicima.

“Rezultati pokazuju kako, iako svoje noge može pomicati hidraulično, Kim ne treba dodatnu snagu iz hidraulike da bi ostvarila izuzetne skakačke sposobnosti”, izjavio je koautor studije dr. Bill Crowther.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Scientific Reports.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...