Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Pčele razumiju koncept nule

Djeci za to trebaju godine…

Tim australskih i francuskih znanstvenika došao je do otkrića da pčele razumiju koncept nule, što znači da shvaćaju složeni matematički pojam ničega.

U studiji objavljenoj u časopisu Science znanstvenici su istraživali mogu li te životinje složiti brojeve po veličini i spoznati da nula pripada nižem dijelu niza.

S obzirom na to da sitni mozgovi poput pčelinjeg također mogu razumjeti takve apstraktne i kompleksne koncepte, ovim testovima je otvoren put prema jednostavnijem razvoju umjetne inteligencije.

“Nula je stup moderne matematike i tehnološkog napretka”, kaže profesor Adrian Dyer sa Sveučilišta RMIT u Melbourneu.”To je težak koncept za shvatiti te matematička vještina koju je teže savladati, čak djeci treba nekoliko godina za to”, smatra Dyer.”Dosad smo smatrali kako su samo ljudi sposobni shvatiti taj koncept, no nedavne studije pokazuju da to mogu majmuni i ptice. Ono što nismo znali dosad je mogu li kukci razumjeti nulu.”

Pored oprašivanja su pčele važne i za proučavanje spoznajnih funkcija kukaca, a dosadašnja istraživanja su pokazala kako pčele također mogu učiti složene vještine od ostalih kukaca i razumjeti koncepte kao što su sličnost i različitost.

Scarlett Howard s RMIT-ja je testirala pčele prethodno ih pojedinačno označivši, a potom namamivši u posebnu aparaturu.

Pčele su trenirane odabrati sliku s najmanjim brojem elemenata kako bi dobile nagradu u obliku otopine šećera. Naučile su to da, kad im se ponude slike s 3 i 4 elementa, odabiru sliku na kojoj su 3 elementa, odnosno sliku s 2 elementa ako im se nude slike s 2 i 3 elementa.

Kad je Howard testirala pčele nudeći im izbor između slike bez ikakvih elemenata i slike s jednim ili više elemenata, pčele su shvaćale da je nula najniži mogući broj, iako nisu prethodno bile izložene praznoj slici.

“Ako pčele mogu razumjeti koncept nule s mozgom s manjim od milijun neurona, možda postoji i jednostavniji način na koji možemo podučiti umjetnu inteligenciju novim trikovima.”

Studija je uključivala razne kontrolne eksperimente da se provjere dobiveni rezultati.

“Otkriće da pčele imaju toliko napredno razumijevanje brojeva je bilo zaista iznenađujuće s obzirom na to koliko je sitan njihov mozak“, zaključila je koautorica studije Aurore Avarguès-Weber sa Sveučilišta Toulouse u Francuskoj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači tvrde da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod umjetne inteligencije.

Biljke i životinje

To se područje često smatra "domom" negativnih emocija i reakcija, poput straha od letenja ili opće anksioznosti.

Zdravlje i Medicina

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Oglašavanje