Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Perilica rublja koja ne koristi vodu!

Živcira li vas činjenica da kad perilica rublja završi s pranjem i ispiranjem, morate mokri veš protresti i objesiti da se suši? Stiže nova perilica, koja će tu muku eliminirati u cijelosti.

Perilica rublja Orbit po mnogočemu je nesvakidašnja, ali ne samo po metodi rada, već i po vanjskom izgledu, koji više podsjeća na tehnologiju iz Zvjezdanih staza, ili Ratova zvijezda.

Radi se o perilici rublja koja ne koristi vodu i klasičan bubanj za rublje, već magnet kako bi okretala rublje u okruglom bubnju, prenosi popsci.com. Taj bubanj levitira između magneta i napravljen je od super ohlađenog i supervodljivog metala, zaštićenog s dva sloja nelomljivog stakla.

Bubanj hladi tekući dušik, a rublje se pere na način da se bombardira suhim ledom (ugljičnim dioksidom) pri supersoničnim brzinama. Ugljični oksid pritom reagira s organskim materijalima na vašem rublju i razgrađuje ih. Prljavština se prikuplja u posebnoj cijevi, a nakon pranja, ugljični dioksid se povlači i ponovno zaleđuje, ali kako točno, nije objašnjeno. Jedino što se pretpostavlja da je za takvo što potrebno puno energije.

Ipak, zasad se samo radi o konceptu perilice dizajnerice Elie Ahovi, piše dnevnik.hr

Možda će vas zanimati