Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Perseverance uspješno sletio na Mars i poslao prve fotografije

Rover će krenuti u potragu za tragovima života…

Foto: Pixabay

Najnapredniji rover do sad uspješno se spustio na površinu Marsa, a riječ je o Perseveranceu koji je svemirom putovao od srpnja 2020. godine.

Mnogi su se brinuli oko toga kako će proći ova misija, s obzirom da se vrlo mali broj misija koji je krenuo ka Marsu pokazao kao uspješan do kraja, a i slijetanje Perseverancea je opisano kao “sedam minuta užasa”.

Ipak, rover veličine prosječnog automobila 18. veljače spustio se na Mars, u krater Jezero. Nakon što se ispita ispravnost svih instrumenata, rover će krenuti u potragu za tragovima života, što je zapravo njegova primarna misija. Osim toga, zadatak mu je i da prikuplja i čuva uzorke kako bi ih ponio natrag na Zemlju.

Uz pomoć bušilice koja se nalazi na vrhu robotske ruke, rover bi trebao iskopati oko četrdeset uzorka i spakirati ih u specijalno dizajnirane tube. Uzroci s Marsa trebali bi na Zemlju stići početkom 2031. godine.

Rover je opremljen i s jednim iznimno zanimljivim instrumentom koji nosi naziv MOXIE (“Mars Oxygen ISRU Experiment”). Instrument je kreiran tako da generira kisik iz marsovskog zraka koji sadrži 95% ugljikovog dioksida. Slična oprema bi u budućnosti mogla pomoći u teraformiranju Marsa, a ovaj trenutak mogao bi označiti početak ozbiljnih testiranja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Snimka koju je sonda Hope (Amal) poslala prikazuje Marsov sjeverni pol i najveći vulkan Olympus Mons

Svemir

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao "ulaz u Sunčev sustav".

Tehnologija

Sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena.

Oglašavanje