Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Pet tona mrtve ribe i rakova doplutalo na obalu Španjolske

Foto: Screenshot YouTube

Pet tona ribe i rakova more je izbacilo na obalu lagune Mar Menor u Španjolskoj zbog poljoprivrednog zagađenja.

More je mrtvu i umirući ribu izbacilo na pjeskovite plaže koje su vrlo popularne turističke destinacije.

Prizor tone mrtvih i umirućih morskih bića šokirao je mnoge te otvorio pitanja o budućnosti Mar Menora.

Regionalni dužnosnici rekli su da su uklonili oko pet tona mrtve ribe i rakova, ali da veliki broj morskih bića i dalje umire.

“Najgori pomor ribe i rakova u Mar Menoru nažalost još nije gotov”, objavio je Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), a prenosi France24.

“Situacija je užasna”, rekao je Pedro Garcia, direktor regionalne organizacije za zaštitu prirode ANSE, koji strahuje da bi pomor mogao biti dvostruko veći od predviđenog.

Stručnjaci tvrde da se riba ugušila zbog nedostatka kisika uzrokovanog stotinama tona nitrata iz gnojiva koje su iscurile u more. Godinama su se otpadne vode pune nitrata ulijevale u lagunu te tako izazivale ogromno cvjetanje algi koje, odumirući i razgrađujući se, smanjuju razinu kisika u dubinama.

Poznat kao eutrofikacija, ovaj fenomen predstavlja opasnost po okoliš koji uzrokuje urušavanje vodenih ekosustava zbog nedostatka kisika.

Španjolska ministrica ekologije Teresa Ribera posjetila je lagunu u srijedu te optužila regionalnu vladu da zatvara oči pred poljoprivrednim nepravilnostima u Campo de Cartageni, velikom području intenzivne poljoprivrede koje je u posljednjih 40 godina poraslo deset puta.

Ekološku krizu pogoršava i preveliki broj marina, uništavanje obale urbanim razvojem te velika količina rudarskog taloga.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Znanost

Prema podacima IQAir, švicarske tvrtke specijalizirane za praćenje kvalitete zraka, danas u prijepodnevnim satima, zrak u Zagrebu bio je najzagađeniji u svijetu. Odmah nakon...

Svemir

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora....

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Europa napreduje na području smanjenja emisije plinova, ali ni približno dovoljno da bi se postigli planirani ciljevi. Tvrtka Enel provela je studiju u kojoj...

Oglašavanje