Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Pet vrsta konfliktnih osoba i kako se nositi s njima

Ah, blagdani. Obitelji provode vrijeme zajedno. Ali što ako morate provesti vrijeme s ljudima koji se vole svađati i raspravljati? Najbolje bi bilo kad bi se takve osobe mogle izbjeći , ali život nije uvijek tako jednostavan.

Onaj koji se uvijek dere

To je osoba koja koristi glasnoću glasa radi zastrašivanja drugih. Ako im kažete da želite da se prestanu derati, oni mogu odgovoriti s “Pokazat ću ti što je doista deranje!”
Najbolja reakcija: Kada netko podigne glas, jednostavno se odmaknite. Kada se vratite i situacija je mirna, recite im da ćete ga poslušati i pokušati razumjeti ako ne budu vikali. Važno je znati da često ljudi viču jer se boje. Pitajte osobu (opet, tijekom mirnog trenutka) čemu deranje. Ako osoba neće čak ni tada ne želi razmotriti to pitanje, možda ćete opet morati izaći iz sobe kad počne vikati.
Najbolji odgovor: “Toliko vičeš da te ne mogu čuti.”

Osoba koja se duri

Takva će osoba koristiti potpuno ignoriranje kako bi vas kaznila. Njihovo ponašanje može ići toliko daleko da vam jednostavno okrene leđa kada mu se obratite. Svrha takvog ponašanja je da osoba stekne osjećaj kontrole nad vama.
Najbolja reakcija: Jednostavno recite: “Ti me ignoriraš i to nije prihvatljivo.” Onda se vratite svome poslu. Nemojte ih moliti niti pitati zašto se ljute- zapamtite, to je ono što oni očekuju i za što žive. Nemojte odustati od svoje kontrole. Također, prestanite zvati, slati poruke ili slati e-poštu. Ne mogu prikupiti dovoljno pristojnosti da bi vas kontaktirali, pa ih nemojte više kontaktirati.
Mantra: “Tvoja tišina ne utječe na moj život.”

Onaj koji samo prenosi tračeve

Oni šire tračeve među članovima obitelji i prijateljima kako bi napravili svađu. Upućuju vam komentare tipa :”Znate li što je taj i taj rekao o vama?” i “Taj i taj kaže da si nekako antipatičan, ali to nisi čuo od mene.” Kada započne borbu između osobe A i osobe B, oni se osjećaju moćno.
Najbolja reakcija: Čim čujete kako ta osoba počinje pričati tračeve, vi odgovorite: “Ne volim govoriti o ljudima kad su u blizini”, a zatim promijenite temu.
Također, nikada nemojte davati toj osobi bilo kakav materijal. To znači da s njima ne dijelite nikakve osobne podatke. Čak i kada ih pokušaju izvući iz vas. Obratite pažnju na tajne načine na koje pokušavaju doći do informacija. Oni su poput informacijskih vampira. Zapamtite – ako netko govori o vama drugim ljudima, oni također govore o vama.
Mantra: “Pričajte o drugima kako biste pričali i da vas slušaju.”

Oni koji se prave zbunjeni

Pretvaraju se da su zbunjeni kada ukažete na ponašanje koje vam je smetalo, ili na način na koji ste bili tretirani. Isto tako koriste se tom zabunom kako bi vas izmanipulirali i učinili da se osjećate krivima . Uobičajena izjava: “Nisam siguran o čemu govoriš, nikada ne bih to rekao. Oni također pokušavaju izmigoljiti iz odgovornosti pretvarajući se da “jednostavno ne znaju”.
Najbolja reakcija: “To je smiješno, znaš dobro o čemu pričam”. Stavite zbunjenog na mjesto.
Mantra: “Ti dobro znaš i razumiješ.”

Sociopat

Razlikuje dobro od zla, ali nije ga briga. Budite vrlo, vrlo oprezni s sociopatom. Osjećaju da imaju drugačiji skup pravila od nas ostalih. Postavite čvrste granice i ne otkrivajte osobne podatke. Ako ovu osobu morate svakodnevno vidjeti, kao što je na poslu, učinite vašu adresu i druge podatke za identifikaciju teškim za pronalaženje na internetu. Imajte na umu da sociopat može biti opasan i nedostaje im empatija, također se može upustiti u osvetničko ponašanje.
Najbolja reakcija: Udaljite se od te osobe koliko god možete.

Mantra: “Ostat ćeš dalje od mene.”

Možda će vas zanimati