Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Znanost

Peti tjedan trudnoće: savjeti, simptomi i što možete očekivati

U petom tjednu trudnoće, razine hCG hormona su dovoljno visoke da možete potvrditi trudnoću. Na vrhu vašeg popisa neka bude odlazak vašem ginekologu kako bi potvrdio trudnoću i utvrdio datum poroda. U smislu simptoma, u petom tjednu trudnoće krenut će jutarnje mučnine i žudnja za određenom hranom.

Koliko je velika beba u petom tjednu trudnoće?

Tvoj mali zametak sada je veličine sjemenke naranče 🙂

Što vaše dijete radi u petom tjednu trudnoće?

 Sada nastaje pupčana vrpca i do kraja ovog tjedna i neuralna cijev će biti formirana – ovdje će nastati  mozak i leđna moždina vaše bebe. Srce vaše bebe sastoji se od dva manja kanala i oni već rade. Kada se ove cijevi u jednom trenutku spoje, vaše će dijete imati potpuno funkcionalno srce. Također tijekom ovog tjedna, nekoliko drugih organa će se početi stvarati, uključujući neuralnu cijev, početke mozga i leđne moždine vaše bebe. Vaša beba će se također udvostručiti ovog tjedna – od 2 mm do 4 mm duljine. Placenta još uvijek nije u potpunosti formirana, tako da vaša beba hrani pomoću nečega što se naziva “žumančana vrećica”.

Pet uobičajenih simptoma koji se pojavljuju u petom tjednu trudnoće

 1) Žudnja za hranom

Možda je rano, ali žudnja za hranom već se pojavljuje. Hormoni ovdje igraju veliku ulogu, pa se pokušajte opustiti dok se vaše tijelo navikne na promjene. Međutim, prepustite se žudnji unutar razumnih granica i budite sigurni da jedete zdravo.

2) Jutarnje mučnine

Naravno, čuli ste sve o jutarnjim mučninama, ali niste znali da može biti ovako loše! Taj neugodan osjećaj u vašem želucu neće vas pogoditi samo ujutro, već se može zadržati cijeli dan, osobito tijekom prvih dvanaest tjedana. Pokušajte ne preskakati obroke, koliko god to željeli, i umjesto toga  jedite pomalo tijekom cijelog dana.

3) Umor

Tijekom prvog tromjesečja, većina vaše energije pretakat će se u rast vašeg djeteta. Naravno, ne žalite se, ali normalno je da se osjećate izmoreno. Dobra vijest je da će do kraja tromjesečja posteljica biti na mjestu, ali u međuvremenu, poslušajte svoje tijelo i odmorite se!

4) Višak sline

Jutarnje mučnine i prekomjerna proizvodnja sline? Pogodili ste zbunjujući jackpot ranih simptoma trudnoće. Pokušajte žvakati gumu bez šećera da bi vam se usta barem malo osušila. Stručnjaci zapravo nisu sigurni zašto se to događa, ali to vežu uz hormone trudnoće.

5) Učestalo mokrenje

U petom tjednu trudnoće bubrezi se šire tako da možete imati povećanu potrebu za odlaskom na zahod.

Što vaše tijelo radi u petom tjednu?

Vaše se razine hormona mijenjaju, propustili ste mjesečnicu i možda ćete imati neke rane simptome trudnoće. Evo što možete očekivati:

Vaši hormoni – promjene raspoloženja. Jedna riječ koja će se pojaviti u sljedećih osam mjeseci – hormoni. Ovaj tjedan, vaši hormoni trudnoće će početi udarati – razmišljajte o tome kao o kemijskim signalima koji govore vašem tijelu da se spremi za početak rasta djeteta. Među njima je i estrogen, koji će zadržati razinu progesterona i hCG-a tamo gdje trebaju biti.

Ako ste upravo napravili test za trudnoću, mnoge stvari će vam proći kroz um. Osim ekstremnog uzbuđenja, pojavit će se strah i brige (možete li si priuštiti dijete? je li sada pravo vrijeme?) Možda će se pojaviti i tjeskoba zbog činjenice da ste prošli vikend popili čašu vina.

Prvo, ne brinite se za vino – nesvjesno pijenje u vrlo ranoj trudnoći nije neuobičajeno i nemate razloga za paniku. Prirodno je osjećati malo straha, a u kombinaciji s koktelom hormona trudnoće koji putuju vašim tijelo, nije ni čudo da se osjećate pomalo zbunjeno. Najbolji način da sve učinite manje strašnim jest da čitate i informirate se.

Što trebate raditi u petom tjednu trudnoće?

Sada je vrijeme da prestanete jesti određene namirnice. To su nepasterizirana hrana, nedovoljno kuhano meso i jaja te neke vrste ribe. One mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom i štetne su za vašu bebu.

Ako imate mačku, vrijeme je za predaju dužnosti čišćenja njene stelje u periodu od sljedećih osam mjeseci (nije da ćete se zbog toga žaliti). Stelja mačke je opasna jer može uzrokovati infekciju nazvanu toksoplazmoza, koja može naškoditi vašem nerođenom djetetu.

Nemojte preskočiti večernju higijenu zubiju! Više od 90% trudnica ima problema s desnima tijekom trudnoće, zahvaljujući dodatno pojačanoj cirkulaciji tijela.

Nastavi čitati

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh