Connect with us

Znanost

Znanost

Pijančevanje trenutno utječe na imunološki sustav

Credit: Peter Hopper via Flickr CC BY-NC 2.0

Credit: Peter Hopper via Flickr CC BY-NC 2.0

Samo jedna noć pijančevanja utječe na imunološki sustav, što se može dogoditi nakon samo 20 minuta nakon unosa alkohola. Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Alcohol, prvi su zabilježili trenutan utjecaj alkohola na imunološki sustav.

Da pijančevanje mijenja ponašanje, to je već dobro znano. „No, manje smo svjesni štetnog utjecaja alkohola na druga područja, poput imunološkog sustava”, izjavila je Elizabeth Kovacs sa Sveučilišta Loyola u Chicagu. Prijašnja istraživanja ljudi i životinja otkrila su da intoksikacija alkoholom ima štetne učinke na imunološki sustav satima, pa i danima poslije izloženosti alkoholu – kad više ne možemo detektirati alkohol u krvi.

Kako bi proučavali efekte alkohola kad više nije prisutan u krvi, tim kojeg vodi Majid Afshar sa Sveučilišta Loyola prikupio je uzorke krvi od sedam muškaraca i osam žena prije nego što su dobrovoljno postali „otrovani” nakon konzumacije velike količine alkohola. U to stanje došli su nakon pet čašica (0,4 dl jedna) votki unutar 20 minuta. 0,4 dl votke je ekvivalent 1,5 dl vina ili 3,5 dl pive.

Tim je prikupio krv i nakon 20 minuta, dva sata i pet sati nakon što su sudionici popili svu predviđenu količinu (to je vrijeme kad otrovani pacijenti obično dolaze na hitnu zbog ozljeda uzrokovanih alkoholiziranim stanjem). Znanstvenici su izolirali imuno stanice iz uzoraka krvi te potom izmjerili odgovor stanice na proteine potencijalno štetne bakterije. Rana upalna faza bila je vidljiva već nakon 20 minuta, kad je razina alkohola u krvi bila otprilike 130 miligrama po decilitru. Imunološki sustav počeo se utrkivati: zabilježen je porast leukocita, monocita i prirodnih ubojitih stanica. Također je zabilježen i porast citokina, proteina koji signalizira imunološkom sustavu da počne djelovati.

Odgovori su s vremenom prestajali, a imunološki sustav je postajao sve ljeniji kako su se dobrovoljci trijeznili. Nakon drugog i petog intervala mjerenja, tim je otkrio antiupalnu fazu sa smanjenim brojem monocita i prirodnih ubojitih stanica u krvi. Također, bile su prisutne više razine drugačije vrste citokina, koji imunološkom sustavu signalizira da može prestati s aktivnošću.

Znatiželja pokreće svijet. :)

8 komentara

8 Comments

 1. Antonija Kovačević

  2 veljače, 2015 kod 8:42 pm

  Ana Pavičić

 2. Goran Gulka

  2 veljače, 2015 kod 9:10 pm

  Logično!

 3. Gladni Jura

  3 veljače, 2015 kod 10:54 am

  Ja se baš i ne bi složil i to iz vlastitog iskustva.

 4. Nena Kereš

  3 veljače, 2015 kod 2:57 pm

  A dajte pa nije to AIDS, od alkohola uglavnom starda jetra..

  • Stanislav Francuz

   4 veljače, 2015 kod 1:15 am

   a jetru imamo za reklamu ? 🙂

  • Sandra

   25 ožujka, 2015 kod 9:14 am

   Uglavnom
   A prvi na udaru je mozak itd

 5. Tihomir Pačarić

  3 veljače, 2015 kod 6:50 pm

  baš suprotno oni koji vole “malo”popiti su otporniji i gotovo nikada ne obolijevaju od gripe i sličnih bolesti 🙂

  • Dario

   7 veljače, 2015 kod 12:12 am

   taj sam 😉

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh