Unos povrća, mliječnih proizvoda te mahunarki najbolji je za održavanje zdrave razine kolesterola, tvrdi jedna studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Poznato je kako zasićene masne kiseline povećavaju koncentraciju lipoproteina male gustoće (LDL) ili tzv. lošeg kolesterola u krvi.
Ako se u organizmu stvori više kolesterola, on se taloži na stijenkama arterija koje nose krv do srca i mozga. To može uzrokovati srčani ili moždani udar. Zasićene masti većinom unosimo konzumacijom životinjskih proizvoda.
Kako bi provjerili vrijedi li uvriježena pretpostavka da zasićene masne kiseline iz crvenog mesa više od onih u bijelom doprinose riziku od pojave krvožilnih bolesti, znanstvenici su proveli posebnu studiju. Testirali su više od 100 zdravih muškaraca i žena u dobi od 21 do 65 godina.
Sudionici studije prolazili su kroz tri vrste režima prehrane: prehrana crvenim mesom, zatim prehrana bijelim mesom te prehrana bez mesa. Svaka dijeta je trajala četiri tjedna.
Glavni izvor crvenog mesa tijekom studije bio je govedina, dok je piletina poslužila kao glavni bijeli mesni protein.
Znanstvenici su prikupljali uzorke krvi na početku i na završetku svakog testnog režima prehrane.
Rezultati su pokazali su kako je biljna prehrana imala najbolji učinak na razine kolesterola, dok su prehrane s crvenim i bijelim mesom imale jednake učinke na te razine.
Stručnjaci ipak upozoravaju kako konzumacija bijelog mesa i dalje može biti zdravija od konzumacije crvenog, jer nije poznato na koje sve načine crveno meso utječe na pojavu krvožilnih bolesti.