Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Plastična kirurgija bez rezova i ožiljaka

Na pomolu je revolucija u medicini

Nova vrsta medicinske procedure će zamijeniti neke vrste bolnih i invazivnih operacija.

Korištenjem električne struje i 3D kalupa, stručnjaci su shvatili kako saviti i preoblikovati hrskavicu bez ikakvih rezova. To bi moglo značiti pravu revoluciju i značajno skratiti vrijeme oporavka nakon određenih medicinskih procedura.

Istraživanje, koje je opisano u priopćenju Američkog kemijskog društva (ACS), predstavljeno je nedavno sastanku ACS-a 2019. godine. Istraživanje opisuje kako se hrskavica može saviti nakon izlaganja električnoj struji.

Ako se savitljiva hrskavica drži na mjestu dok se stvrdnjava, ta tehnika se može koristiti za “operacije” nosa, ušiju ili druge prethodne kirurške zahvate bez upotrebe skalpela.

Prema priopćenju, stručnjaci su došli do novog ovog otkrića gotovo slučajno. Ranije je jedan znanstvenik u timu grijao hrskavicu infracrvenim laserima. To je bilo preskupo i često je ubijalo tkivo koje se zagrijavalo, stoga su umjesto toga pokušali koristiti – struju.

“Ova tehnika je jeftina procedura koja se izvodi uz pomoć lokalne anestezije. Cijeli proces trajao bi oko pet minuta”, poručio je jedan od voditelja istraživanja Michael Hill.

Trenutno se pripremaju za licenciranje postupka, no već gledaju i u budućnost te mogućnosti korištenja i na drugim tkivima. Primjerice, na tetivama ili čak za rožnice kod korekcije vida.

Određeni uspjeh je zabilježen prilikom testiranja na životinjama s preoblikovanjem rožnice i to koristeći 3D-tiskane kontaktne leće obojene elektrodama i uz upotrebu struje za omekšavanje rožnice. To je posebno zanimljivo zbog strukture kolagenih vlakana.

Hrskavica kao vezivno tkivo se nalazi u uhu i nosu, u zglobovima, između kralježaka, na krajevima rebara i u bronhijalnim cijevima. Nema živaca i krvnih žila. Čvrsta je, gumena i sastavljena od krutih kolagenih vlakana ispletenih zajedno polimerima. Vlakna su međusobno povezana, no nakon ovog otkrića – hrskavica se može usporediti sa špagetima.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Devetnaestogodišnjakinji je uspješno rekonstruirano uho koje je izgubila prilikom napada psa, i to uz pomoć nekoliko pijavica, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu...

Biotehnologija

Suradnja znanstvenika dovela je do prekretnice u tkivnom inženjeringu kada su istraživači iz matičnih stanica uzgojili hrskavicu kako bi liječili rak, osteoartritis i traumatske...

Oboljenja i poremećaji

Silikonski implantati za dojke francuske tvrtke Poly implantat Prothese (PIP) su izazvali skandal 2010 godine. Pokazalo se da sadrže silikon industrijske klase, a ne...

Oglašavanje