Connect with us

Znanost

Foto: YouTube

Zdravlje i Medicina

Plastična kirurgija bez rezova i ožiljaka

Na pomolu je revolucija u medicini


Nova vrsta medicinske procedure će zamijeniti neke vrste bolnih i invazivnih operacija.

Korištenjem električne struje i 3D kalupa, stručnjaci su shvatili kako saviti i preoblikovati hrskavicu bez ikakvih rezova. To bi moglo značiti pravu revoluciju i značajno skratiti vrijeme oporavka nakon određenih medicinskih procedura.

Istraživanje, koje je opisano u priopćenju Američkog kemijskog društva (ACS), predstavljeno je nedavno sastanku ACS-a 2019. godine. Istraživanje opisuje kako se hrskavica može saviti nakon izlaganja električnoj struji.

Ako se savitljiva hrskavica drži na mjestu dok se stvrdnjava, ta tehnika se može koristiti za “operacije” nosa, ušiju ili druge prethodne kirurške zahvate bez upotrebe skalpela.

Prema priopćenju, stručnjaci su došli do novog ovog otkrića gotovo slučajno. Ranije je jedan znanstvenik u timu grijao hrskavicu infracrvenim laserima. To je bilo preskupo i često je ubijalo tkivo koje se zagrijavalo, stoga su umjesto toga pokušali koristiti – struju.

“Ova tehnika je jeftina procedura koja se izvodi uz pomoć lokalne anestezije. Cijeli proces trajao bi oko pet minuta”, poručio je jedan od voditelja istraživanja Michael Hill.

Trenutno se pripremaju za licenciranje postupka, no već gledaju i u budućnost te mogućnosti korištenja i na drugim tkivima. Primjerice, na tetivama ili čak za rožnice kod korekcije vida.

Određeni uspjeh je zabilježen prilikom testiranja na životinjama s preoblikovanjem rožnice i to koristeći 3D-tiskane kontaktne leće obojene elektrodama i uz upotrebu struje za omekšavanje rožnice. To je posebno zanimljivo zbog strukture kolagenih vlakana.

Hrskavica kao vezivno tkivo se nalazi u uhu i nosu, u zglobovima, između kralježaka, na krajevima rebara i u bronhijalnim cijevima. Nema živaca i krvnih žila. Čvrsta je, gumena i sastavljena od krutih kolagenih vlakana ispletenih zajedno polimerima. Vlakna su međusobno povezana, no nakon ovog otkrića – hrskavica se može usporediti sa špagetima.

 


Nastavi čitati
Advertisement

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh