Connect with us

Znanost

Ekologija i okoliš

“Plutajuća šuma” na više od stoljeća starom brodu


Zaljev Homebush u Sydneyju dom je ostacima starih brodova koji su plovili sredinom 20. stoljeća. Nakon što su odradili svoje, veliki brodovi odvlače se u zaljev Homebush te se rastavljaju na dijelove kako bi se iskoristili oni koji se još mogu upotrijebiti.

(Credit: Stephane & Eva)

(Credit: Stephane & Eva)

Jedan od takvih brodova je i Ayrfield – 1.140 tona težak brod izgrađen 1911. godine kao brod za prijevoz ugljena, a u II. svjetskom ratu koristio se kao transportni brod. 1972. godine dovezen je u zaljev Homebush kako bi se rastavio, no sudbina je imala drugačije planove. Radovi na brodu naposljetku su prekinuti, a nekoliko brodova, zajedno s Ayrfieldom su napušteni. Ti su brodovi desetljećima bili na lošem glasu zbog otpuštanja kemikalija u okoliš i onečišćenja. No tek stoljeće star brod postao je neobičan dom za stabla i drugu vegetaciju koja je posljednjih nekoliko desetljeća počela rasti.

Od 2008. do 2010. godine uloženi su brojni napori kako bi se uklonile kemikalije preostale iz industrijskog razdoblja. Kako “plutajuća šuma” raste, ovaj brod postao je popularno mjesto za fotografe koji svojim fotoaparatima žele uloviti ovaj nesvakidašnji prizor – trag nekadašnjeg industrijskog razdoblja, ali i fascinantnu prilagodljivost prirode.

Izvor: ThisIsColossal

Babuške su zle.

3 komentara

3 Comments

 1. Ivan Stanić

  srpanj 4, 2013 kod 6:22 pm

  i onda budu otkrili da je Madagaskar zapravo Noina Arka !

 2. Robert Sumar

  srpanj 4, 2013 kod 9:31 pm

  Ok, ljepo. Al na cemu to raste? Kaj je netko zemlju pobaco unutra?

 3. Denis Islamovic

  srpanj 4, 2013 kod 8:42 pm

  Ovo je Bas Dobro

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh