Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Plutajuće nuklearne elektrane

Znanstveni tim s MIT-a predlaže instaliranje nuklearnih elektrana na morsku površinu s ciljem sprečavanja nuklearne katastrofe prilikom tsunamija.

„Iako se instalacija ovakve elektrane na morsku površinu s ciljem borbe protiv tsunamija čini kontradiktornom, znanost čvrsto stoji iza ove ideje”, tvrdi profesor nuklearnog inženjerstva Jacopo Buongiorno. On kaže da bi eventualne plutajuće nuklearne elektrane bile slične naftnim platformama, tj. bile bi pričvršćene na morski pod.

Nuklearne elektrane u blizini obale nisu svježa ideja, što potvrđuju i Rusi koji trenutno izrađuju brod s nuklearnom elektranom. Prednost MIT-ovog dizajna leži u tome što bi plutajuće nuklearne elektrane bile smještene između 8 i 11 km od obale. Na tim udaljenostima i pri tim dubinama čak bi i najveći valovi nestali pod površinom oceana.

Jasno je da ovakav dizajn ima bitne prednosti u regijama koje su češće izložene tsunamijima, kao što su ušteda prostora na kopnu i smanjen rizik od nuklearnih katastrofa. Velika je prednost također i to što se ocean može koristiti kao beskonačni hladnjak, a s kopnenim nuklearnim elektranama to nije slučaj. Zasada nije jasno kako bi se takve elektrane osiguravale i štitile od potencijalnih napada, no sigurno će i taj problem ubrzo biti riješen.

Iako se u doba obnovljivih izvora energije i sve veće osviještenosti o okolišu čini besmislenim graditi nuklearne elektrane, moramo imati na umu da brzorastuće ekonomije traže velike i sigurne izvore električne energije, što s obnovljivim izvorima zasada nije moguće postići u potpunosti.

Izvor: DiscoveryNews

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Inženjerstvo

Moći će raditi gotovo samostalno (bez tima operatora ili potrebe za punjenjem goriva) dva desetljeća jer radi kao dugotrajna baterija.

Ekologija i okoliš

Posljednja očitanja radioaktivnosti u razorenoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi pokazuju rekordno visoku radioaktivnost kakva nije zabilježena još od katastrofe prije šest godina.

Robotika

Sjećate se robota koje su nedavno predstavili TEPCO i Toshiba, za koje su se nadali kako će uspješno ukloniti radioaktivni materijal iz reaktora broj...

Robotika

Iako je prošlo gotovo pet godina od nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, pred japanskim vlastima još je uvijek veliki posao konzerviranja oštećenih...

Oglašavanje