Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Plutajuće nuklearne elektrane

Znanstveni tim s MIT-a predlaže instaliranje nuklearnih elektrana na morsku površinu s ciljem sprečavanja nuklearne katastrofe prilikom tsunamija.

„Iako se instalacija ovakve elektrane na morsku površinu s ciljem borbe protiv tsunamija čini kontradiktornom, znanost čvrsto stoji iza ove ideje”, tvrdi profesor nuklearnog inženjerstva Jacopo Buongiorno. On kaže da bi eventualne plutajuće nuklearne elektrane bile slične naftnim platformama, tj. bile bi pričvršćene na morski pod.

Nuklearne elektrane u blizini obale nisu svježa ideja, što potvrđuju i Rusi koji trenutno izrađuju brod s nuklearnom elektranom. Prednost MIT-ovog dizajna leži u tome što bi plutajuće nuklearne elektrane bile smještene između 8 i 11 km od obale. Na tim udaljenostima i pri tim dubinama čak bi i najveći valovi nestali pod površinom oceana.

Jasno je da ovakav dizajn ima bitne prednosti u regijama koje su češće izložene tsunamijima, kao što su ušteda prostora na kopnu i smanjen rizik od nuklearnih katastrofa. Velika je prednost također i to što se ocean može koristiti kao beskonačni hladnjak, a s kopnenim nuklearnim elektranama to nije slučaj. Zasada nije jasno kako bi se takve elektrane osiguravale i štitile od potencijalnih napada, no sigurno će i taj problem ubrzo biti riješen.

Iako se u doba obnovljivih izvora energije i sve veće osviještenosti o okolišu čini besmislenim graditi nuklearne elektrane, moramo imati na umu da brzorastuće ekonomije traže velike i sigurne izvore električne energije, što s obnovljivim izvorima zasada nije moguće postići u potpunosti.

Izvor: DiscoveryNews

Možda će vas zanimati

Znanost

Kina ima u planu izgradnju prvog “čistog” komercijalnog nuklearnog reaktora koji će koristiti tekući torij i rastopljenu sol. Prvi prototip reaktora trebao bi biti...

Ekologija i okoliš

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih...

Inženjerstvo

Moći će raditi gotovo samostalno (bez tima operatora ili potrebe za punjenjem goriva) dva desetljeća jer radi kao dugotrajna baterija.

Robotika

Iako je prošlo gotovo pet godina od nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, pred japanskim vlastima još je uvijek veliki posao konzerviranja oštećenih...