Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Pluton ima nebo plave boje, slično kao na Zemlji

Pluton1

New Horizons, NASA-ina misija ka Kuiperovu pojasu, tek je napravila prvi korak u tom području, a već nas je zasula iznimnim otkrićima.

U srpnju ove godine sonda je prošla pokraj Plutona, na čijoj je površini otkrila ledene planine i goleme glečere, koji podsjećaju na one na Zemlji.

Čudnovata sličnost našeg planeta i ovog dalekog, stranog svijeta sada se čini još većom: nedavno primljene fotografije sa sonde pokazale su kako je Plutonovo nebo plave boje, slično ovom u koje mi gledamo svakoga dana.

Plava boja nastaje jer tolini, složene organske molekule u Plutonovoj atmosferi, raspršuju Sunčevu svjetlost u plavoj valnoj duljini. Isti fenomen se događa i u Zemljinoj atmosferi, samo što su u nas za to odgovorne molekule vodika.

Haron, Plutonov najveći mjesec (Foto: NASA)

Haron, Plutonov najveći mjesec (Foto: NASA)

New Horizons je, inače lansiran 2006. godine s jasnom zadaćom: upotpuniti spisak planeta na koji su dospjeli robotski istraživači sa Zemlje te još godinama kasnije (kraj misije predviđen je za 2026. godinu) putovati kroz Kuiperov pojas i istraživati ga.

Međutim, samo nekoliko mjeseci po lansiranju Međunarodna astronomska unija ukinula je Plutonu status planeta i svrstala ga u skupinu patuljastih planeta.

Ova je odluka u medijima izazvala kontroverzu: čemu slati sondu k nečemu što više nije planet? No službeni status Plutona zapravo uopće nije bitan: on nam je najbliži član Kuiperova pojasa i njegovo istraživanje predstavlja izvanredan uvid u daleku prošlost Sunčeva sustava. Osim toga, istraživanje Plutona i Kuiperova pojasa stalno donosi nova otkrića o tom dalekom predjelu našega sustava, kao što je postojanje plavog neba na nebeskom tijelu toliko stranom i različitom od našega.

Plutonovo nebo fotografirano s letjelice New Horizons (foto: NASA)

Plutonovo nebo fotografirano s letjelice New Horizons (foto: NASA)

New Horizons trenutno se nalazi 33 astronomske jedinice (preko pet milijardi kilometara) daleko od Zemlje i u izvrsnom je stanju. Zbog goleme udaljenosti priljev podataka teče vrlo sporo; slanje mjerenja koja je izvršio u Plutonovu sustavu kreće se u intervalu od tek 1-2 kbps i bit će završeno krajem sljedeće godine. Analiza istih trajat će još godinama potom.

Prolaskom Plutona misija sonde New Horizons nije gotova, dapače: New Horizons će nastaviti s istraživanjem ovog tajanstvenog područja Sunčeva sustava. Njegov sljedeći cilj je maleni objekt oznake 2014 MU69, koji se nalazi preko milijardu i pol kilometara dalje od Plutona. Pri trenutnoj brzini od 14,5 km/s, do cilja će stići u siječnju 2019. godine.

Astronomi sa Zemlje u daljnjoj su potrazi za asteroidima i patuljastim planetama kojima bi sonda mogla prići i obogatiti naše vrlo skromno znanje o Kuiperovu pojasu.

Sama će letjelica po prestanku komunikacije sa Zemljom nastaviti putovanje kroz svemir. Putovat će doslovno milijardama godina, čime će vjerojatno nadživjeti planet s kojeg je poslana.

Space.com/NASA

Možda će vas zanimati

Astronomija

Nedavno je otkrivena još jedna ogromna struktura u svemiru, što dovodi u pitanje naše razumijevanje kozmologije. Ta struktura, nazvana Veliki prsten, nalazi se 9,2...

Astronomija

Niz nevjerojatnih astronomskih pojava očekuje se na našem nebu tijekom 2024. godine, predstavljajući izuzetnu priliku za ljubitelje astronomije. Ova godina bi mogla biti osobito...

Astronomija

U samom srcu gotovo svake galaksije u kozmosu leži golemo čudovište: crna rupa, čija je masa milijunima, pa čak i milijardama puta veća od...

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...