Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Pluton ima nebo plave boje, slično kao na Zemlji

Pluton1

New Horizons, NASA-ina misija ka Kuiperovu pojasu, tek je napravila prvi korak u tom području, a već nas je zasula iznimnim otkrićima.

U srpnju ove godine sonda je prošla pokraj Plutona, na čijoj je površini otkrila ledene planine i goleme glečere, koji podsjećaju na one na Zemlji.

Čudnovata sličnost našeg planeta i ovog dalekog, stranog svijeta sada se čini još većom: nedavno primljene fotografije sa sonde pokazale su kako je Plutonovo nebo plave boje, slično ovom u koje mi gledamo svakoga dana.

Plava boja nastaje jer tolini, složene organske molekule u Plutonovoj atmosferi, raspršuju Sunčevu svjetlost u plavoj valnoj duljini. Isti fenomen se događa i u Zemljinoj atmosferi, samo što su u nas za to odgovorne molekule vodika.

Haron, Plutonov najveći mjesec (Foto: NASA)

Haron, Plutonov najveći mjesec (Foto: NASA)

New Horizons je, inače lansiran 2006. godine s jasnom zadaćom: upotpuniti spisak planeta na koji su dospjeli robotski istraživači sa Zemlje te još godinama kasnije (kraj misije predviđen je za 2026. godinu) putovati kroz Kuiperov pojas i istraživati ga.

Međutim, samo nekoliko mjeseci po lansiranju Međunarodna astronomska unija ukinula je Plutonu status planeta i svrstala ga u skupinu patuljastih planeta.

Ova je odluka u medijima izazvala kontroverzu: čemu slati sondu k nečemu što više nije planet? No službeni status Plutona zapravo uopće nije bitan: on nam je najbliži član Kuiperova pojasa i njegovo istraživanje predstavlja izvanredan uvid u daleku prošlost Sunčeva sustava. Osim toga, istraživanje Plutona i Kuiperova pojasa stalno donosi nova otkrića o tom dalekom predjelu našega sustava, kao što je postojanje plavog neba na nebeskom tijelu toliko stranom i različitom od našega.

Plutonovo nebo fotografirano s letjelice New Horizons (foto: NASA)

Plutonovo nebo fotografirano s letjelice New Horizons (foto: NASA)

New Horizons trenutno se nalazi 33 astronomske jedinice (preko pet milijardi kilometara) daleko od Zemlje i u izvrsnom je stanju. Zbog goleme udaljenosti priljev podataka teče vrlo sporo; slanje mjerenja koja je izvršio u Plutonovu sustavu kreće se u intervalu od tek 1-2 kbps i bit će završeno krajem sljedeće godine. Analiza istih trajat će još godinama potom.

Prolaskom Plutona misija sonde New Horizons nije gotova, dapače: New Horizons će nastaviti s istraživanjem ovog tajanstvenog područja Sunčeva sustava. Njegov sljedeći cilj je maleni objekt oznake 2014 MU69, koji se nalazi preko milijardu i pol kilometara dalje od Plutona. Pri trenutnoj brzini od 14,5 km/s, do cilja će stići u siječnju 2019. godine.

Astronomi sa Zemlje u daljnjoj su potrazi za asteroidima i patuljastim planetama kojima bi sonda mogla prići i obogatiti naše vrlo skromno znanje o Kuiperovu pojasu.

Sama će letjelica po prestanku komunikacije sa Zemljom nastaviti putovanje kroz svemir. Putovat će doslovno milijardama godina, čime će vjerojatno nadživjeti planet s kojeg je poslana.

Space.com/NASA

5 komentara

5 Comments

 1. Srđan Orlić

  13 listopada, 2015 u 9:37 pm

  Kad nam pokazete fotografije druge strane Mjeseca bez fotoshopa, tek onda cu vam nesto i povjerovati

 2. Djordje Dragic

  14 listopada, 2015 u 1:58 pm

  Koga boli uvo da li na plutonu ima nebo plave boje?
  Ljudi, tamo je -200 stepeni.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju "svemirske" oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni...

Svemir

Musk je pojasnio svoju računicu i objasnio kako bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milijun za dodatne troškove...

Svemir

Ovo je drugi put da je ova privatna tvrtka omogućila NASA-i let u svemir.

Tehnologija

Kina je prva u svijetu uspješno lansirala satelit koji će služiti za testiranje 6G mreže. U orbitu je poslan zajedno s još 12 satelita...