Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Pluton

Pluton, smatrao se  devetim i najudaljenijim planetom od sunca, sada je najveći poznati patuljasti planet u Sunčevom sustavu. Također je jedan od najvećih poznatih članova Kuiperovog pojasa, sjenovite zone izvan Neptunove orbite, za koju se smatra da je naseljeno stotinama tisuća stjenovitih, ledenih tijela svake od 100 kilometara, zajedno s 1 trilijunom ili više kometa.

U 2006, Pluton je reklasificiran kao patuljastim planetom. Pitanje Plutonovog statusa planeta privuklo je kontroverze i potaknulo raspravu u znanstvenoj zajednici, a od tada i šire javnosti. Znanstvena skupina (uključujući članove New Horizon misije) predložila je 2017. godine novu definiciju planeta na temelju “okruglih objekata u prostoru manjoj od zvijezda”, što bi povećalo broj planeta u našem Sunčevom sustavu od 8 do otprilike 100,

Američki astronom Percival Lowell najprije je 1905. primijetio Plutonovo postojanje zbog neparnih odstupanja koje je opazio u Neptunu i Uranu, što upućuje na to da je druga gravitacija svijeta tugginga na ta dva planeta odozdo. Lowell je 1915. godine predvidio mjesto misterijskog planeta, ali je umro bez da je pronađe.

Pluton je dobio ime s jedanaestogodišnjeg Venetia Burney iz Oxforda, Engleske, koja je djedu predložila da novi svijet dobiva svoje ime od rimskog boga podzemlja. Njen djed je potom preuzeo ime na Lowellov opservatorij. Ime također poštuje Percival Lowell, čiji inicijali su prva dva slova Plutona.

Budući da je Pluton toliko daleko od Zemlje, malo se znalo o veličini ili površinskim uvjetima patuljastog planeta do 2015. godine, kada je NASA-inom New Horezonskom prostornom sondom pribliila Plutonu. Novi Horizoni pokazali su da Pluton ima promjer od 1,473 milja (2,370 km), manje od petine promjera Zemlje, a samo oko dvije trećine širine Zemljinog mjeseca.

Promatranja Plutonove površine pomoću New Horizons svemirske letjelice otkrila su različite površinske značajke, uključujući planine koje dosežu visinu od 3500 metara, što je usporedivo sa stjenovitim planinama na Zemlji. Dok metan i dušik led prekrivaju većinu površine Plutona, ti materijali nisu dovoljno jaki da podupru takve ogromne vrhove, pa znanstvenici sumnjaju da se planine formiraju na podlozi ledenog leda.

NASA-in Hubble svemirski teleskop također je otkrio dokaze da Plutonska kora može sadržavati složene organske molekule.

Plutonska površina jedno je od najhladnijih mjesta u Sunčevom sustavu, približno  (minus 225 stupnjeva Celzijusa). Pluton može imati (ili je mogao imati) podzemni ocean, iako su dokazi još uvijek na tom nalazu. Ako je ocean ispod površine postojao, to bi moglo uvelike utjecati na Plutonovu povijest. Na primjer, znanstvenici su otkrili da je zona Sputnik Planitije preusmjerila Plutonsku orijentaciju zbog količine leda na tom području, što je bilo tako teško da je utjecalo na Pluton; Novi Horizonti procjenjuju da je led otprilike (debljine 10 km). Podzemni ocean je najbolje objašnjenje za dokaze, dodali su istraživači, iako gledajući manje vjerojatne scenarije, deblji sloj leda ili pokreti u stijeni mogu biti odgovorni za kretanje. Ako Pluton ima tekući ocean i dovoljno energije, neki znanstvenici smatraju da na Plutonu ima života !

Orbitalne osobine

Plutonova vrlo eliptična orbita može ga odvesti više od 49 puta daleko od sunca kao Zemlja. Budući da je orbita patuljaste planete toliko ekscentrična ili daleko od kružnog, Plutonova udaljenost od Sunca može se znatno razlikovati. Patuljasta planeta zapravo se približava suncu nego što je Neptun već 20 godina iz Plutonove 248-Zemljine godine orbite, pružajući astronima rijetku priliku za proučavanje ovog malog, hladnog, dalekog svijeta. Kao rezultat te orbite, nakon 20 godina kao osmog planeta (kako bi izašli iz sunca), 1999. godine, Pluton je prešao Neptunovu orbitu da postane najudaljeniji planet od sunca (sve dok se nije odmaknuo od statusa patuljastog planeta ).

Kada je Pluton bliži suncu, njezine površinske otopine odmrzavaju i privremeno stvaraju tanku atmosferu koja se uglavnom sastoji od dušika s nekim metanom. Plutonska niska gravitacija, koja je nešto više od dvadesetogodišnjeg od Zemljinog, uzrokuje da se ova atmosfera proširi mnogo višom od Zemljine nadmorske visine. Kada putujete dalje od sunca, većina Plutonove atmosfere misli se da se zamrzne i sve to ipak nestane. Ipak, u vrijeme kada ima atmosferu, Pluton može očito doživjeti jake vjetrove. Atmosfera također ima varijacije svjetlosti koje se mogu objasniti gravitacijskim valovima ili zrakom koji teče preko planina.

Novi horizonti prikazali su zamrznuto jezero u Tombaugh Regio, koja je izgledala da ima drevne kanale u blizini. U nekom trenutku u drevnoj prošlosti planeta je mogla imati atmosferu otprilike 40 puta deblju nego na Marsu.

Godine 2016. znanstvenici su najavili da su možda uočili oblake u Plutonskoj atmosferi koristeći podatke iz New Horizona. Istražitelji su vidjeli sedam sjajnih značajki koje su u blizini terminatora (granica između dnevnog svjetla i tame), koja se obično pojavljuje u oblaku. Značajke su sve niske nadmorske visine i približno iste veličine, što ukazuje da su to zasebne značajke. Sastav ovih oblaka, ako su doista oblaci, vjerojatno bi bio acetilen, etan i vodikov cijanid.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Planine na Plutonu imaju snježne vrhove, ali se ti vrhovi poprilično razlikuju od onih na Zemlji. Štoviše, ove snježne kape nisu napravljene od smrznute...

Planete i mjeseci

Znanstvenik Bierson je istaknuo da se ocean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara.

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Svemir

Iako je Pluton službeno izbačen iz planetarnog statusa prije više od deset godina, obožavatelji Plutona i dalje se bore za to malo kozmičko tijelo....