Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Počinju li djeca kasnije pričati zbog tehnologije?

Mobilni uređaji i razni gadgeti u rukama djece možda nisu najpametnija stvar. Barem se nešto tako može naslutiti iz istraživanja koje uporabu takvih uređaja još od malih nogu dovodi u korelaciju s kašnjenjem razvoja govora.

Djeca danas provode puno vremena gledajući u razne ekrane. Konstatacija je to koja se često u zadnje vrijeme može čuti od starijih generacija koje su odrasle bez današnjih čuda tehnologije. Pametni telefoni, tableti i razni drugi uređaji sa zaslonima. Jedno novije istraživanje je upravo pronašlo vezu između uporabe spomenutih uređaja i kasnijeg razvoja govora djece u dobi između 6 mjeseci i 2 godine.

U samom istraživanju sudjelovalo je 900 beba od 18 mjeseci starosti, a u sklopu svega su njihovi roditelji bilježili i prijavljivali koliko vremena njihova djeca dnevno rabe spomenute uređaje. Roditelji su pratili nekoliko parametara, a naročito komunikaciju – koliko riječi oni koriste, koliko često, itd.

Pokazalo se kako je 20 posto djece provelo u prosjeku 28 minuta dnevno u korištenju nekakvog zaslona. Svakih pola sata više od toga dnevno bilo je povezano s čak 49 posto višim rizikom od kašnjenja u razvoju govora. U drugim aspektima komunikacije (kao što su geste, govor tijela ili društvene interakcije) nije uopće pronađena slična veza kao kod govora. Iako rezultati izgledaju možda očigledno i govore sami za sebe – stručnjaci upozoravaju da je bilo za koji konkretan zaključak još prerano.

Catherine Birken, pedijatrica i koautorica istraživanja, upozorava kako se ipak temeljem istraživanja ne smiju i ne mogu izvlačiti neki definitivni zaključci. Poziva na detaljnija istraživanja (barem longitudinalnog tipa), iz razloga što korelacija ne podrazumijeva uzročnost.

AAP (American Academy of Pediatrics) je ipak istraživanjem potvrdio preporuku da oni mlađi od 18 mjeseci ne bi trebali biti previše povezani s mobilnim tehnologijama, izuzev video čavrljanja s obitelji. Pedijatri, naime, vjeruju da šum i aktivnosti povezane uz zaslone raznih uređaja mogu dovoditi do odvajanja male djece od svojih roditelja.

Starije bebe (dobi od 18 do 24 mjeseca), što se AAP tiče, ne moraju imati potpunu zabranu, nego sve uz pažljivu roditeljsku kontrolu koji bi tako bolje razumjeli što im dijete osjeća i vidi.

1 komentar

1 komentar

  1. Visar Karaxhiu

    11 svibnja, 2017 u 10:38 pm

    Ensar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

S napretkom znanosti i tehnologije naš odlazak u toalet bi, u budućnosti, mogao predstavljati ne samo olakšanje za naš organizam, već i oslobođenje od...

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Oglašavanje