Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zemlja

Podvodna ekspedicija snimila misteriozni podvodni tornado koji je zbunio istraživače

Istraživači kalifornijskog Instituta Schmidt Ocean, uočili su tijekom ekspedicije nešto „nalik podvodnom tornadu“.

U blizini australskog koraljnog grebena, popularnog među roniocima, istraživači su nedavno svjedočili čudnom fenomenu — tornadu koji se formirao kod morskog dna, što je pokrenulo pitanja o porijeklu tog spektakularnog događaja.

Istraživači kalifornijskog Instituta Schmidt Ocean, koji su istraživali koraljni greben nedaleko od obale Queenslanda , uočili su tijekom ekspedicije nešto „nalik podvodnom tornadu“, piše Daily Mail.

Foto: Schmidt Ocean

Taj događaj zabilježili su kamerom, a video je kasnije objavljen na YouTubeu.

Po svemu sudeći, svi su bili iznenađeni onim što su vidjeli. Istraživači su prvo pomislili da je njihova oprema pokrenula vrtlog.

„Čekaj, je li to tornado?“, rekla je jedna od članica istraživačkog tima, opisujući scenu kao „vodenu čaroliju“.

Foto: Schmidt Ocean

„Pa, ovo nismo mi napravili. Izvanredno je, izgleda kao podvodni tornado. Nikada prije ovako nešto nisam vidjela“, rekla je ona.

Kalifornijski institut je, međutim, kasnije zaključio da su „tornado“ pokrenuli „vertikalni potisnici“ i da ipak nije u pitanju prirodna pojava.

Možda će vas zanimati

Biologija

S obzirom na to da zagrijavanje oceana utječe na koraljne grebene, znanstvenici ulažu napore u istraživanja koja imaju za cilj pronaći načine kako usporiti...

Znanstvenici na Floridi su prvi put uspjeli umjetno potaknuti razmnožavanje ugrožene vrste atlantskog koralja u akvariju i drže da taj napredak obećava u naporima...

Advertisement