Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Pogled na meso potiče osjećaj neagresije poveziv s gozbama primata

Frank Kachanoff bio je iznenađen. Smatrao je da će pogled na meso na stolu učiniti ljude agresivnijima, a ne manje agresivnima.

Na kraju krajeva, ne hrane li nogometni treneri svoje igrače velikim komadima crvenog mesa prije utakmice u nadi da će ih napuniti energijom?

I što s našom predodžbom životinje koja rokće ili reži na bilo koga tko joj pokuša oduzeti njeno meso?

Ne bi li tako trebalo biti i s ljudima? Kachanoff, istraživač koji se posebno zanima za evoluciju zaposlen na Odsjeku za psihologiju Sveučilišta McGill otkrio je potpunu suprotnost.

Prema istraživanju predstavljenom na nedavnom simpoziju održanom na McGillu, gledanje mesa, kako se čini, značajno smanjuje agresiju kod ljudi. “Inspiriralo me istraživanje o učenju i agresiji, koje je pokazalo da samo promatranje objekta za koji smo naučili da je povezan s agresijom, kao što je puška, može povećati vjerojatnost da će se promatrač ponašati agresivnije.

Htio sam znati možemo li reagirati agresivno na određene stimulanse u našem okruženju ne zbog naučenih asocijacija, već zbog urođenih predispozicija. Htio sam znati bi li samo gledanje mesa bilo dovoljno za poticanje agresivnog ponašanja.”

Ideja da bi meso moglo potaknuti agresivno ponašanje ima smisla, budući da bi to pomoglo našim precima primatima u lovu, kooptiranju i zaštiti svojih resursa mesa.

Kachanoff je vjerovao da se ljudi stoga razvili urođenu predispoziciju agresivnog reagiranja na meso, te je regrutirao 82 muškarca kako bi testirao svoju teoriju, koristeći uhodane tehnike poticanja i mjerenja agresije.

Sam je pokus bio prilično jednostavan – ispitanici su morali kazniti čitača scenarija svaki put kad bi napravio grešku dok su oni sortirali fotografije, od kojih su neke prikazivale meso, a neke neutralne prizore.

Ispitanici su vjerovali da mogu zadati različite jačine zvuka, uključujući i `bolnu` jačinu zvuka za čitača scenarija, koju bi on čuo nakon svog nastupa. Istraživačka skupina smatrala je da će grupa koja sortira slike mesa nanositi više neugode čitaču, no bili su vrlo iznenađeni rezultatima.

“Koristili smo slike mesa koje je bilo pripremljeno za jelo. U smislu ponašanja, uz povlasticu neopreznosti, imalo bi smisla da su naši preci mogli biti mirni dok su bili okruženi svojim prijateljima i obitelji u vrijeme obroka” objašnjava Kachanoff.

“Volio bih ponoviti ovaj pokus koristeći slike lova. Možda će Dan zahvalnosti iduće godine biti odlična prilika za ponovni pokušaj!”

Evolucijski psiholozi smatraju da je korisno promotriti urođene reflekse kako bismo bolje razumjeli društvene trendove i osobno ponašanje.

Kachanoffovo istraživanje važno je jer proučava načine na koje društvo može utjecati na okolišne faktore kako bi se smanjila vjerojatnost agresivnog ponašanja.

Njegovo istraživanje provođeno je pod upravom dr. Donalda Taylora i studentice doktorskog studija Julie Caouette sa Odsjeka za psihologiju Sveučilišta McGill, i predstavljeno je na godišnjem sveučilišnom znanstvenom simpoziju dodiplomskog studija.

Izvor: McGill University

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Rezultati istraživanja pokazali su da troškovi klimatske štete uzrokovane organskom proizvodnjom mesa jednako su visoki kao i kod proizvodnje mesa konvencionalnim uzgojem.

Mikrobiologija

Petina uzoraka mljevenog mesa nabavljena u zagrebačkoj maloprodajnoj mreži ne udovoljava zakonskim zahtjevima, pokazalo je istraživanje stručnjaka objavljeno u časopisu Meso. Biotehnolozi sa Sveučilišta u...

Društvene znanosti

Phillip Williams iz Georgije u tužbi pred saveznim sudom u Miamiju naveo je da je naručio biljni burger Whopper bez majoneze u Burger Kingu...

Wellness i prehrana

Osamnaestogodišnja studija

Oglašavanje