Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Pogledajte najbolje ovogodišnje fotografije divlje prirode

"Bold eagle" by Klaus Nigge, Germany. Finalist: Animal Portraits. (Klaus Nigge/Wildlife Photographer of the Year)

Ovo će vam, barem nakratko, popraviti dan.

Čak i sa svim uraganima i požarima, priroda je još uvijek puna ljepote. Ovaj natječaj fotografiranja divlje prirode savršen je podsjetnik na to. Natječaj je projekt Prirodoslovnog muzeja u Londonu. Stotinu slika je prošlo selekciju, a prijavljeno ih je bilo više od 50 tisuća iz ukupno 92 zemlje. Izbor fotografija koji donosimo su radovi finalista u raznim kategorijama i najzanimljivije –  dvije fotografije su snimljene od strane djece u dobi od 11, odnosno 14 godina.

Pobjednici natječaja bit će objavljeni 17. listopada, a cijela će izložba biti izložena u Londonu od 20. listopada 2017. do proljeća 2018. godine. Za one koji ne mogu osobno otići vidjeti radove, ovdje je 13 najljepših fotografija divlje prirode iz 2017. godine:

Ovaj smeđi medvjedić u Aljaski (nacionalni park Lake Clark) samo se htio igrati i hrvati s majkom.

“Medvjeđi zagrljaj”, Ashleigh Scully, SAD. Finalist: Najbolji ovogodišnji mladi fotografi divljine, 11-14 godina. (Ashleigh Scully/Wildlife Photographer of the Year)

Pokisao zbog dana prožetih neprekidnom kišom, ovaj bjeloglavi orao snimljen je na otoku Amaknak na Aljasci.

“Bjeloglavi orao”, Klaus Nigge, Njemačka. Finalist: Životinjski portreti. (Klaus Nigge/Wildlife Photographer of the Year)

Pirenejski ris, uočen u parku prirode Sierra de Andújar u južnoj Španjolskoj, rijetko je stvorenje koje se hrani gotovo isključivo zečevima.

“Pogled na risa”, Laura Albiac Vilas, Španjolska. Finalist: Najbolji ovogodišnji mladi fotograf, 11-14 godina. (Laura Albiac Vilas/Wildlife Photographer of the Year)

Dugorepi kvecal zapažen u kostarikanskom San Gerardo de Dota hranio je mladunce voćem i insektima iz dana u dan.

“Briljantna dostava”, Tyohar Kastiel, Izrael. Finalist: Ponašanje (ptice). (Tyohar Kastiel/Wildlife Photographer of the Year)

Fotograf Andrey Narchuk bio je iznenađen kad je skočio u Okhotsko more i našao se pred parenjem morskih anđela koji su se kovitlali se u struji.

“Anđeoska romansa”, Andrey Narchuk, Rusija. Finalist: Ponašanje (beskralješnjaci). (Andrey Narchuk/Wildlife Photographer of the Year)

Arktička lisica, fotografirana na otoku Wrangel u Arktičkom oceanu, uspjela je uhvatiti blago iz gnijezda snježne guske. Vjerojatno će ga zakopati u tundri da ostane sačuvano.

“Arktičko blago”, Sergey Gorshkov, Rusija. Finalist: Životinjski portreti. (Sergey Gorshkov/Wildlife Photographer of the Year)

U arizonskoj pustinji Sonora ovi saguaro kaktusi žive do 200 godina.

“Saguaro uvijanje”, Jack Dykinga, SAD. Finalist: Biljke i gljive. (Jack Dykinga/Wildlife Photographer of the Year)

Patrola protiv krivolova je spasila ovo mladunče sumatranskog tigra od zamke u prašumi pokrajine Aceh na indonezijskom otoku Sumatri.

“Spašen i zatvoren”, Steve Winter, SAD. Finalist: Nagrada za fotoreportera divljine (jedna fotografija). (Steve Winter/Wildlife Photographer of the Year)

Ovaj morski konjic pored otoka Sumbawa u Indoneziji je pustio morsku travu za koju se dotad držao kad je plima donijela plastiku i kanalizacijsku vodu. Uhvatio se zatim za štapić za uši.

“Kanalizacijsko surfanje”, Justin Hofman, SAD. Finalist: Nagrada za fotoreportera divljine (jedna fotografija). (Justin Hofman/Wildlife Photographer of the Year)

Na Istočnom Antarktiku majka Weddell tuljana upoznaje svoje mladunče sa zamrznutim podvodnim labirintom.

“Plivaća teretana”, Laurent Ballesta, Francuska. Finalist: Ponašanje (sisavci). (Laurent Ballesta/Wildlife Photographer of the Year)

Ribe klauni žive zaštićene morskom vlasuljom u Lembehovom tjesnacu Sulawesi otoka u Indoneziji. Možete vidjeti i parazitskog raka koji im živi u ustima.

“Insajderi”, Qing Lin, Kina. Finalist: Pod vodom. (Qing Lin/Wildlife Photographer of the Year)

Ova slonica u kenijskom rezervatu Maasai Mara vodila je svoje stado na večernju šetnju do vode. Najvjerojatnije je matrijarhat skupine.

“Moć matrijarhata”, David Lloyd, Novi Zeland/UK. Finalist: Životinjski portreti. (David Lloyd/Wildlife Photographer of the Year)

Ova fotografija crvene vjeverice u južnoj Švedskoj je bila okinuta kad je stvorenje uzelo trenutak odmora između aktivnosti traženja hrane.

“Zimski predah”, Mats Andersson, Švedska. Finalist: Crno i bijelo. (Mats Andersson/Wildlife Photographer of the Year)

1 komentar

1 komentar

  1. Zlatko Borenovic

    26 rujna, 2017 u 3:30 pm

    ..hehe…..najbolje fotografije “divlje prirode”……tigar u kavezu….

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zvijezde i Sunce

Znanstvenici su ranije smatrali da je atmosfera mračna i uglavnom prazna, ali promijenili su mišljenje poslije novih dokaza. Britanski znanstvenici u suradnji s NASA-om...

Biljke i životinje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uslišio je zahtjeve seljaka o prekidu programa jačanja populacije medvjeda u Pirinejima, čime se obustavlja i donacija iz Slovenije, koja...

Biljke i životinje

Godina na izmaku u zagrebačkom Zoološkom vrtu bila je vrlo plodna – pored nekoliko tisuća beskralješnjaka u 2019. na svijet je došlo tristo kralješnjaka,...

Biljke i životinje

Priroda je puna iznenađenja.

Oglašavanje