Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Pogledajte najbolje ovogodišnje fotografije divlje prirode

"Bold eagle" by Klaus Nigge, Germany. Finalist: Animal Portraits. (Klaus Nigge/Wildlife Photographer of the Year)

Ovo će vam, barem nakratko, popraviti dan.

Čak i sa svim uraganima i požarima, priroda je još uvijek puna ljepote. Ovaj natječaj fotografiranja divlje prirode savršen je podsjetnik na to. Natječaj je projekt Prirodoslovnog muzeja u Londonu. Stotinu slika je prošlo selekciju, a prijavljeno ih je bilo više od 50 tisuća iz ukupno 92 zemlje. Izbor fotografija koji donosimo su radovi finalista u raznim kategorijama i najzanimljivije –  dvije fotografije su snimljene od strane djece u dobi od 11, odnosno 14 godina.

Pobjednici natječaja bit će objavljeni 17. listopada, a cijela će izložba biti izložena u Londonu od 20. listopada 2017. do proljeća 2018. godine. Za one koji ne mogu osobno otići vidjeti radove, ovdje je 13 najljepših fotografija divlje prirode iz 2017. godine:

Ovaj smeđi medvjedić u Aljaski (nacionalni park Lake Clark) samo se htio igrati i hrvati s majkom.

“Medvjeđi zagrljaj”, Ashleigh Scully, SAD. Finalist: Najbolji ovogodišnji mladi fotografi divljine, 11-14 godina. (Ashleigh Scully/Wildlife Photographer of the Year)

Pokisao zbog dana prožetih neprekidnom kišom, ovaj bjeloglavi orao snimljen je na otoku Amaknak na Aljasci.

“Bjeloglavi orao”, Klaus Nigge, Njemačka. Finalist: Životinjski portreti. (Klaus Nigge/Wildlife Photographer of the Year)

Pirenejski ris, uočen u parku prirode Sierra de Andújar u južnoj Španjolskoj, rijetko je stvorenje koje se hrani gotovo isključivo zečevima.

“Pogled na risa”, Laura Albiac Vilas, Španjolska. Finalist: Najbolji ovogodišnji mladi fotograf, 11-14 godina. (Laura Albiac Vilas/Wildlife Photographer of the Year)

Dugorepi kvecal zapažen u kostarikanskom San Gerardo de Dota hranio je mladunce voćem i insektima iz dana u dan.

“Briljantna dostava”, Tyohar Kastiel, Izrael. Finalist: Ponašanje (ptice). (Tyohar Kastiel/Wildlife Photographer of the Year)

Fotograf Andrey Narchuk bio je iznenađen kad je skočio u Okhotsko more i našao se pred parenjem morskih anđela koji su se kovitlali se u struji.

“Anđeoska romansa”, Andrey Narchuk, Rusija. Finalist: Ponašanje (beskralješnjaci). (Andrey Narchuk/Wildlife Photographer of the Year)

Arktička lisica, fotografirana na otoku Wrangel u Arktičkom oceanu, uspjela je uhvatiti blago iz gnijezda snježne guske. Vjerojatno će ga zakopati u tundri da ostane sačuvano.

“Arktičko blago”, Sergey Gorshkov, Rusija. Finalist: Životinjski portreti. (Sergey Gorshkov/Wildlife Photographer of the Year)

U arizonskoj pustinji Sonora ovi saguaro kaktusi žive do 200 godina.

“Saguaro uvijanje”, Jack Dykinga, SAD. Finalist: Biljke i gljive. (Jack Dykinga/Wildlife Photographer of the Year)

Patrola protiv krivolova je spasila ovo mladunče sumatranskog tigra od zamke u prašumi pokrajine Aceh na indonezijskom otoku Sumatri.

“Spašen i zatvoren”, Steve Winter, SAD. Finalist: Nagrada za fotoreportera divljine (jedna fotografija). (Steve Winter/Wildlife Photographer of the Year)

Ovaj morski konjic pored otoka Sumbawa u Indoneziji je pustio morsku travu za koju se dotad držao kad je plima donijela plastiku i kanalizacijsku vodu. Uhvatio se zatim za štapić za uši.

“Kanalizacijsko surfanje”, Justin Hofman, SAD. Finalist: Nagrada za fotoreportera divljine (jedna fotografija). (Justin Hofman/Wildlife Photographer of the Year)

Na Istočnom Antarktiku majka Weddell tuljana upoznaje svoje mladunče sa zamrznutim podvodnim labirintom.

“Plivaća teretana”, Laurent Ballesta, Francuska. Finalist: Ponašanje (sisavci). (Laurent Ballesta/Wildlife Photographer of the Year)

Ribe klauni žive zaštićene morskom vlasuljom u Lembehovom tjesnacu Sulawesi otoka u Indoneziji. Možete vidjeti i parazitskog raka koji im živi u ustima.

“Insajderi”, Qing Lin, Kina. Finalist: Pod vodom. (Qing Lin/Wildlife Photographer of the Year)

Ova slonica u kenijskom rezervatu Maasai Mara vodila je svoje stado na večernju šetnju do vode. Najvjerojatnije je matrijarhat skupine.

“Moć matrijarhata”, David Lloyd, Novi Zeland/UK. Finalist: Životinjski portreti. (David Lloyd/Wildlife Photographer of the Year)

Ova fotografija crvene vjeverice u južnoj Švedskoj je bila okinuta kad je stvorenje uzelo trenutak odmora između aktivnosti traženja hrane.

“Zimski predah”, Mats Andersson, Švedska. Finalist: Crno i bijelo. (Mats Andersson/Wildlife Photographer of the Year)

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...