Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Pogledajte NASA-in Ingenuity kako podiže prašinu u svom prvom letu

Foto: NASA TV

NASA-in mini helikopter Ingenuity doista je podigao prašinu tijekom svog prvog povijesnog leta na Crvenom planetu, koji se dogodio u ponedjeljak (19. travnja).

Rover Perseverance, veliki pratilac ovog mini helikoptera, uočio je oblak hrđave prašine, posebno tijekom polijetanja i slijetanja, stoji u tweetu koji je danas objavljen na Twitter profilu misije, a prenosi Space.

Članovi tima iz američke svemirske agencije NASA-e potvrdili su da je njihov Ingenuity mini helikopter konačno poletio iznad površine Marsa. Let se opisuje kao uspješan, a riječ je o prvom kontroliranom letu neke letjelice na drugom planetu. Ranije informacije su sugerirale da je planirano da se helikopter težak 1,8 kilograma podigne na visinu od tri metra, leti 30 sekundi pa da se potom zarotira prije nego što se polagano spusti. Međutim, let je trajao nešto duže, ukupno oko 40 sekundi, a helikopter se nakon toga uspješno spustio na točku s koje je poletio.

Rover Perseverance je ovaj događaj promatrao s udaljenosti od oko 70 metara, a sve je snimljeno uz pomoć roverovog Mastcam-Z sustava kamera.

Objavljena je snimka leta visoke rezolucije, a 19. travanj 2021. godine će ostati upamćen kao veliki korak naprijed u istraživanju Marsa, ali i drugih planeta.

Rover je uspješno zabilježio oblake prašine koji su se podigli tijekom polijetanja i slijetanja, a letove će pratiti i u sljedećih mjesec dana. Nakon proteka tih mjesec dana, rover će se usredotočiti na osnovni cilj misije – potragu za dokazima mogućeg života na Marsu.

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Pet planeta će biti vidljivo, 28. ožujka, promatračima zvijezda na sjevernoj hemisferi. Jupiter, Merkur, Uran, Mars i Venera će se poredati u veliku planetarnu...

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Svemir

Mars je poznat kao “vatrena zvijezda” drevnih kineskih astronoma, a znanstvenici još uvijek gore s pitanjima o Crvenom planetu. Čak i nakon je na desetke...