Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Pogledajte NASA-in Ingenuity kako podiže prašinu u svom prvom letu

Foto: NASA TV

NASA-in mini helikopter Ingenuity doista je podigao prašinu tijekom svog prvog povijesnog leta na Crvenom planetu, koji se dogodio u ponedjeljak (19. travnja).

Rover Perseverance, veliki pratilac ovog mini helikoptera, uočio je oblak hrđave prašine, posebno tijekom polijetanja i slijetanja, stoji u tweetu koji je danas objavljen na Twitter profilu misije, a prenosi Space.

Članovi tima iz američke svemirske agencije NASA-e potvrdili su da je njihov Ingenuity mini helikopter konačno poletio iznad površine Marsa. Let se opisuje kao uspješan, a riječ je o prvom kontroliranom letu neke letjelice na drugom planetu. Ranije informacije su sugerirale da je planirano da se helikopter težak 1,8 kilograma podigne na visinu od tri metra, leti 30 sekundi pa da se potom zarotira prije nego što se polagano spusti. Međutim, let je trajao nešto duže, ukupno oko 40 sekundi, a helikopter se nakon toga uspješno spustio na točku s koje je poletio.

Rover Perseverance je ovaj događaj promatrao s udaljenosti od oko 70 metara, a sve je snimljeno uz pomoć roverovog Mastcam-Z sustava kamera.

Objavljena je snimka leta visoke rezolucije, a 19. travanj 2021. godine će ostati upamćen kao veliki korak naprijed u istraživanju Marsa, ali i drugih planeta.

Rover je uspješno zabilježio oblake prašine koji su se podigli tijekom polijetanja i slijetanja, a letove će pratiti i u sljedećih mjesec dana. Nakon proteka tih mjesec dana, rover će se usredotočiti na osnovni cilj misije – potragu za dokazima mogućeg života na Marsu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Američka svemirska agencija je, po prvi put ikad, lansirala misiju čiji je cilj stati na put opasnim nebeskim tijelima. To je prva planetarna obrambena...

Svemir

Europska svemirska agencija (ESA) priopćila je da se lansiranje novog NASA-inog teleskopa, koji treba zamijeniti slavni Hubble, odgađa. Do odgode je došlo kako bi...

Svemir

NASA je službeno prilagodila svoj raspored za misiju Artemis III i neće sletjeti na Mjesec 2024. godine. Agencija je sada postavila cilj da prvu...

Svemir

NASA je objavila da je svemirski teleskop Hubble po drugi put ove godine doživio kvar zbog kojeg su neke njegove funkcije prestale s radom....

Oglašavanje