Volite li roštilj? Meso se priprema na žaru, čelo hladite orošenim pivom, tjerate gladnu dječurliju koja vam se mota oko nogu i pazite da sve bude idealno pečeno.
I niste jedina osoba koja voli roštilj – znanstvenici s američkog sveučilišta Syracuse također vole na taj način provesti vikend. S tom razlikom da su oni roštiljanje podigli na sasvim novu razinu: meso, naime, nisu pripremali na žaru, nego na lavi. I kažu da nikad nisu jeli ukusniji odrezak.
Prošle su godine napravili vlastiti mini-vulkan u sklopu projekta kojim proučavaju svojstva otopljenih stijena. Jedan od znanstvenika, tražeći alternativnu primjenu ovog uređaja kako bi mu podigli iskoristivost, došao je na genijalnu ideju: zašto ga ne bi iskoristili za roštilj?
Izlili su lavu, nad nju postavili metalnu rešetku i na nju stavili meso i povrće. Želite li saznati što se dogodilo s namirnicama na temperaturi većoj od 1.000 celzijevih stupnjeva? Pogledajte video!
https://www.youtube.com/watch?v=xz0i94ABgD0
Izvor: Syracuse University