Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Pojavljuje se rijedak oblik karcinoma zbog implantata u grudima

Foto: Shutterstock

FDA upozorava kako je sve više slučajeva žena koje imaju rijedak oblik karcinoma povezan s implantatima u grudima. Brojka oboljelih još uvijek nije golema, ali ne bi bilo loše uzeti ju u obzir kod razmišljanja o implantatima.

Anaplastični limfom velikih stanica

Prema Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), sve se više pojavljuju slučajevi žena koje imaju rjeđi oblik karcinoma zbog implantata ugrađenih u dojke.

Karcinom je poznat pod nazivom “s implantatima povezan anaplastični limfom velikih stanica.” Svojevremeno je Izvješće pokazalo kako je od 2010. do 2019. godine registrirano 457 slučajeva ovog karcinoma, a 9 je pacijentica dosad preminulo.

U pitanju nije velika brojka u usporedbi s 1,5 milijuna pacijenata godišnje koji diljem svijeta ugrađuju implantate. Ipak, pojačan rizik karcinoma je nešto o čemu treba razmisliti i što ljudi trebaju općenito znati prije odluke o zahvatu.

Ne radi se o dobro poznatom karcinomu dojke, nego o vrsti karcinoma imunološkog sustava koji nastaje na ožiljkastom tkivu blizu implantata.

Obvezne kontrole

Oko implantata se s vremenom razvija fibrozni ožiljak, kapsula je to koja odvaja implantat od ostatka dojke.

Kod pacijenata s implantatima je karcinom otkriven uz sam implantat i u vlaknastoj kapsuli. Kako se karcinom javlja postupno, može se liječiti ukoliko se rano primijeti.

Jedan od simptoma bolesti je oticanje dojki, promjena oblika, pojava izrasline ili bol oko samog implantata.

Ženama koje imaju implantate se preporučuje da redovito odlaze na mamografiju. Kod silikonskih implantata, magnetska rezonanca pomaže otkrivanju ruptura kad ne postoje nikakvi simptomi. Snimanje se preporučuje tri godine nakon operacije i svake dvije godine nakon toga.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...