Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Pojedini znanstvenici smatraju da se nikad neće saznati kako je zaražena prva osoba

Iako smo trenutno daleko od prvog slučaja koronavirusa, koji je navodno potekao od divljih šišmiša, pojedini stručnjaci smatraju da se nikad neće saznati kako je zaražena prva osoba.

Ostaje nejasno je li virus sa šišmiša prešao na neku od drugih vrsta na zloglasnom tržištu divljih životinja u Wuhanu, a potom zarazio i prvog čovjeka, ili je ta zaražena životinja prodana prije nego je virus pronašao put do ljudi, piše BBC. U svakom slučaju, trgovina divljim životinjama smatra se najvećim krivcem za izbijanje koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija također tvrdi da istraživanja ukazuju na prirodno porijeklo virusa, dok su mnogi bili sumnjičavi da je proizveden u laboratoriju.

Profesor Andrew Cunningham iz Zoološkog društva u Londonu navodi kako su znanstvenici zapravo već duže vrijeme očekivali pojavu novog virusa.

“Ove bolesti češće se pojavljuju posljednjih godina kao rezultat ulaska ljudi u divlja staništa, povećanog kontakta s divljim vrstama životinja te konzumiranja mesa divljih životinja”, rekao je Cunningham.

Većina nas je čula da je koronavirus potekao s tržnice Huanan u Wuhanu. Međutim, izvor virusa, odnosno životinja koja je nosila ovaj patogen, nije pronađena na tržnici Huanan.

“Prvobitno je infekcija bila povezana s ovim tržištem. Međutim, virus je mogao i s drugog mjesta doći do ove tržnice i tu zaraziti ljude. Ipak, s obzirom na to da je riječ o životinjskom virusu, povezanost s ovim tržnicama vrlo je sugestivna. Tržišta divljih životinja vruće su točke gdje virusi lako pronalaze put do novog domaćina. Miješanje velikog broja vrsta u lošim higijenskim uvjetima tome pogoduje”, objasnio je profesor James Wood sa Sveučilišta u Cambridgeu.

U potrazi za vezom koja nedostaje u konkretnom lancu prijenosa koronavirusa sa šišmiša na čovjeka, znanstvenici su pronašli tragove koji ukazuju čak na to da su i kornjače bile novi domaćini virusa. Slični virusi pronađeni su i u pangolinima, ali nije dokazano da je ijedna od ovih sumnjivih vrsta uključena u pandemiju koronavirusa.

Virus koji izaziva bolest Covid-19 danas se pridružio listi virusa kao što su ebola, bjesnoća, SARS i MERS, koji su također nastali u populaciji divljih šišmiša. Neki od sada već opsežnih dokaza o virusima među šišmišima i njihovoj sposobnosti da zaraze ljude, poznati su još od potrage za izvorom epidemije SARS-a iz 2003. godine. Podsjećamo, novi koronavirus vrlo je sličan onom koji je pokrenuo epidemiju SARS-a.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Studija je nedavno objavljena u akademskom časopisu Acta Palaeontologica Polonica.

Fizika i Kemija

Dijamanti bi mogli trajati vječno, ali to ne znači da im treba vječnost da bi nastali. To potvrđuju australski znanstvenici koji u svojim laboratorijima...

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Svemir

Prema posljednjim proračunima astronoma, asteroid bi se trebao približiti Zemlji 2068. godine, a šansa da pogodi naš planet je 1 prema 150.000.