Connect with us

Znanost

Poljski ministar odobrio sječu šuma, pa ostao bez stabala na svome imanju

Izvor: HINA, Foto: Pixabay

Ekologija i okoliš

Poljski ministar odobrio sječu šuma, pa ostao bez stabala na svome imanju

Nepoznati počinitelji “posjekli su tridesetak stabala” na privatnome imanju poljskog ministra za okoliš Jana Szyszka, autor spornog zakona kojim je odobrena masovna sječa stabala u Poljskoj, objavila je policija.

Trideset tri stabala jele i tuje, visine između 3 i 7 metara posječeno je na ministrovu imanju u Tucznom na sjeveroistoku “mehaničkom pilom”, noću s nedjelje na ponedjeljak, objavila je policija.

Poljski mediji daju naslutiti da je sječa osvetnički čin protiv ‘Szyszkova zakona’ kojim je od 1. siječnja odobreno privatnim osoba da sijeku stabla na svojem zemljištu bez službena odobrenja, osim uz rijetke iznimke.

Ekološke organizacije procjenjuju da je taj zakon izazvao masovnu sječu stabala u cijeloj Poljskoj. Ranije se za sječu stabla promjera većeg od 25 do 35 centimetara trebalo tražiti dopuštenje lokalnih vlasti zaduženih za zaštitu okoliša.

Adam Bohdan iz ekološke nevladine udruge Dzika Polska (Divlja Poljska) smatra da je odmazda na ministrovu imanju “očajnički čin nekoga kome su popustili živci i koji je na taj način želio izraziti bijes zbog onoga što se događa u Poljskoj”.

Ekolozi posebice zamjeraju ministru što je dao zeleno svjetlo za kontroverznu “zaštitu” zadnje europske prašume Bialowieza na sjeveroistoku zemlje, koja je kraljevstvo europskih bizona i uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Prema tom zakonu odobrena je velika sječa stabala u Bialowiezi u svrhu borbe protiv širenja smrekinog potkornjaka i usprkos prosvjedima znanstvenika, ekologa i Europske unije.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh