Connect with us

Hi, what are you looking for?

Poljski ministar odobrio sječu šuma, pa ostao bez stabala na svome imanju

Nepoznati počinitelji “posjekli su tridesetak stabala” na privatnome imanju poljskog ministra za okoliš Jana Szyszka, autor spornog zakona kojim je odobrena masovna sječa stabala u Poljskoj, objavila je policija.

Trideset tri stabala jele i tuje, visine između 3 i 7 metara posječeno je na ministrovu imanju u Tucznom na sjeveroistoku “mehaničkom pilom”, noću s nedjelje na ponedjeljak, objavila je policija.

Poljski mediji daju naslutiti da je sječa osvetnički čin protiv ‘Szyszkova zakona’ kojim je od 1. siječnja odobreno privatnim osoba da sijeku stabla na svojem zemljištu bez službena odobrenja, osim uz rijetke iznimke.

Ekološke organizacije procjenjuju da je taj zakon izazvao masovnu sječu stabala u cijeloj Poljskoj. Ranije se za sječu stabla promjera većeg od 25 do 35 centimetara trebalo tražiti dopuštenje lokalnih vlasti zaduženih za zaštitu okoliša.

Adam Bohdan iz ekološke nevladine udruge Dzika Polska (Divlja Poljska) smatra da je odmazda na ministrovu imanju “očajnički čin nekoga kome su popustili živci i koji je na taj način želio izraziti bijes zbog onoga što se događa u Poljskoj”.

Ekolozi posebice zamjeraju ministru što je dao zeleno svjetlo za kontroverznu “zaštitu” zadnje europske prašume Bialowieza na sjeveroistoku zemlje, koja je kraljevstvo europskih bizona i uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Prema tom zakonu odobrena je velika sječa stabala u Bialowiezi u svrhu borbe protiv širenja smrekinog potkornjaka i usprkos prosvjedima znanstvenika, ekologa i Europske unije.

Možda će vas zanimati

U jednom broju časopisa Behavioral and Brain Sciences objavljen je tekst sa zaključkom “Mnogi politolozi i politički psiholozi sada znaju kako se liberali i...

Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su proučavali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju...

Na rubu znanosti

U poljskom mjestu Miejsce Odrzańskie se nije rodio ni jedan dječak u posljednjih deset godina. Gradonačelnica Kristina Zidziak raspisala je nagradu za one koji...

Advertisement