Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Pop art fenomen

Pop art fenomen Pop art je umjetnost u kojoj su se kao inspiracija koristili uobičajeni predmeti (poput stripova, konzervi, putokaza i hamburgera) i često su bili fizički ugrađeni u rad.

Pop art pokret bio je uglavnom britanski i američki kulturni fenomen krajem pedesetih i šezdesetih. Radovi su bili obilježeni portretom svih aspekata popularnih kultura koja je imala snažan utjecaj na suvremeni život; njihova ikonografija – preuzeta iz televizije, stripova, filmskih časopisa i svih oblika reklamiranja – bila je izražena naglašeno i objektivno, bez hvale ili osude, ali uz veliku neposrednost i pomoću preciznih komercijalnih tehnika koje koriste mediji.Pop art predstavlja pokušaj da se vrati na objektivniji, univerzalno prihvatljiv oblik umjetnosti nakon dominantnosti vrlo osobnog apstraktnog ekspresionizma. Ovaj pokret odbacuje nadmoć “visoke umjetnosti” i pretenzije avangardne umjetnosti. Pop umjetnost postala je kulturološki događaj.

Pop art je započeo u New York-u s umjetnicima Andyjem Warholom, Royjem Lichtenstvom, Jamesom Rosenquistom i Claesom Oldenburgom, koji su postali dio međunarodnog fenomena.

Njihovi su se radovi udaljili od tradicionalne tematike morala, mitologije i klasične povijesti; Umjesto toga, pop-art umjetnici koriste obične objekte i ljude svakodnevnog života, na taj način nastoje podići popularnu kulturu na razinu likovne umjetnosti. Pop art je tako postao jedan od najprepoznatljivijih stilova moderne umjetnosti.

Ključne ideje Pop arta

Pop art pokret je imao za cilj zamagliti granicu između “visoke” umjetnosti i “niske” kulture.

Koncept nepostojanja hijerarhije kulture i ideja da umjetnost može niknuti iz bilo kojeg izvora bila je jedna od najutjecajnijih obilježja pop umjetnosti.Moglo bi se tvrditi da su apstraktni ekspresionisti tražili traumu u duši, dok su pop-art umjetnici tragali za tragovima iste traume u posredovanom svijetu oglašavanja, crtića i popularnih slika. No, možda je preciznije reći da su pop umjetnici prvi koji prepoznaju da ne postoji neposredan pristup bilo čemu, bilo da je to duša, prirodni svijet ili izgrađeni okoliš. Pop umjetnici vjerovali su da je sve međusobno povezano, pa su stoga nastojali povezati te veze s njihovim umjetničkim djelima.Većina pop umjetnika započela je svoje karijere u komercijalnoj umjetnosti: Andy Warhol bio je vrlo uspješan ilustrator i grafički dizajner; Ed Ruscha je također bio grafički dizajner, a James Rosenquist započeo je svoju karijeru kao plakatograf. Njihova pozadina u komercijalnom umjetničkom životu obučavala ih je u vizualnom vokabularu masovne kulture, kao i tehnike neometanog spajanja područja visoke umjetnosti i popularne kulture.

Početak u Velikoj Britaniji 1952. godine umjetnici iz Londona koji su sebe nazivali nezavisnom skupinom počeli su se redovito sastajati kako bi razgovarali o raznim temama. Te teme su najčešće kulturalnog karaktera, likovne umjetnosti ili znanosti i tehnologije. Članovi su bili Edouardo Paolozzi, Richard Hamilton, arhitekti Alison i Peter Smithson, te kritičari Lawrence Alloway i Reyner Banham. Velika Britanija se tada još uvijek izvlačila iz strogosti poslijeratnih godina. Stvarni izraz “Pop art” ima nekoliko mogućih izvora: prva uporaba pojma u pisanom obliku pripisuje se Lawrence Alloway-u i Alison i Peter Smithson-u, te Richard Hamilton-u, dok je prvi umjetnički rad producirao Paolozzi. Njegov kolaž  (1947.) sadržavao je slike pinup djevojke, logotip Coca-Cole, tortu trešnje, bombardera Drugog svjetskog rata i muškarčevu ruku koja drži pištolj, odakle je raspršio riječ “POP !” u napuhanom bijelom oblaku.

New York: Nastanak DadePop art je nastao na pokretu pod nazivom Neo-Dada.

Do sredine pedesetih godina umjetnici koji su radili u New Yorku suočili su se s kritičnom točkom u modernoj umjetnosti: sljedeći apstraktne ekspresioniste i boreći se protiv strogog formalizma kojeg su zagovarale mnoge škole modernizma. Jasper Johns je u tom trenutku već iznenađivao sado sa apstraktnim slikama koje su uključivale –  zastave, otiske ruku, slova i brojeve. U međuvremenu, Robert Rauschenberg “kombinira” predmete i slike, s više tradicionalnih materijala poput uljnih boja.  Ovi umjetnici, zajedno s drugima, kasnije su se grupirali u pokret poznat kao Neo-Dada. Klasični New York Pop art umjetnici poput Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, James Rosenquist i Andy Warhol pojavili su se 1960. godine na stopama neodadista. Andy Warhol Andy Warhol je najpoznatiji  po svojim živopisnim portretima poznatih osoba, međutim nije se bavio samo  s tom tematikom. Zajednička tema njegovih radova je kultura potrošača. Njegovi najraniji radovi prikazuju predmete poput Coca-Cole boce i Campbellovih limenki.

Kasniji razvoj

Pop art nastavit će utjecati na umjetnike u kasnijim desetljećima, a umjetnici poput Warhola zadržat će veću prisutnost u svijetu umjetnosti u New Yorku osamdesetih godina. Pop art je izgubljen  1970-ih godina kada se umjetnički svijet preusmjerio iz umjetničkih predmeta na instalacije, izvedbe i druge manje opipljive oblike umjetnosti.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...