Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Populacija pčela stabilna u nizozemskim gradovima zahvaljujući posebnoj strategiji oprašivanja

Foto: Pixabay

Hoteli i stajališta za pčele neke su od tehnika koje Nizozemci koriste kako bi održali svoje populacije pčela stabilnim. To čine zato što je polovica od ukupnog broja domaćih pčela ugroženo.

Prošli je tjedan više od 11 000 ljudi iz cijele Nizozemske sudjelovalo u vježbi brojanja pčela u sklopu četvrtog izdanja nacionalnog popisa pčela, piše The Guardian.

Volonteri su proveli oko 30 minuta u svojim vrtovima snimajući pčele. Nakon što su podaci analizirani, izbrojano je više od 200 000 pčela i pršilica.

Vincent Kalkman, entomolog iz Naturalisa, rekao je: “U svakom vrtu tijekom brojanja zabilježeno je prosječno 18 do 20 pčela i pršilica. Ove brojke su ostale stabilne tijekom godina, što ukazuje da nema snažnog pada u gradskim vrtovima.

Cilj popisa je prikupiti petogodišnje podatke kako bi se mogli donijeti konačni zaključci o kretanju populacije pčela.

Prema vladinim podacima, oko 75 posto usjeva hrane ovisi o oprašivačima. Nizozemska je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svijetu pa opadajući broj pčela predstavlja veliki problem za tu zemlju.

Kako bi riješili ovaj problem, Nizozemci su odlučili napraviti prostor gdje će pčele moći boraviti i hraniti se. Jedan takav tzv. “hotel” napravljen je u gradu Utrechtu, a ima 200 mjesta za gniježđenje pčela. Okružuje ga prostor od 7.000 kvadratnih metara s divljim cvijećem. Uz to, u gradu Utrechtu napravljeno je stanište za pčele i druge insekte na krovovima 316 autobusnih stanica.

Osim ovih nekonvencionalnih metoda, u Amsterdamu je zabranjeno korištenje pesticida na javnim zelenim površinama te je određeno da se sade domaće vrste biljki. Tim potezom se diverzitet pčelinjih vrsta povećao za 45 posto u zadnjih 20 godina.

U Nizozemskoj se grade također takozvane “autoceste za pčele”. To zapravo predstavlja sađenje velike količine divljeg cvijeća duž glavnih cesta, a sve kako bi pčele mogle nesmetano živjeti.

Zahvaljujući spomenutim mjerama, broj pčela u nizozemskim urbanim sredinama trenutno je stabilan, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...