Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Populacija pčela stabilna u nizozemskim gradovima zahvaljujući posebnoj strategiji oprašivanja

Foto: Pixabay

Hoteli i stajališta za pčele neke su od tehnika koje Nizozemci koriste kako bi održali svoje populacije pčela stabilnim. To čine zato što je polovica od ukupnog broja domaćih pčela ugroženo.

Prošli je tjedan više od 11 000 ljudi iz cijele Nizozemske sudjelovalo u vježbi brojanja pčela u sklopu četvrtog izdanja nacionalnog popisa pčela, piše The Guardian.

Volonteri su proveli oko 30 minuta u svojim vrtovima snimajući pčele. Nakon što su podaci analizirani, izbrojano je više od 200 000 pčela i pršilica.

Vincent Kalkman, entomolog iz Naturalisa, rekao je: “U svakom vrtu tijekom brojanja zabilježeno je prosječno 18 do 20 pčela i pršilica. Ove brojke su ostale stabilne tijekom godina, što ukazuje da nema snažnog pada u gradskim vrtovima.

Cilj popisa je prikupiti petogodišnje podatke kako bi se mogli donijeti konačni zaključci o kretanju populacije pčela.

Prema vladinim podacima, oko 75 posto usjeva hrane ovisi o oprašivačima. Nizozemska je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svijetu pa opadajući broj pčela predstavlja veliki problem za tu zemlju.

Kako bi riješili ovaj problem, Nizozemci su odlučili napraviti prostor gdje će pčele moći boraviti i hraniti se. Jedan takav tzv. “hotel” napravljen je u gradu Utrechtu, a ima 200 mjesta za gniježđenje pčela. Okružuje ga prostor od 7.000 kvadratnih metara s divljim cvijećem. Uz to, u gradu Utrechtu napravljeno je stanište za pčele i druge insekte na krovovima 316 autobusnih stanica.

Osim ovih nekonvencionalnih metoda, u Amsterdamu je zabranjeno korištenje pesticida na javnim zelenim površinama te je određeno da se sade domaće vrste biljki. Tim potezom se diverzitet pčelinjih vrsta povećao za 45 posto u zadnjih 20 godina.

U Nizozemskoj se grade također takozvane “autoceste za pčele”. To zapravo predstavlja sađenje velike količine divljeg cvijeća duž glavnih cesta, a sve kako bi pčele mogle nesmetano živjeti.

Zahvaljujući spomenutim mjerama, broj pčela u nizozemskim urbanim sredinama trenutno je stabilan, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Beču pronašao je fosilne ostatke do sada nepoznate vrste muhe za koju se procjenjuje da je stara oko...

Biljke i životinje

Istraživači su kao glavni razlog pada populacije naveli pretjerani izlov.

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Biljke i životinje

Modificirani komarci trebali bi poslužiti za smanjenje broja komaraca koji prenose bolesti.

Oglašavanje