Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Populacija velikih slatkovodnih vrsta u posljednjih 50 godina smanjila se za 97%

Populacija velikih slatkovodnih vrsta smanjena je za 97% od 1970. godine. Tako bar kažu rezultati nove studije.

Neke vrste iz slatkovodne megafaune već su proglašene izumrlima (kao što je delfin iz rijeke Jangce), a veliki broj drugih je na rubu izumiranja, od divovskog soma iz Mekonga, raže i indijskih krokodila do europske jesetre, navodi se u studiji.

Samo tri velike kineske kornjače mekog oklopa danas su žive i sve su mužjaci.

Najčešće uzrok pada populacije je ubijanje životinja zbog mesa, kože i jaja, kao i čovjekova neutaživa žeđ za pitkom vodom za usjeve, mnogobrojne brane, ali i sve raširenije zagađenje.

Prema procjenama znanstvenika, populacija 126 vrsta u 72 zemlje smanjena je za 88%.

Mnoge od tih vrsta predstavljaju važnu vrstu u svojim ekosustavima, kao što su dabrovi, a znanstvenici kažu da će njihov gubitak utjecati na floru i faunu i više milijuna ljudi koji životno ovise o rijekama.

Znanstvenici navode da su divovski som, težine od oko 300 kilograma, šaran i raža, po kojima je poznata rijeka Mekong u jugoistočnoj Aziji, pred izumiranjem. Međutim i druge vrste nestaju širom svijeta.

“Nekada jako raširena europska jesetra praktično je nestala u svim velikim europskim rijekama, osim u jednoj rijeci u Francuskoj“, navodi se u istraživanju.

Populacija euroazijskog dabra, koji je jako važan za prirodu i staništa, skoro je prepolovljena, iako je ova vrsta vraćena u Britaniji, Češkoj, Estoniji, Finskoj i drugim mjestima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Jaja dvije riblje vrste preživjela su uvjete lansiranja ruske svemirske letjelice Soyuz.

Biljke i životinje

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine

Ekologija i okoliš

Ispitivane rijeke spadaju u grupu od devet velikih europskih rijeka kojima su se znanstvenici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici.

Biljke i životinje

Australski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales. Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca...

Oglašavanje