Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Populacija velikih slatkovodnih vrsta u posljednjih 50 godina smanjila se za 97%

Populacija velikih slatkovodnih vrsta smanjena je za 97% od 1970. godine. Tako bar kažu rezultati nove studije.

Neke vrste iz slatkovodne megafaune već su proglašene izumrlima (kao što je delfin iz rijeke Jangce), a veliki broj drugih je na rubu izumiranja, od divovskog soma iz Mekonga, raže i indijskih krokodila do europske jesetre, navodi se u studiji.

Samo tri velike kineske kornjače mekog oklopa danas su žive i sve su mužjaci.

Najčešće uzrok pada populacije je ubijanje životinja zbog mesa, kože i jaja, kao i čovjekova neutaživa žeđ za pitkom vodom za usjeve, mnogobrojne brane, ali i sve raširenije zagađenje.

Prema procjenama znanstvenika, populacija 126 vrsta u 72 zemlje smanjena je za 88%.

Mnoge od tih vrsta predstavljaju važnu vrstu u svojim ekosustavima, kao što su dabrovi, a znanstvenici kažu da će njihov gubitak utjecati na floru i faunu i više milijuna ljudi koji životno ovise o rijekama.

Znanstvenici navode da su divovski som, težine od oko 300 kilograma, šaran i raža, po kojima je poznata rijeka Mekong u jugoistočnoj Aziji, pred izumiranjem. Međutim i druge vrste nestaju širom svijeta.

“Nekada jako raširena europska jesetra praktično je nestala u svim velikim europskim rijekama, osim u jednoj rijeci u Francuskoj“, navodi se u istraživanju.

Populacija euroazijskog dabra, koji je jako važan za prirodu i staništa, skoro je prepolovljena, iako je ova vrsta vraćena u Britaniji, Češkoj, Estoniji, Finskoj i drugim mjestima.

Možda će vas zanimati

Znanost

Studija objavljena u akademskom časopisu Science pokazuje da su zaštićena morska područja (MPA), u kojima ribolov nije dopušten, korisna za riblji fond, ali i...

Biologija

Uznemirujuć trend postavio je pitanje straha od izumiranja.

Svemir

Jaja dvije riblje vrste preživjela su uvjete lansiranja ruske svemirske letjelice Soyuz.

Biljke i životinje

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine