Connect with us

Znanost

Populacija velikih slatkovodnih vrsta u posljednjih 50 godina smanjila se za 97%

Foto: Pixabay

Biljke i životinje

Populacija velikih slatkovodnih vrsta u posljednjih 50 godina smanjila se za 97%

Populacija velikih slatkovodnih vrsta smanjena je za 97% od 1970. godine. Tako bar kažu rezultati nove studije.

Neke vrste iz slatkovodne megafaune već su proglašene izumrlima (kao što je delfin iz rijeke Jangce), a veliki broj drugih je na rubu izumiranja, od divovskog soma iz Mekonga, raže i indijskih krokodila do europske jesetre, navodi se u studiji.

Samo tri velike kineske kornjače mekog oklopa danas su žive i sve su mužjaci.

Najčešće uzrok pada populacije je ubijanje životinja zbog mesa, kože i jaja, kao i čovjekova neutaživa žeđ za pitkom vodom za usjeve, mnogobrojne brane, ali i sve raširenije zagađenje.

Prema procjenama znanstvenika, populacija 126 vrsta u 72 zemlje smanjena je za 88%.

Mnoge od tih vrsta predstavljaju važnu vrstu u svojim ekosustavima, kao što su dabrovi, a znanstvenici kažu da će njihov gubitak utjecati na floru i faunu i više milijuna ljudi koji životno ovise o rijekama.

Znanstvenici navode da su divovski som, težine od oko 300 kilograma, šaran i raža, po kojima je poznata rijeka Mekong u jugoistočnoj Aziji, pred izumiranjem. Međutim i druge vrste nestaju širom svijeta.

“Nekada jako raširena europska jesetra praktično je nestala u svim velikim europskim rijekama, osim u jednoj rijeci u Francuskoj“, navodi se u istraživanju.

Populacija euroazijskog dabra, koji je jako važan za prirodu i staništa, skoro je prepolovljena, iako je ova vrsta vraćena u Britaniji, Češkoj, Estoniji, Finskoj i drugim mjestima.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh