Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Poput majki i očevi mogu patiti od postporođajne depresije

Muškarci današnjice napreduju na svojem putu u svakom aspektu majčinstva (kako riječ kaže, do sada vezano uz majke) što pokazuju nove studije jer upućuju na to da muškarci vjerojatno kao žene trpe sve okolnosti koje donosi prinova u obitelji pa čak i baby blues.

Australska studija, objavljena u časopisu za socijalnu psihijatriju, Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, pokazuje kako postnatalne depresije pogađaju jednako i očeve i majke tijekom prvih 12 mjeseci života novorođenčeta. Mladi očevi su posebno ranjivi ako su u dobnoj skupini ispod 30 godina te imaju 40 posto povećan rizik od razvoja postnatalne depresije u usporedbi s očevima koji su u dobi iznad 30 godina.

Koautor studije je profesorica Jan Nicholson iz Centra za istraživanje roditeljstva u Melbourneu koja kaže kako nalaz sugerira da trenutna nadgledanja za postporođajne depresije kod novih majki bi se trebala proširiti i nad novim očevima. “Kao što rođenje djeteta može dovesti do dubokih promjena u načinu života i rekreaciji, obrascima spavanja, odnosima roditelja i njihovoga identiteta, nije čudno da prilagodba na te poteškoće može u tim trenucima biti teška i za očeve, a ne samo majke.” Kažu istraživači.

Istraživanje je koristilo podatke iz longitudinalne studije australske djece (LSAC) za praćenje mentalnoga zdravlja očeva u tri vala – kad su djeca u dobi od tri do 12 mjeseci, dvije do tri godine i četiri do pet godina. Ovi su podaci zatim bili uspoređeni s nalazima o muškoj općoj populaciji iz ankete provedene u 2007. o mentalnom zdravlju i dobrobiti opće populacije.

Nicholson kaže da njihova studija pokazuje kako 9,7 posto očevi pati od postnatalne depresije u prvoj godini života svoga djeteta. To se uspoređuje sa stopom od postnatalne depresije kod novih majki koja iznosi 9,4 posto. Dodatno, očevi su 1,38 puta imali veću vjerojatnost da će podleći psihološkoj uznemirenosti u usporedbi s australskom odraslom muškom populacijom bez djece.

Žongliranje uloga i odgovornosti

Nicholson kaže kako su istraživači “iznenađeni” opsegom problema koji utječe na muškarce statistički jednakim stopama kao i na žene. “Očevi su percipirani kao ključna pomoć i potpora za žene s djecom.” kaže ona. “Ova studija međutim pokazuje da su muškarci također osjetljivi, jer oni su također izloženi nedostatku sna i žongliranju ulogama i odgovornostima.”

Ona kaže da 30 posto muškaraca koji imaju problema u prvoj godini života djeteta, nastavljaju prijavljivati mentalne zdravstvene probleme i dalje kako njihova djeca rastu. Ovaj visok trend nastavka problema naglašava važnost ranoga uključivanja očeva u programe podrške roditeljstvu, objašnjava Nicholson.

Studija također otkriva da se nerezidentni očevi suočavaju s višom stopom mentalnih simptoma, sa 17 posto i 14 posto prijavljujući kliničke probleme u dobi 2 do 3 godine i 4 do 5 godina. Međutim, znanstvenici su naglasili da rezultati mogu biti pod utjecajem drugih čimbenika kao što su sukob s drugim roditeljem djeteta odnosno majkom te općenite roditeljske poteškoće.

“Trebamo otkriti rizične očeve rano i rano reagirati jer znamo da su psihički problemi teži za liječiti ako su dugotrajni.” upozorava Nicholson.

Povećanje svjesnosti

Autori članka tvrde kako postoji potreba da se poveća svijest o mentalnim zdravstvenim problemima očeva u ranom periodu djetetova razvoja. “To može uključivati javnozdravstvene poruke o dobrobiti očeva te normalizaciju i promicanje pomoći za vrijeme prilagodbe na novu obiteljsku situaciju.” navode autori.

“Preporučljivo je da rutinske kontrole poteškoća s mentalnim zdravljem trebaju biti proširene i na očeve u postnatalnom razdoblju djece i treba ojačati sposobnost ljudi koji rade u okružjima ranoga roditeljstva da znaju odgovoriti na specifične potrebe očeva.”

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....