Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

POSLJEDNJA VEČERA: Remek-djelo Leonarda Da Vincija

Posljednja večera, umjetničko djelo talijanskog slikara, jedno je od najpoznatijih na svijetu.  Leonardo da Vinci ga je naslikao vjerojatno između 1495. i 1498. godine za dominikanski samostan Santa Maria delle Grazie u Milanu. Ova slika prikazuje dramatičnu scenu opisanu u nekoliko navrata u Evanđeljima, uključujući dio u kojem Isus izjavljuje da će ga jedan od Apostola izdati. Prema Leonardovom uvjerenju držanje, geste i izrazi lica trebaju prikazati “stanje uma”, svaki od dvanaest učenika prikazuje svoju osobnost. Djelo je rezultat složenog proučavanja raznovrsnih ljudskih emocija.

Na slici se Isus nalazi u središtu stola a apostoli su s njegove lijeve i desne strane. Nosio je tradicionalnu crveno-plavu haljinu i imao je bradu. Isusova spokojnost se suprotstavlja uznemirenosti apostola. Zidovi prostorije su tamni, a na stražnjem zidu dominiraju tri prozora koja gledaju na brdoviti krajolik, sličan okolici Milana. Leonardo je predstavio prostor pomoću linearne perspektive, tehnikom otkrivenom u renesansi koja koristi paralelne linije kako bi se stvorila iluzija dubine.

Scena ne predstavlja jedan trenutak, već je prikaz više njih. U djelu Isus upozorava na predstojeću izdaju, a apostoli reagiraju. Filip, koji stoji na lijevoj strani, gestikulira i čini se da govori: “Ne valjda ja, Gospodine?” Čini se da Isus odgovara: “Onaj tko je umočio ruku u zdjelu sa mnom, izdati će me.”

Istodobno, Isus i Juda, dopiru do istog jela na stolu, što je čin koji označava Judu kao izdajicu. Isus također gestikulira prema čaši vina i komadiću kruha, što upućuje na uspostavljanje obreda Svete pričesti.

Povijest

Sliku je naručio Ludovico Sforza, milanski vojvoda i Leonardov zaštitnik. Sforzini grbovi  se čak pojavljuju u slici s inicijalima obitelji.

Nakon stoljeća oštećenja, Posljednja večera prošla je opsežnu  20-godišnju obnovu koja je završena 1999. godine. Kad je obnovljena slika otkrivena, mnogi kritičari tvrdili su da su restauratori uklonili toliko toga da je vrlo malo ostalo od Leonardovog originalnog djela. Drugi su, međutim, pohvalili restauraciju takvih pojedinosti kao što su apostolski izrazi i hrana na stolu.

Unatoč čestim obnovama, slika ostaje krhka, stoga ju posjetitelji mogu vidjeti samo na 15 minuta i to u malim skupinama.

Kada je ova slika proglašena remek-djelom, stekla je pohvale umjetnika kao što su Rembrandt van Rijn i Peter Paul Rubens i pisaca poput Johann Wolfgang von Goethe i Mary Wollstonecraft Shelley. Također je inspirirala bezbrojne reprodukcije, tumačenja i teorije zavjere.

Zanimljive činjenice o ovome remek-djelu:

Prosuta sol je simbolična

Teorije o simbolima i znakovima o posljednjoj večeri ne manjkaju.  Na primjer, mnogi su znanstvenici raspravljali o značenju  spremnika soli u blizini Judasovog lakta. Prosuta sol može simbolizirati nesreću, gubitak ili vjeru.

Ilustracija sadrži strašno upozorenje

Sabrina Sforza Galitzia ”prevodila” je ono što je smatrala matematičkim i astrološkim znacima u radu Da Vincija, ona smatra da on šalje poruku o kraju svijeta. Prema njezinom tumačenju, umjetnik kaže da će se apokalipsa održati 4006. godine.

Postoje tri prve kopije izvornika

Tri od Da Vincijevih studenata, uključujući Giampietrina, napravili su kopije njegove slike početkom 16. stoljeća. Giampietrino je napravio kopiju pune veličine koja je sada u Londonskoj Kraljevskoj akademiji umjetnosti. Druga kopija Andrea Solari nalazi se u Muzeju Leonardo da Vinci u Belgiji, a treća kopija Cesare da Sesto nalazi se u crkvi sv. Ambroga u Švicarskoj.

Slika je bila neočuvana i zanemarena

Godine 1652. stanovnici samostana izrezali su nova vrata u zidu, što je uklonilo komad umjetničkog djela koji prikazuje Isusove noge. Kasnije, u 18. stoljeću Napoleonovi vojnici koristili su prostor i dodatno oštetili djelo. Tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su bombardirali samostan….

Slika je više puta obnovljena

Da Vincijevo remek-djelo je više puta restaurirano: 1726., 1770., 1853., 1903., 1924., 1928. i 1978. godine.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...