Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Posljednje fotografije letjelice Cassini: promatrač Saturna i njegovih mjeseca otišao u povijest

Foto: Enkelad. NASA/JPL-CALTECH/Space Science Institute

Sve dobre stvari kad-tad dođu svome kraju, a istraživanja svemira nisu ništa drukčija.

Letjelica Cassini završila je svoju misiju u velikom stilu – nakon 13 godina istraživanja Saturna i njegovih mjeseca, poslala je zadnje fotografije sa svog zadatka, a zatim se uputila u naređeno samouništenje.

Fotografije su očaravajuće kao i inače.

Saturn viđen 13. rujna. Foto: NASA/JPL-CALTECH/Space Science Institute

Saturnovi prsteni i oblaci ističu se u crnini svemira u seriji fotografija objavljenih kako bismo imali zadnji pogled na planet koji nam je bio toliko blizak zahvaljujući neustrašivom radu Cassinija.

Foto: Saturnovi prsteni. NASA/JPL-CALTECH/Space Science Institute

Druge fotografije prikazuju maglovitu atmosferu Titana po posljednji put izbliza. Veliki mjesec domaćin je tekućim morima i rijekama metana uz dine od ugljikovodika.

Foto: Titan. NASA/JPL-CALTECH/Space Science Institute

To je strani svijet koji ne nalikuje ničemu u našem Sunčevom sustavu, i nakon što je Cassini pronašao svoj kraj jučer ujutro, naše blisko viđenje Saturna završava.

Na možda najdragocjenijim fotografijama ovog velikog finala i posljednjeg seta slika, vidimo Enkelad – mjesec za koji se smatra da ima podzemni ocean ispod svoje ledene kore – kako se smješta iza Saturna dok ga Cassini promatra po posljednji put.

Foto: Enkelad. NASA/JPL-CALTECH/Space Science Institute

Taj mjesec jedan je od razloga uništenja sonde.

Umjesto da dopuste letjelici Cassini da pluta bez kontrole nakon što ostane bez raketnog goriva, zanstvenici su odlučili poslati letjelicu u Saturn, kako bi izgorila bez nanošenja štete.

Ova nesreća namijenjena je očuvanju potencijalno naseljivih Saturnovih mjeseca od utjecaja objekta koji je napravio čovjek i koji bi ih mogao kontaminirati.

Možda će vas zanimati

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...

Astronomija

Testiranje NASA-inog rotorcrafta Dragonfly, nuklearnog zračnog drona veličine automobila koji će tražiti potencijalne preteče života na Saturnovom mjesecu Titanu, trenutno je u tijeku. No,...

Astrofizika

Analizirajući duboke optičke slike iz IAC Stripe 82 Legacy projekta, međunarodni tim astronoma slučajno je otkrio novu gotovo tamnu galaksiju. Novootkrivenu galaksiju, nazvanu “Nube”,...

Astrofizika

Sudar između dvije neutronske zvijezde, čvrsto povezane na propadajućoj orbiti, čini se kao relativno rijedak događaj. U cijeloj Mliječnoj stazi, od svih 100 milijardi...