Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Postoje životinje koje mogu predvidjeti katastrofu. Saznajte koje su to!

nesrece-psi

Postoje mnoge anegdote kako određene životinje mogu predvidjeti prirodne katastrofe i otkriti bolesti, a znanstvena istraživanja na tu temu podržavaju te priče. Neke od životinja koje ćemo navesti vrlo su nam bliske, stoga posvetite pozornost njihovom ponašanju – možda se jednog dana pokaže korisnim.

Psi

Credit: cesarways.com

Credit: cesarways.com

Psi, najstariji suputnici ljudskog roda, mogu otkriti rak prostate u čovjeka s vjerojatnošću od zapanjujućih 98%. Tajna je u snažnom osjetilu njuha u psa. Pseći nos, naime, ima više od 220 milijuna olfaktornih receptora, dok ljudi imaju tek 5 milijuna.

Mačke

Credit: worldatlas.com

Credit: worldatlas.com

Nakon razarajućeg potresa koji je 2011. godine pogodio Japan, znanstvenici sa sveučilišta Tsing Hua proveli su istraživanje o reakcijama mačaka prije katastrofe. Pokazalo se kako je većina bila snažno uznemirena danima prije događaja, a mnoge su pobjegle od kuće. Pretpostavlja se kako mačke mogu predvidjeti potrese zbog znatno osjetljivijeg sluha no što je to slučaj u ljudi.

Krave

Slično kao i mačke, i krave su pokazale promjene u ponašanju netom pred potres u Japanu. Osjetno je opao prinos mlijeka, a životinje su bile vidno uznemirene i neposlušne.

Pčele

Credit: independent.co.uk

Credit: independent.co.uk

Jeste li primijetili kako pčele jednostavno nestanu prije no što počne padati kiša? One su, naime, sposobne osjetiti promjene u atmosferskoj vlagi, što im omogućava da se na vrijeme sklone pred pljuskom.

Bubamare

Kad vidite kako se bubamare okupljaju (bolje reći gomilaju) na jednom mjestu, to je znak kako će vrijeme biti izrazito toplo. Iako se prvi pogled ovo ponašanje čini čudnim, riječ je o svrsishodnom okupljanju kako bi se sačuvala tjelesna vlaga svake od njih.

Morski psi

Kao što ste mogli primijetiti, sve ranije navedene životinje imaju snažan nagon za napuštanjem mjesta koje će uskoro zadesiti prirodna katastrofa. Za razliku od njih, morski psi gravitiraju mjestima gdje se događaju velike oluje i u velikom se broju okupljaju ondje. Još nije jasno zašto to čine, no se njihovo ponašanje prati kako bi se utvrdilo gdje će se oluje razviti.

Credit: fastcoexist.com

Credit: fastcoexist.com

Izvor: Seeker

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke uspoređivali su i ocjenjivali vid različitih životinjskih vrsta kako bi mogli odrediti koliko oštro vide sliku proučavajući anatomiju oka i...

Biljke i životinje

Igra „nevidljivom lopticom” nije zabavna kao što ste mislili. Svi znamo da psi mogu osjetiti naše emocije, sreću, tugu ili bijes, no sad je...

Biljke i životinje

Znanstvenici su identificirali genetičku razliku između pripitomljenih pasa i vukova koja bi mogla baciti svjetlo na društvenu interakciju između pasa i ljudi. Rezultati studije...

Biljke i životinje

Bili smo u krivu cijelo vrijeme.