Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Postoje životinje koje mogu predvidjeti katastrofu. Saznajte koje su to!

nesrece-psi

Postoje mnoge anegdote kako određene životinje mogu predvidjeti prirodne katastrofe i otkriti bolesti, a znanstvena istraživanja na tu temu podržavaju te priče. Neke od životinja koje ćemo navesti vrlo su nam bliske, stoga posvetite pozornost njihovom ponašanju – možda se jednog dana pokaže korisnim.

Psi

Credit: cesarways.com

Credit: cesarways.com

Psi, najstariji suputnici ljudskog roda, mogu otkriti rak prostate u čovjeka s vjerojatnošću od zapanjujućih 98%. Tajna je u snažnom osjetilu njuha u psa. Pseći nos, naime, ima više od 220 milijuna olfaktornih receptora, dok ljudi imaju tek 5 milijuna.

Mačke

Credit: worldatlas.com

Credit: worldatlas.com

Nakon razarajućeg potresa koji je 2011. godine pogodio Japan, znanstvenici sa sveučilišta Tsing Hua proveli su istraživanje o reakcijama mačaka prije katastrofe. Pokazalo se kako je većina bila snažno uznemirena danima prije događaja, a mnoge su pobjegle od kuće. Pretpostavlja se kako mačke mogu predvidjeti potrese zbog znatno osjetljivijeg sluha no što je to slučaj u ljudi.

Krave

Slično kao i mačke, i krave su pokazale promjene u ponašanju netom pred potres u Japanu. Osjetno je opao prinos mlijeka, a životinje su bile vidno uznemirene i neposlušne.

Pčele

Credit: independent.co.uk

Credit: independent.co.uk

Jeste li primijetili kako pčele jednostavno nestanu prije no što počne padati kiša? One su, naime, sposobne osjetiti promjene u atmosferskoj vlagi, što im omogućava da se na vrijeme sklone pred pljuskom.

Bubamare

Kad vidite kako se bubamare okupljaju (bolje reći gomilaju) na jednom mjestu, to je znak kako će vrijeme biti izrazito toplo. Iako se prvi pogled ovo ponašanje čini čudnim, riječ je o svrsishodnom okupljanju kako bi se sačuvala tjelesna vlaga svake od njih.

Morski psi

Kao što ste mogli primijetiti, sve ranije navedene životinje imaju snažan nagon za napuštanjem mjesta koje će uskoro zadesiti prirodna katastrofa. Za razliku od njih, morski psi gravitiraju mjestima gdje se događaju velike oluje i u velikom se broju okupljaju ondje. Još nije jasno zašto to čine, no se njihovo ponašanje prati kako bi se utvrdilo gdje će se oluje razviti.

Credit: fastcoexist.com

Credit: fastcoexist.com

Izvor: Seeker

11 komentara

11 Comments

 1. Saša Vukić

  12 srpnja, 2016 u 9:16 pm

  Ovo za bubamare me iznenadilo, naime niti jedne godine ih nema kao ove, barem ih nisam primjećivao prethodnih godina. Zaletavaju se u stanove u velikom broju, ako nije zbog vrućine tko zna što nam slijedi 🙂

  • Jadranka Njegač

   12 srpnja, 2016 u 10:23 pm

   Pogledaj im tockice. Pojavila se jedna otrovna vrsta i preporuka ih je ne dirati.

  • Saša Vukić

   12 srpnja, 2016 u 10:39 pm

   one nisu opasne za nas ljude, već za naše domaće bubamare jer ih ove nove napadaju a iz neke egzotične zemlje su nahrupile, zaboravio sam koje

  • Jadranka Njegač

   16 srpnja, 2016 u 3:24 pm

   A ja sam citala da ih se ne dira

 2. Vera Lakatos

  12 srpnja, 2016 u 9:38 pm

  A, tako! Bezbroj puta sam zvala ovog mog mačjeg skota i bojala se da me ne čuje. Sad mi je tek jasna njegova igra. Jest da sam znala da su mačke svojeglave, ali ovo baš nisam očekivala.

 3. Jadranka Njegač

  12 srpnja, 2016 u 10:21 pm

  Moski psi idu prema katastrofama nadajuci se plijenu.

 4. Martina Tina Ja

  14 srpnja, 2016 u 8:04 am

  Sto se jos tice pasa, sve vise ima i terapijskih, koji su kraj osoba npr. sa epilepsijom. Osjete kada osoba treba dobiti napad i jednostavno su uz nju i postave je u polozaj u kojem trebam biti 🙂

 5. Milivoj Šegan

  15 srpnja, 2016 u 6:10 pm

  Ko i bjeloglavi supovi ,kad počmu kružiti ? 🙂

 6. David Kirinic

  16 srpnja, 2016 u 9:39 am

  They just want to see the world burn.

 7. Maja Povijač

  16 srpnja, 2016 u 10:45 am

  Znamo koje su. Ljudi.

 8. Frano Botica

  16 srpnja, 2016 u 2:22 pm

  ONI KOJI KREIRAJU KATASTROFE

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

AR naočale za pse su proizvod tvrtke Command Sight, a kreirane su kako bi psi primali naredbe s udaljenosti.

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Biljke i životinje

Velika raznolikost i bogatstvo različitosti rezultat su toga što je područje bilo potpuno bez ljudi.

Biljke i životinje

Iako se smatra kako je pas bio prva životinja koju je čovjek pripitomio, valja reći kako je dotični tijekom nekoliko tisuća godina suživota s...