Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Postoji anksioznost povezana s matematikom

Matematika, ljuta si kao…

Mnoga djeca (ali i odrasli) gaje prema matematici određene negativne osjećaje. U pitanju je nešto itekako stvarno i odnosi se na psihofizičke simptome.

Znanstvenici Sveučilišta Cambridge javili su da “jedno od desetoro djece pati od očaja i bijesa zbog matematike”.

Tijekom istraživanja su anketirali 1700 britanskih učenika u dobi od 8 do 13 godina. Ispitivani su njihovi osjećaji spram navedenog školskog predmeta.

Otkrili su kako 10% djece gaji negativne osjećaje prema matematici te zbog toga pati od anksioznosti. Djeca se zbog matematike osjećaju prilično frustrirano. Fizički simptomi im uključuju “leptiriće”, ubrzan rad srca te problem s pravilnim disanjem.

Matematička anksioznost dovodi i do manjka samopouzdanja. Mnoga djeca i odrasli osjećaju stres, tenzije i nelagodu kad se pred njih stavi matematički zadatak”, tvrde stručnjaci.

“Kod djece koja su dobra u matematici, anksioznost prolazi neopaženo jer imaju dobre rezultate. No oni su pod stresom i njihovi rezultati su dugoročno ograničeni zbog toga. U tome leži i najveća opasnost. Naime, djeca su sposobna riješiti zadatke, ali odmiču od matematike jer pate od anksioznosti”, pojasnila je doktorica Szucs, jedna od autorica istraživanja.

Rezultati pokazuju i kako djevojčice imaju veći stupanj “matematičke anksioznosti” od dječaka. Anksioznost je primijećena kod mlađe djece, ali može se i pojačati njihovim odrastanjem.

“Postignuća u matematici su jako vrijedna, ona su temelj mnogih drugih predmeta i važan predskazivač za buduće akademske ishode, mogućnost zapošljavanja ali i zdravlje. Matematička anksioznost može znatno onesposobiti učenike glede njihovih rezultata u osnovnoj i srednjoj školi”, smatraju stručnjaci.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Priroda je puna iznenađenja.

Biologija

Istraživači s Caltech-a donose nam zanimljivo istraživanje. Naime, dokazali su metabolite koje proizvode bakterije u crijevima, koji pak putuju do mozga i uzrokuju promjenu...

Znanost

Što je kaotičnija situacija, to je anksioznim i depresivnim ljudima teže donijeti ispravne odluke i učiti na vlastitim pogreškama. S druge strane, procjena takvih...

Oglašavanje