Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Postoji li ispravan način tugovanja?

Foto: Pixabay

Tuga se može pojaviti u životnim situacijama poput smrti bliske osobe, raskida dugogodišnje veze, suočavanja s teškom bolešću ili gubitka posla. Evo što o svemu kažu različiti stručnjaci.

Melissa Fisher Goldman, kao licencirana socijalna radnica i članica Udruženja za obrazovanje i savjetovanje o smrti, rekla je da ne pokušavamo nadvladati bol, jer kroz nju naprosto moramo proći. Ne treba osuđivati svoju tugu, jer ne postoji formula kako netko treba doživljavati gubitak.

“Bol nema kvantifikacije. Drukčija za sve, uključujući i nas same. Svaki put kad se nosimo s nekom tugom, možemo se osjećati drugačije”, napomenula je.

Plakanje je važno za naglasiti jer mnogi ljudi pokušavaju potisnuti svoje emocije.

“Znanstvena istraživanja su pokazala da je nekada dobro isplakati se. Otkriveno je da takozvane emocionalne suze sadrže hormone povezane sa stresom. Dakle, kada plačete doslovno se oslobađate stresa”, tvrdi psihoterapeutkinja Danielle Forshee. Dodala je i kako iz psihološke perspektive kroz plakanje postižemo emocionalno oslobađanje.

Iako je obraćanje drugima za pomoć naizgled očit savjet, osobama koje osjećaju tugu je teško tražiti pomoć. Psihoterapeutkinja Jaime Gleicher savjetuje da se uvijek potraži pomoć voljenih ljudi.

Forshee je rekla da se okružuje prijateljima i obitelji kada doživljava tugu. “Govorim o toj osobi. Pričam drugima pozitivne situacije, gledam fotografije i to mi pomaže u procesu tugovanja”, rekla je.

Forshee također savjetuje da pokušate skrenuti misli. Izađite s voljenim ljudima, odmorite se emocionalno, psihički i fizički. Treba činiti stvari koje nemaju nikakve veze s gubitkom, jer se život jednostavno mora vratiti u normalu.

Pet nivoa tuge ne treba shvatiti doslovno. Prema Gleicher, Kübler-Rossov poznati model (poricanje, ljutnja, suočavanje, depresija i prihvaćanje) je zapravo priznavanje postojanja puno različitih emocija koje se događaju tijekom tugovanja. No ne treba očekivati da će se svaka od njih osjetiti tim redoslijedom ili čak uopće.

Goldman je zaključila kako je vrlo bitno u danima tuge više pažnje posvetiti sebi. Meditacija, tjelovježba, masaža ili nešto drugo.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...