Connect with us

Hi, what are you looking for?

Postoji li paralelan svemir koji se kreće unatrag kroz vrijeme?

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne budućnosti. U Velikom prasku nastala su dva paralelna svemira – naš, koji se kreće unaprijed kroz vrijeme, i još jedan svemir koji se kreće unatrag kroz vrijeme. Rezultati su objavljeni u časopisu Physical Review Letters.

1920-ih je britanski astronom Arthur Eddington iskovao termin „strijela vremena” (ili ponekad vremenska strijela), koji objašnjava asimetričnu jednosmjernost vremena. Mnogi današnji fizičari prihvaćaju teoriju po kojoj se vrijeme kreće u smjeru rastuće entropije (ili nereda, slučajnosti i čak kaosa) kako bi dostiglo svojevrsnu ravnotežu između svih stvari. Prema toj termodinamičkoj „strijeli vremena”, stvari se ubrzano raspadaju. Ako je to slučaj, tada je naš svemir morao nastati u visoko uređenom inicijalnom stanju, s niskom entropijom, bez kaosa.

No, zašto bi uopće postojao taj rijedak trenutak niske entropije u našoj prošlosti? Stoljeće stara ideja koju je razvio austrijski fizičar Ludwig Boltzmann govori da je vidljiv svemir trajno, nisko entropsko stanje statističkih fluktuacija koje utječe jedino na vrlo malen dio, puno većeg sustava ravnoteže.

Postoji još jedno moguće objašnjenje. Julian Barbour sa Sveučilišta Oxford, Tim Koslowski sa Sveučilišta New Brunswick i Flavio Mercati s Instituta za teorijsku fiziku Perimeter predstavili su novu „strijelu vremena”, koja nije bazirana na termodinamici, već na gravitaciji. „Vrijeme je misterij. Doslovno sve što znamo o zakonima fizike je isto bez obzira na smjer u kojem se vrijeme kreće”, izjavio je Barbour.

Kako bi došli do te „gravitacijske strijele vremena” koristili su jednostavnu zamjenu za naš svemir – računalnu stimulaciju 1 000 čestica koje su u interakciji pod utjecajem Newtonovih zakona gravitacije. Otkrili su da se svaka konfiguracija čestice pretvara u stanje niske složenosti – poput kaotičnog roja pčela koji se posloži u uredniju strukturu sličnu Boltzmannovoj fluktuaciji niske entropije. A od te točke, čestice su se razvijale u dvije posebne, simetrične i suprotne „strijele vremena”.

„Ako pogledate jednostavan model s rojem pčela u sredini (Veliki prasak) koji se razbije u sve smjerove, tada se može reći da postoje dvije ‘strijele vremena’, koje pokazuju na suprotne krajeve od roja pčela”, nastavlja Barbour. U ovom dijagramu može se vidjeti koliko je unikatan trenutak niske složenosti, tj. prošlosti iz koje izviru dvije budućnosti:

two%20futures
Model suprotnih budućnosti (Image credits: APS/Alan Stonebraker via APS Viewpoint )

„Ova situacija s dvije budućnosti prikazuje pojedinačnu kaotičnu povijest u oba smjera, što znači da bi u biti postojala dva svemira, svaki s jedne strane tog centralnog stanja kaosa. Obje strane mogle bi sadržavati promatrače koji percipiraju protok vremena u suprotnim smjerovima. Svako inteligentno biće u tom drugom svemiru vidjelo bi svoju ‘strijelu vremena’ kako se odmiče od svog središnjeg stanja. Oni bi smatrali da mi sad živimo u njihovoj najdaljoj prošlosti”, zaključuje Barbour.

123 Comments

123 Comments

 1. Vlado Zovko

  January 25, 2015 at 4:03 pm

  Postoji pitajte Milanovića

  • Vladislav Horžić

   January 25, 2015 at 5:38 pm

   Kakve veze ima Mostar sa Milanovićem i svime što se tiće druge države,a u ovom slučaju Hrvatske ? Tema je lijepo postavljena,a Vi nemate pojma o čemu,pa samo o glupostima,koje Vas se u krajnjem slučaju i ne tiću !

  • Vlado Zovko

   January 25, 2015 at 5:47 pm

   Horsiću, u pravu ste ja stvarno nemam nikakve veze s Milanovićem, ali s Hrvatskom imam i te kakve veze ne samo kao Hrvat nego i BRANITELJ, uostalom kakve vi veze imate s Hrvatskom???

  • Filip Stakleni Škalic

   January 26, 2015 at 8:51 pm

   Vladislave to se ti samo tješiš i potiho patiš 🙂

  • Jasmina Šižgorić

   January 31, 2015 at 11:53 am

   Vjerojatno si htio reći Karamarka.

  • Ivana ஜ Jandras

   January 31, 2015 at 2:07 pm

   kak ste samo uspjeli temu o paralelnom svijetu preokrenuti u političku? zašto barem jedna tema ne mora biti povezana sa politikom? ovo je znanost a ne politika. dajte se malo opustite… ne bu Hrvatskoj bolje ak bute se tu prepucavali. imate stranicu Vlada Republike Hrvatske pa tam pišite Milanoviću i ostlaima… b.t.w. zašto se žaliti na Vladu koju smo si ionako sami odabrali? treba se žaliti na narod koji odabire takvo što… svakih nekoliko godina možemo birati… nitko nas ne tjera da to mora biti SDP ili HDZ ali narod uvijek odabire jedno od to dvoje… zato fino Vlada RH i pišite… a pustite ovakve teme koje nemaju nikakve veze sa politikom na miru… 🙂

  • Vedran Vex Luka

   January 31, 2015 at 3:53 pm

   Vlado, Milan.. su Hrvati odabrali, Hrvati koji su se borili za drzavu. I tko je protiv vlasti je protiv Hrvatske… Za drugacije stavove postoje izbori…

  • Vlado Zovko

   January 31, 2015 at 4:02 pm

   Hrvatska iznad svemira 😉

  • Mato Pavlicevic

   February 1, 2015 at 9:20 am

   A da odete trolati na dnevno.hr?

  • Vlado Zovko

   February 1, 2015 at 6:04 pm

   Pavličeviću, vidim da si “trolao” po “regionalnom” predsjedniku

 2. Ivica Katić

  January 25, 2015 at 4:04 pm

  pa hrvatska ide u nazad sa ovom vladom hahah

  • Zoran Zo Krsic

   January 31, 2015 at 3:50 pm

   Ovaj link je puno zanimjiviji bez “rvackih” komentara,, može li nešto proć bez teletabisa milanovića,hdza-sdpa—? (Malim slovom pišem sve što ne smatram imenicom)

 3. Zeljko Gti Swift

  January 25, 2015 at 4:17 pm

  To znaci da druga hrvatska ide prema naprijed a ova nasa u nazad

 4. Ivan Večerin

  January 25, 2015 at 6:03 pm

  Totalna besmislica i nagađanja. Sve će znanstvenici izmišljati da bi opravdali fino podešene postavke svemira, jer u suprotnome moraju priznati Boga ili preveliku slućajnost

  • Kristijan Karin

   January 31, 2015 at 5:14 pm

   Ili da opravdaju lovu koju primaju za prodavanje magle pa kao neki k radr

  • Dino Alberini

   February 1, 2015 at 10:21 am

   Prilično si bahat za nekog tko ne poznaje ni osnove matematike…

  • Ivan Mikuličić

   February 2, 2015 at 1:30 am

   da puno je realnije da postoji bog sa sinom isusom koji ima veliku knjigu u koju zapisuje kolko je netko puta bio u crkvi ili se ispovijedio haha daj molim te. ako i postoji bog mislim da ga tako boli neka stvar i za crkvu i za bogomoljce i ateiste i cijeli planet

  • Damon Nathaniel Watts

   February 2, 2015 at 10:20 am

   a i nije teoretska fizika stvorena da se dokazuje kreacionizam nego da rasclani i racionalno objasni kako svemir funkcionira.
   znaci – ne negira bozanstva vec daje uvid u djelovanje.

 5. Vanya Marie Antoinette

  January 25, 2015 at 9:05 pm

  Dina Lukic evo problema. 😀

 6. Jasmin Novi Profil Hibić

  January 25, 2015 at 10:59 pm

  Vrijeme je virtualna jedinica izmišljenja radi lakšeg čovjekovog snalaženja u prostoru a kao pojam ili “veličina” je totalno nebitna za procese koji se odvijaju u kosmosu. U isto vrijeme teorija “Velikog praska” koja se pored mora nikada dokazanih tvrdnji sada pokušava pokriti “paralelnim svemirom” je iz dana u dan sve bezvrijednija, neshvatljivija, i neprihvatljivija.

  • Loren Leskovar

   February 2, 2015 at 7:27 am

   More nikad dokazanih tvrdnji?
   Kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje?Jednaki omjeri lakih elemenata u svemiru?Hubbleov zakon (crveni pomak galaksija proporcionalan udaljenosti galaksija)?

  • Jasmin Novi Profil Hibić

   February 2, 2015 at 2:23 pm

   Misliš na trubače Buys Ballota, Wilsonova i Penziasova “slučajna” mjerenja čime je “otkriveno” (otkriveno a ne dokazano, razlike su velike) nešto bi trebalo samo po sebi biti logično i jasno, i Hubbla koji za temelj svoje teorije uzima Dopplerov efekt odnosno pravilo važeće za njegov / ovaj svijet? Ne razumijem zašto je toliko teško shvatiti da je vrijeme izmišljena veličina koja ne postoji nigdje drugo osim na zemlji i da je ono totalno nebitno za svemir? Btw… pojam “jednakog omjera lakih elemenata u svemiru” za razliku od pojma “omjer lakih elemenata u svemiru” ne postoji.

 7. Josip Kovacevic

  January 26, 2015 at 8:13 am

  GLUPOST!!!

 8. Krešimir Orozović

  January 26, 2015 at 9:33 am

  pa on je tek nedavno stupio na kormilo.. a mi putujemo unazad već dvadeset godina… ili je nekima možda vrijeme stajalo pa su tek sad se našli u realizmu koji su dugo nijekali da sačekaju koga će okriviti za tuđe lopovluke da okrive one koji su tek došli na vlast… ovi ni nemogu pokrast ništa kad su došli na minus a ne na ništa.. da krpaju kredite koje su nadizali oni prije njih.. a nezna im se trag za što su potrošeni.. Milanović da je dobio samo takav jedan kredit bar bi gradio tvornice… ali ovako on nije ni imao šansu da nešto sagradi kad su nas stjerali do kraja.. bar to jasno vide oni koji ne lažiraju sebi i drugima što je bilo …

 9. Željko Oleksa

  January 26, 2015 at 4:09 pm

  Gdje se može kupiti karta?

 10. Ruky Pero

  January 30, 2015 at 8:30 pm

  unazad odakle od kojeg kraja prvo izmisle vrijeme koje po svemu nema kraj ni početak a sad bi da ide unazad pa nek prvo izmisle točku iz koje kreče naprijed ili nazad

 11. Max Laser

  January 30, 2015 at 8:43 pm

  Takvo što ne može postojati…jer je samo vrijeme strogo linearno

 12. Borivoj Sapundžić

  January 30, 2015 at 9:40 pm

  Postoji. U Hrvatskoj.

 13. Boris Škoti

  January 30, 2015 at 9:51 pm

  Ako je Svemir nastao iz bezdimenzionalne točke u kojoj je bila beskonačna energoja onda će i stvaranje Svemira trajati beskonačno kao i njegovo širenje. Tada je i Svemir jedan jedini i neponovljiv.
  Ako je energija ipak konačna tada je i točka dimenzionalna pa će i Svemir biti konačan i cikličan.
  Sve zavisi od ntoga jeli energoja bila neznatno manja od beskonačne.
  Ako je Svemir nastao zbog neznatne disharmonije energije i njenog pretvaranja u materiju onda se može vjerovati i da je energija konačna pa je i Svemir konačan i cikličan.

 14. Dražen Falkenburger

  January 30, 2015 at 9:56 pm

  Postoji ja stalno idem natrag

 15. Roko Paic

  January 30, 2015 at 10:05 pm

  Ne postoji.

 16. Denis Odysseus

  January 30, 2015 at 10:20 pm

  Percepcija vremena koje se kreće unaprijed i unatrag je tek prva dispercepcija koju treba transformirati. 😉

  • Damon Nathaniel Watts

   February 2, 2015 at 10:48 am

   to je vjerojatno tek stilska figura objasnjenja iskoraka u sljedecu vremensku dimenziju opisana kroz svakodnevnu percepciju prostornih 🙂
   jel draze lijevo desno,kao na lenti?

  • Denis Odysseus

   February 2, 2015 at 3:10 pm

   Sve 5! 😀 Razumljivo je korištenje takvih formulacija. No, uvelike može narušiti integritet teorije. A, upravo sam htio i reći kako je naprijed/natrag formulativni ekvivalent lijevo/desno na lenti. 😉

 17. Šimac Goran

  January 30, 2015 at 10:44 pm

  .eN

  • Dino Alberini

   February 1, 2015 at 10:35 am

   Otprilike relevantno kao “vuk je pojeo Crvenkapicu i baku”

  • Vesna Lokar

   February 1, 2015 at 3:24 pm

   A gle, Dino, čovjek je stvoren da u nešto vjeruje. Netko vjeruje u milijarde godina, netko vjeruje da iz kaosa nastaje red (premda je to suprotno zakonima fizike), netko vjeruje u paralelne svemire, netko u crvenkapicu, a netko (malo njih) vjeruje u Isusa. Svatko može vjerovati u što god hoće, ali potiskivanje istine, ne znači da smo lišeni odgovornosti. Treba biti razuman i istražiti istinu, jer ruganje s nečim, ne čini nikoga pametnim. Ali ga čini prilično nesigurnim.

  • Damon Nathaniel Watts

   February 2, 2015 at 11:00 am

   vec se s prvom recenicom ne slazem. da je covjek stvoren da u nesto vjeruje – nikad ne bi nastojao tragat za cinjenicama i potvrdama,zadovoljavao bi se sa teorijama umjesto definicija i ne bi postojao spiritus movens: sve bi bilo ok jer je “tak kak je” i to je to. letargija koja se od katatonije razlikuje tek po hvalospjevima nade. teski fatalizam.

  • Denis Odysseus

   February 2, 2015 at 3:15 pm

   Smatram da negiranje religijske misli uopće ograničava znanstvenoteorijske poglede ne samo na svijet, nego i na čovječansvo kojeg je religija dio. Ne budite isključivi u proučavanju. Religija i znanost koegzistiraju i koreliraju, a to što je mnogim ljudima iz suprotnih tabora neprihvatljiv stav “onog drugog” tabora, govori samo o njima, ne o znanosti i religiji.

  • Vesna Lokar

   February 2, 2015 at 9:16 pm

   Možda sam se krivo izrazila, čovjek je stvoren iz ljubavi i za ljubav, ali narav je čovjeka takva da vjeruje u nešto. Ako vi meni kažete da ste sin svoje majke, ja vam to moram vjerovati. Kad netko stupa u brak, vjeruje budućem supružniku, inače se nitko ne bi ženio. Roditelj vjeruje svojem djetetu da će ga poštovati, inače nikad ne bi imao djecu. Poslodavac kad vas zaposli, vjeruje vam da mu nećete nanijeti štetu. Realnost postoji, a znamo da ništa ne može stvoriti nešto, i da posljedica ne postoji bez uzroka, stoga realnost nije stvorila samu sebe, isto kao što čovjek ne može samog sebe stvoriti. Znači, moram vjerovati u višu inteligentniju silu od mene. Sada vjerujem u višu silu i da nemam kontrolu nad svojim životom, jer u bilo kojem trenutku mogu umrijeti, i ja na to nemam nikakav utjecaj. Znači, netko drugi-viša sila-nešto što je izvan prostora i vremena-netko vječan-Bog ima utjecaj na moj život, Onaj koji mi je dao život. Sljedeće logično pitanje tko i kakav je taj Bog? Sada biram hoću li vjerovati Isusu koji je iz vječnosti došao u ovaj ograničeni prostor i vrijeme, i rekao: „Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak!”. Ako ne vjerujem Isusu, druge su mi opcije da je bio, ili lažljivac ili luđak. Ne znam zašto umirem, ali Isus mi kaže (parafrazirano): „kazna za grijehe je smrt, netko mora umrijeti, a ja ću umrijeti za tebe“. Ja mu vjerujem. 🙂

 18. Tomislav Bozic

  January 31, 2015 at 8:42 am

  Koji debilni komentari prevladavaju. Sve se gleda samo kroz prizmu dnevne politike i religijskih besmislica. A teza je baš zanimljiva.

  • Vesna Lokar

   January 31, 2015 at 9:23 pm

   Znanost bar priznaje da svemir ima početak, jer ako postoji vrijeme, postoji i početak, a sve što ima početak nije vječno, već je stvoreno. Postavlja se pitanje tko ili što je stvorio svemir? Svemir je stvorio sam sebe? Nadalje, treba odgovoriti kako iz ničega može nastati nešto, kako iz nereda (veliki prasak) nastaje red, kako je to svemir sam sebe stvorio, a onda možemo razgovarati o tezi paralelnih svemira. Stvarno jako zanimljivo… samo sve ostaje na nečijoj bujnoj mašti, bez konkretnih odgovora.

  • Dalas Dk

   February 1, 2015 at 1:19 pm

   Bravo Vesna Lokar…potpisujem svaku riječ!

  • Jure Boban

   February 2, 2015 at 10:55 am

  • Denis Odysseus

   February 2, 2015 at 3:12 pm

   Tomislav Bozic Točno. Za ne povirovati je koliko su frustracije isplivale na površinu. Ne uzimam u obzir pseudoreligijske komentare jer je religija uopće jedna sasvim visoka razina filozofsko-teološko-znanstvene misli koju gospoda s komentarima uošće ne percipira.

 19. Branko Čižmak

  January 31, 2015 at 8:56 am

  Vrijeme je slijed događaja, ovakvih ili onakvih !

 20. Andelko Arlovic

  January 31, 2015 at 9:45 am

  Postoji

 21. Pancho Willa

  January 31, 2015 at 11:19 am

  Totalna glupost! Ako je svemir nastao u velikom prasku, znaci trenutak prije toga nije bilo nicega?! Dakle kuda se krece taj paralelni svemir od tog trenutka? 😛 Znanstvenici a nisu culi za logiku, zalosno!

  • Dino Alberini

   February 1, 2015 at 10:26 am

   Ne, oni su svi redom budale, alli zato si ti genije bez kojeg ovaj svijet ne bi postojao. Tvoja genijalnost se očituje u genijalnom pitanju što je bilo trenutak prije početka vremena, znači u vrijeme kad vremena nije ni bilo.

  • Loren Leskovar

   February 2, 2015 at 7:21 am

   Sve što je bilo prije Velikog praska,ako je bilo, smatra se da na naš prostor i vrijeme nije imalo utjecaja,i ne smatra se dijelom znanosti,jer jednostavno ne postoji način da predvidimo nešto prije točke u kojoj je apsolutna gustoća,a zakrivljenost prostora beskonačna-mislim na singularitet

 22. Adam Šeruga

  January 31, 2015 at 11:49 am

  Ne postoji

 23. Fedor Mataic

  January 31, 2015 at 1:37 pm

  Nisam puno shvatio, ali sika je odlična.

 24. Mihovil Masnić Shewa

  January 31, 2015 at 2:21 pm

  Znanstvenici su budale

 25. Samo DaBo

  January 31, 2015 at 2:29 pm

  A ko će znati..

 26. Julije Mustran

  January 31, 2015 at 2:33 pm

  Teško pitanje!

 27. Višnjić Valentino

  January 31, 2015 at 3:08 pm

  Ako ne postoji,biče ga za koju godinu pobrinut če se čovjek.

 28. Pele Predrag Lacmanovic

  January 31, 2015 at 4:17 pm

  Ma pusiona

 29. Leo Lazar Jakšić

  January 31, 2015 at 5:04 pm

  Kao u Crvenom Patuljku?

 30. Darac Jurić

  January 31, 2015 at 6:29 pm

  Postoje i svemiri koji idu kao konj u šahu ili dva koraka naprijed jedan unazad itd.ajd ne serite

 31. Adrian Kvarner

  January 31, 2015 at 6:45 pm

  A kako smo sigurni da smo mi taj koji ide unaprijed? Mozda mi idemo unatrag. I sad takvo identicno pitanje postavlja netko iz tog drugog , unazadnog ( po nama ) svemira.

 32. Tomislav Mikša

  January 31, 2015 at 6:55 pm

  Ima. U hrvatskoj

 33. Zoran Znidaric

  January 31, 2015 at 7:28 pm

  ne, ali postoje dimenzije unutar našeg svemira, gdje je naših 100 godina njima u drugoj 20 minuta.

  • Haris

   January 22, 2017 at 9:36 pm

   kako? pojasni

 34. Tomislav Perušić

  January 31, 2015 at 8:53 pm

  Naravno da postoji, pa vidiš mene

 35. Davor Bilobrk Zekan

  January 31, 2015 at 9:50 pm

  A zašto bi to uopće bilo važno? Kad je postojanost fizičkog postojanja i sama relativna…

 36. Danijela Pavlović

  January 31, 2015 at 9:50 pm

  Ne postoji !!

 37. Nova Stvarnost

  January 31, 2015 at 10:00 pm

  Je pa kaj!

 38. Johnny A Goto

  January 31, 2015 at 10:07 pm

  znači li to kako postoji mogućnost da se tito vrati i sretne sebe …?

 39. Stanko Vukosavljevic

  January 31, 2015 at 10:15 pm

  Možda da možda ne a možda su u šumi …

 40. Frano Šipić

  January 31, 2015 at 10:22 pm

  Postoji,kako ne!

 41. X DaLee Bor

  January 31, 2015 at 10:32 pm

  da… kad se malo prediziraš bogzna čime!

 42. Željko Mihalić

  January 31, 2015 at 10:35 pm

  Točno,mi šumom vlast drumom.

 43. Bojan Masnec

  January 31, 2015 at 10:39 pm

  “Čovjek” će nestati prije nego sazna pravu istinu “početka” i općenito smisao “postojanja”.
  Najveća tajna je u nečemu, u čemu se najmanje nadamo….
  O svjetlosti ne znamo ništa osim kolika je njena brzina…. 😉
  Da li je itko ikada pokušao iskoristiti “svjetlost”, osim kad upali žarulju ujutro kad se umiva???
  Nešto “neobjašnjivo najbrže”, što nitko nije pomislio da može koristiti još nečemu….
  Svjetlost je naš početak,.. (…i bi svjetlo) naš kraj,.. (…na kraju tunela)
  …a mi još uvijek ne znamo čemu “ono” zapravo služi….
  Je li to slučajno? 😉

  • Dino Alberini

   February 1, 2015 at 10:24 am

   Radio, televizija, mobiteli, wireless veze općenito, kuhanje hrane, trebaš li još koju primjenu svjetlosti?

  • Bojan Masnec

   February 1, 2015 at 10:30 am

   Da… ali to su sve sitnice…..

  • Bojan Masnec

   February 1, 2015 at 10:31 am

   I nemaju baš neke veze sa svjetlošću…

  • Dino Alberini

   February 1, 2015 at 10:31 am

   …zavarivanje, kirurgija, mjerenje brzine, udaljenosti…

  • Robert Bubulj

   February 1, 2015 at 1:24 pm

   kako se kuha sa svjetlosti?

  • Dino Alberini

   February 1, 2015 at 1:41 pm

   Infracrveno zračenje je svjetlost niže frekvencije. Isto kao i svako EM zračenje. Ako misliš da su sitnice, probaj se odreći nečeg od tog.

  • Dino Alberini

   February 1, 2015 at 1:42 pm

   (ako nisam bio dovoljno jasan, IC zračenje je toplina. Za kuhanje 😉 )

  • Bojan Masnec

   February 1, 2015 at 3:29 pm

   Ahhh.. sve je to ok… ali mora postojati neka veća povezanost sa svjetlošću. Mislim na planetu i cijeli sustav… kuhanje je potpuno nebitno… u ovom slučaju.

  • Ivan Mikuličić

   February 2, 2015 at 1:44 am

   to sta nam svjetlost tj fotoni omogucavaju da vidimo nije dovoljno dobro za tvoje kriterije ? 😀

  • Damon Nathaniel Watts

   February 2, 2015 at 10:42 am

   ne znam cemu fiksacija na svjetlost,nije bas najbrza al brza jest. ne kuzim, objasni “dubinu” povezanosti jer ti je covjek ugrubo naveo tek par primjera koliko smo ovisni i to u jednostavnim stvarima,di su tek kompleksni procesi. cak i kad je “mrak” definira se kao nedostatak svjetla,eto do koje mjere je zastupljena. ispricaj mozda malo grub pristup ali jednako pravo na obozavanje ima i recimo gravitacija (npr.). hocu reci da su svi fizicki zakoni i cestice u sprezi,malo je bzvz hvalospjeve odredjenom dijelu i samo njemu, kao da u atomu kisika obozavas samo jedan elektron imho

  • Bojan Masnec

   February 2, 2015 at 11:49 am

   Svi ste vi u pravu… ali potpuno krivo ste me razumjeli ili sam ja krivo objasnio…
   “Svjetlo” sa cijelim svemirom, (i izvan njega) mora imati neki veći smisao samog “postojanja”,..

  • Loren Leskovar

   February 2, 2015 at 1:09 pm

   pa onda pitaj koji je smisao postojanja i od kud postojanje,kako nešto jednostavno….jest,e to su najveća pitanja koja možemo pitati,odgovori,ako ih tako možemo nazvati, variraju od jednog do drugog ljudskog bića

  • Julius Heide

   February 2, 2015 at 3:23 pm

   Smisao postojanja je da postojanje nema smisla

 44. Krešimir Uhernik

  February 1, 2015 at 4:04 am

  hrpa nagađanja i trabunjanja.
  a komentatori se prave pametni.
  😛

 45. Maša Gubić

  February 1, 2015 at 8:43 am

  u da barem,da ispravim sve one greškešto sam napravila

 46. Stjepan Domjanić

  February 1, 2015 at 8:54 am

  Onaj koji ide natrag također ima ispred sebe cilj, dakle dva paralelna svijeta su jedan svjet slicno kao u ogledalu. U jenom svijetu se nešto dogodilo a u drugom će se to isto dogoditi samo s kontara vremena. Ima logike.

 47. Dragutin Golek

  February 1, 2015 at 12:11 pm

  Logike ima ko može neka malo proučava jer NASSA sakriva život sa druge strane Mjeseca i malo vise od toga
  Tko vjeruje u to neka vjeruje a tko ne neka ispituje nebuloze i gluposti po
  stanicama . Svijet se sprema za uništenje prikazano je sve po scenarijima FILMOVA malo razmislite i upotrijebite logiku sve se sprema polako da nebude prevelika panika E MOJ NARODE. Ko hoće neka vjeruje a drugi neka se smije Pozdrav svim čitacima

  • Julius Heide

   February 2, 2015 at 3:24 pm

   Stavi longetu na kurac mozda pojebes nesto nocu umjesto da citas sranja po internetu

  • Dragutin Golek

   February 2, 2015 at 7:48 pm

   Jad i bijeda dok ljudi nisu svijesni svoje nesvijesnosti a školuju se ispod vrbe dok noge i k…. Još te od m…..a m……a svrbe .Jao onom ko nezna čitati samo gleda SLIKOVNICE.

 48. Alen Štimac

  February 1, 2015 at 12:48 pm

  Brad Pitt se rodio u jednom filmu u takvome….

 49. Aj Haj

  February 1, 2015 at 1:06 pm

  mislim da pre malo “znamo” o “vremenu” da bi se išta tvrdilo, svejedno sočna tema za razgovor. i nije o mrtvom milanoviću, kolindi i ostalim zoharima koje trpimo ko debili

 50. Krsto Kico Vidic

  February 1, 2015 at 1:15 pm

  NARAVNO,OČIT DOKAZ JE DA MI VEC PREKO 20 GODINA KASKAMO UNAZAD…

 51. Romario Romario

  February 1, 2015 at 3:43 pm

  postoji pička

 52. Krešimir Samael Rastovac

  February 1, 2015 at 4:02 pm

  Zašto nebi postojao. Logično je da postoji jer, tehnički gledano, svemir je eksplozija koja se još uvijek širi (veliki prasak još uvjek traje).

 53. Toni Sopranos

  February 1, 2015 at 4:26 pm

  Vidi mene,sve mladi , mislim da cu roditi za tri godine

 54. Matija Šarac

  February 1, 2015 at 4:29 pm

  Vjerovatno po logici sve mora imati smisao postojanja a cijeli svemir i vrijeme kaže Einstain ije vjrovatno bog stvorio za ovu šaku budala na ovom planetu jbg..?

 55. Rino Sluga

  February 1, 2015 at 5:25 pm

  Red Dwarf style 🙂 Nodnol i te fore

 56. Goran Bocka Štipka Batković

  February 1, 2015 at 5:40 pm

  Ne da postoji jedan nego čitav kompleks, hiper svemir, uglavnom pre komplicirano za nas obične smrtnike, jer su nam neke stvari nepojmljive, kako rekoše teče slap, šta u njemu znači jedna mala kap… a i ta kap je puno, jako puno filozofije koja može trajati i trajati, zanimljivo je to kako se mi odmah ograđujemo na život nas i našeg planeta, postoji tako nešto ali ne odnosi se na nas jer mi smo ovdje prolazni i to je jedini zakon, za sve na ovoj planeti i nitko neće zaobići to da se suoči sa stvarnošću… Za sve postoji teza ali na kraju svake takve rasprave mi to nazivamo pitaj BOGA….

 57. Andelko Arlovic

  February 1, 2015 at 5:52 pm

  Da

 58. Marijan Miloš

  February 1, 2015 at 7:52 pm

  Naravno da postoji…isto ko i naša ekonomija.

 59. Božo Dedić

  February 1, 2015 at 7:59 pm

  A da se malo prizemljimo?

 60. Pio Terzić

  February 1, 2015 at 8:08 pm

  ImA ih više a zovu se sjećanja

 61. Boris Leović

  February 1, 2015 at 10:13 pm

  Mi smo sazdani od praznine! Kvarkovi su prazni!

 62. Stipe Popović

  February 1, 2015 at 10:57 pm

  Pam Grout- knjiga “E na kvadrat”

 63. Visnja Nesek Gazilj

  February 1, 2015 at 10:58 pm

  Je postoji ak se dobro napijes i napusis,probaj bus svakaj dozivil i vjeroval da je zbilja

 64. Larisa Pervan

  February 2, 2015 at 8:44 am

  99% da postoji

 65. Alan Crnković

  February 2, 2015 at 8:56 am

  Postoji… neki nas opet vraćaju u ’91. …u ’41. … 🙁

 66. Damir Beber

  February 2, 2015 at 10:34 am

  Svakako. To se inače zove “spasenje” – povratak Bogu koji nas je stvorio vječne u sadašnjosti…

 67. Vlado Vladic

  February 2, 2015 at 12:10 pm

  Znaci rodis se mrtav,umres kao tek rodjen..intresting,veri intresting

 68. Marina Pešek

  February 2, 2015 at 5:49 pm

  Doris Raguž 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover u studenom, najavio je voditelj misije Hamad Al Marzooqi. Al Marzooqi je za državne novine,...

Svemir

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora....

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Advertisement