Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Postoji li povezanost između metabolizma i teške depresije?

Foto: Pixabay

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, u suradnji s nizozemskim znanstvenicima, otkrili su da određeni metaboliti – male molekule nastale procesom metabolizma – mogu biti prediktivni pokazatelji za osobe u riziku od ponavljajućih velikih depresivnih poremećaja.

Nalazi su objavljeni u internetskom izdanju Translacijske psihijatrije 11. siječnja 2021. godine.

“Ovo je dokaz za mitohondrijsku vezu u srži depresije”, rekao je viši autor Robert K. Naviaux, dr. Med., Profesor medicine, pedijatrije i patologije na Medicinskom fakultetu UC San Diego. “To je mala studija, ali prva je pokazala potencijal korištenja metaboličkih markera kao prediktivnih kliničkih pokazatelja pacijenata s najvećim rizikom.

Ponavljajući veliki depresivni poremećaj (laički rečeno, klinička depresija) je poremećaj raspoloženja koji karakterizira više simptoma u kombinaciji. U to spadaju osjećaj tuge ili beznađa, ljutnja ili frustracija, gubitak interesa, smetnje u snu, anksioznost, usporeno ili otežano razmišljanje, suicidalne misli i neobjašnjivi fizički problemi, poput bolova u leđima ili glavobolje.

Veliki depresivni poremećaj (MDD) jedna je od najčešćih mentalnih bolesti u SAD-u, s procijenjenom učestalošću tijekom života od 20,6 posto. To znači da će jedan od pet Amerikanaca tijekom života patiti od najmanje jedne epizode. Za pacijente koji imaju rekurentni MDD (rMDD), petogodišnji rizik od recidiva je do 80 posto.

Za svoje istraživanje, Naviaux i kolege u Nizozemskoj regrutirali su 68 ispitanika (45 žena, 23 muškaraca) s rMDD-om koji su bili u remisiji bez antidepresiva i 59 kontrola prema dobi i spolu. Nakon prikupljanja krvi od pacijenata u remisiji, pacijente su pratili prospektivno dvije i pol godine.

Rezultati

Rezultati su pokazali da je metabolički potpis koji je pronađen kada su pacijenti bili zdravi mogao predvidjeti koji će pacijenti najvjerojatnije imati relaps tijekom dvije i pol godine u budućnosti. Točnost ovog predviđanja bila je više od 90 posto. Analizom kemijski najpredvidljivijih kemikalija utvrđeno je da pripadaju određenim vrstama lipida (masti koje uključuju eikozanoide i sfingolipide) i purinima.

Purini se proizvode od molekula, poput ATP-a i ADP-a – glavnih kemikalija koje se koriste za skladištenje energije u stanicama, ali koje također igraju ulogu u komunikaciji koju stanice koriste pod stresom, poznate kao purinergička signalizacija.

Znanstvenici su otkrili da su kod ispitanika s rMDD-om promjene specifičnih metabolita u šest identificiranih metaboličkih puteva rezultirale temeljnim promjenama važnih staničnih aktivnosti.

“Nalazi su otkrili temeljni biokemijski potpis u doznačenom rMDD-u koji je razlikovao pacijente od zdravih kontrola”, rekla je Naviaux. “Te razlike nisu vidljive običnom kliničkom procjenom, ali sugeriraju da bi upotreba metabolomike – biološka studija metabolita – mogla biti novi alat za predviđanje koji su pacijenti najugroženiji na ponavljanje depresivnih simptoma.”

Autori sugeriraju da je njihove rezultate još potrebno potvrditi u većoj studiji sa 198 žena i 198 muškaraca (99 slučajeva i 99 kontrola).

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Količina recepata za antidepresive u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla je za 9,6%, na 46 milijuna recepata. Pokazuje li to pretjerano korištenje lijekova ili odgovarajući tretman? Dr. Des Spence...

Znanost

U današnjem društvu pojava depresije je sve učestalija. Ubrzan način života i stresne životne situacije mogu pojedincima predstavljati veliki teret zbog čega se javljaju...

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Psihologija

Jedno istraživanje propituje na koji način se raspoloženja šire kroz grupe na društvenim mrežama. Rezultati ukazuju na to da se raspoloženja zaista mogu prenijeti,...