Connect with us

Hi, what are you looking for?

Wellness i prehrana

Postoji način da smanjite kancerogenost mesa s roštilja

Odsad postoji i znanstveno objašnjenje zašto su roštilj i pivo najbolji prijatelji

Vjerojatno ste i prije predosjećali kako roštilj i pivo idu sjajno zajedno. Vjerojatno ne iz pravih razloga, ali zato su tu znanstvena istraživanja da vam objasne kako stvari stoje.

Želite li smanjiti zdravstvene rizike koji postoje s mesom koje roštiljate? A rizici svakako postoje. Rješenje je da meso jednostavno stavite u marinadu s – pivom.

Roštiljanje je poznato kao način pripreme koji mesu daje poseban okus, ali to sve nikad nije bilo bez rizika. Naime, kod roštiljanja se oslobađaju molekule zvane policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) koji imaju tu manu da negativno utječu na našu DNA i povećavaju nam rizik oboljenja od karcinoma debelog crijeva.

Ta spoznaja je vjerojatno rastužila mnogobrojne poklonike roštiljanja, ali nova vijest je da ipak nije sve tako crno. Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Portu, čiji je voditelj bila dr. Isabel Ferreira, tvrdi kako su pronašli dobar način kako izbjeći navedeni problem i da sve bude bolje – to je nešto krajnje jednostavno. Roštiljanje, prema njima, ne smije proći bez piva.

Rezultati dotične studije je dr. Ferreira objasnila u članku koji je objavljen u stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Naime, onaj ranije spomenuti PAH nastaje iz slobodnih radikala koji se oslobađaju u vrijeme kad su proteini i masti iz mesa izloženi toj vrsti termičke obrade. Jedan od načina kako da se zaustavi njihovo nastajanje je, pak, upotreba antioksidansa koji onda “pometu” slobodne radikale.

Pivo je namirnica koja je bogata takvim antioksidansima u melanoidinom obliku pa su se stoga znanstvenici opskrbili pivskom marinadom, nekim odrescima i krenuli okretati meso za znanost.

Jedna od tih njihovih marinada bila je bazirana na svjetlom pivu, a druga na tamnom. Kako tamno pivo ima ipak više spomenutih antioksidansa od svijetlog, rezultati su pokazali to da je meso koje je pečeno s tamnom marinadom imalo manji udio PAH-a od onog pečenog sa svijetlom marinadom.

Treba napomenuti da kad se peku na roštilju, odresci bez ikakve pivske marinade imaju prosječno 21 nanogram PAH-a, po gramu. Oni koji su marinirani u svijetlom pivu imaju prosječno 18 nanograma, dok meso koje je provelo vrijeme u marinadi od tamnog piva ima svega 10 nanograma PAH-a.

Nakon svega, što drugo reći nego – dobar tek i živjeli.

 

Možda će vas zanimati

Astrofizika

Što je bilo prije svemira? Pitanje koje nas vodi do samih granica znanosti i mašte! Odgovor na to zagonetno pitanje traže i znanstvenici i...

Geografija i geologija

Najjači potresi na svijetu su moćne prirodne sile koje mogu u trenu promijeniti krajolik, uništiti gradove i, nažalost, ugroziti živote. Kad govorimo o najjačim...

Geografija i geologija

Vulkanski otoci nastaju kroz jedan od najmoćnijih procesa na Zemlji – vulkansku aktivnost! Kada magma iz unutrašnjosti planeta dospije na površinu kroz pukotine u...

Energija i gorivo

Kućna vjetroelektrana je sustav koji omogućava vlasnicima kuća da proizvode vlastitu električnu energiju koristeći snagu vjetra. Zamislite da imate malu vjetroturbinu u svom dvorištu...