Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Postoji način da smanjite kancerogenost mesa s roštilja

Odsad postoji i znanstveno objašnjenje zašto su roštilj i pivo najbolji prijatelji

Vjerojatno ste i prije predosjećali kako roštilj i pivo idu sjajno zajedno. Vjerojatno ne iz pravih razloga, ali zato su tu znanstvena istraživanja da vam objasne kako stvari stoje.

Želite li smanjiti zdravstvene rizike koji postoje s mesom koje roštiljate? A rizici svakako postoje. Rješenje je da meso jednostavno stavite u marinadu s – pivom.

Roštiljanje je poznato kao način pripreme koji mesu daje poseban okus, ali to sve nikad nije bilo bez rizika. Naime, kod roštiljanja se oslobađaju molekule zvane policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) koji imaju tu manu da negativno utječu na našu DNA i povećavaju nam rizik oboljenja od karcinoma debelog crijeva.

Ta spoznaja je vjerojatno rastužila mnogobrojne poklonike roštiljanja, ali nova vijest je da ipak nije sve tako crno. Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Portu, čiji je voditelj bila dr. Isabel Ferreira, tvrdi kako su pronašli dobar način kako izbjeći navedeni problem i da sve bude bolje – to je nešto krajnje jednostavno. Roštiljanje, prema njima, ne smije proći bez piva.

Rezultati dotične studije je dr. Ferreira objasnila u članku koji je objavljen u stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Naime, onaj ranije spomenuti PAH nastaje iz slobodnih radikala koji se oslobađaju u vrijeme kad su proteini i masti iz mesa izloženi toj vrsti termičke obrade. Jedan od načina kako da se zaustavi njihovo nastajanje je, pak, upotreba antioksidansa koji onda “pometu” slobodne radikale.

Pivo je namirnica koja je bogata takvim antioksidansima u melanoidinom obliku pa su se stoga znanstvenici opskrbili pivskom marinadom, nekim odrescima i krenuli okretati meso za znanost.

Jedna od tih njihovih marinada bila je bazirana na svjetlom pivu, a druga na tamnom. Kako tamno pivo ima ipak više spomenutih antioksidansa od svijetlog, rezultati su pokazali to da je meso koje je pečeno s tamnom marinadom imalo manji udio PAH-a od onog pečenog sa svijetlom marinadom.

Treba napomenuti da kad se peku na roštilju, odresci bez ikakve pivske marinade imaju prosječno 21 nanogram PAH-a, po gramu. Oni koji su marinirani u svijetlom pivu imaju prosječno 18 nanograma, dok meso koje je provelo vrijeme u marinadi od tamnog piva ima svega 10 nanograma PAH-a.

Nakon svega, što drugo reći nego – dobar tek i živjeli.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Rezultati istraživanja pokazali su da troškovi klimatske štete uzrokovane organskom proizvodnjom mesa jednako su visoki kao i kod proizvodnje mesa konvencionalnim uzgojem.

Kemija

Ljubitelji piva, radujte se! Sastojak u tom slatkom nektaru bogova mogao bi pomoći u zaštiti stanica mozga protiv vrste oštećenja koja su povezana s...

Arheologija i paleontologija

Frank Kachanoff bio je iznenađen. Smatrao je da će pogled na meso na stolu učiniti ljude agresivnijima, a ne manje agresivnima. Na kraju krajeva,...

Mikrobiologija

Petina uzoraka mljevenog mesa nabavljena u zagrebačkoj maloprodajnoj mreži ne udovoljava zakonskim zahtjevima, pokazalo je istraživanje stručnjaka objavljeno u časopisu Meso. Biotehnolozi sa Sveučilišta u...

Oglašavanje