Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Postoji način da smanjite kancerogenost mesa s roštilja

Odsad postoji i znanstveno objašnjenje zašto su roštilj i pivo najbolji prijatelji

Vjerojatno ste i prije predosjećali kako roštilj i pivo idu sjajno zajedno. Vjerojatno ne iz pravih razloga, ali zato su tu znanstvena istraživanja da vam objasne kako stvari stoje.

Želite li smanjiti zdravstvene rizike koji postoje s mesom koje roštiljate? A rizici svakako postoje. Rješenje je da meso jednostavno stavite u marinadu s – pivom.

Roštiljanje je poznato kao način pripreme koji mesu daje poseban okus, ali to sve nikad nije bilo bez rizika. Naime, kod roštiljanja se oslobađaju molekule zvane policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) koji imaju tu manu da negativno utječu na našu DNA i povećavaju nam rizik oboljenja od karcinoma debelog crijeva.

Ta spoznaja je vjerojatno rastužila mnogobrojne poklonike roštiljanja, ali nova vijest je da ipak nije sve tako crno. Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Portu, čiji je voditelj bila dr. Isabel Ferreira, tvrdi kako su pronašli dobar način kako izbjeći navedeni problem i da sve bude bolje – to je nešto krajnje jednostavno. Roštiljanje, prema njima, ne smije proći bez piva.

Rezultati dotične studije je dr. Ferreira objasnila u članku koji je objavljen u stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Naime, onaj ranije spomenuti PAH nastaje iz slobodnih radikala koji se oslobađaju u vrijeme kad su proteini i masti iz mesa izloženi toj vrsti termičke obrade. Jedan od načina kako da se zaustavi njihovo nastajanje je, pak, upotreba antioksidansa koji onda “pometu” slobodne radikale.

Pivo je namirnica koja je bogata takvim antioksidansima u melanoidinom obliku pa su se stoga znanstvenici opskrbili pivskom marinadom, nekim odrescima i krenuli okretati meso za znanost.

Jedna od tih njihovih marinada bila je bazirana na svjetlom pivu, a druga na tamnom. Kako tamno pivo ima ipak više spomenutih antioksidansa od svijetlog, rezultati su pokazali to da je meso koje je pečeno s tamnom marinadom imalo manji udio PAH-a od onog pečenog sa svijetlom marinadom.

Treba napomenuti da kad se peku na roštilju, odresci bez ikakve pivske marinade imaju prosječno 21 nanogram PAH-a, po gramu. Oni koji su marinirani u svijetlom pivu imaju prosječno 18 nanograma, dok meso koje je provelo vrijeme u marinadi od tamnog piva ima svega 10 nanograma PAH-a.

Nakon svega, što drugo reći nego – dobar tek i živjeli.

 

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Zamislite da je lako nagovoriti ljubitelje mesa da zamijene svoj životni stil sveždera s vegetarijanskim. Što bi takva promjena značila za Zemljin okoliš i...

Oboljenja i poremećaji

Unos povrća, mliječnih proizvoda te mahunarki najbolji je za održavanje zdrave razine kolesterola, tvrdi jedna studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition....

Zdravlje i Medicina

Ispijanje piva je omiljeni ritual mnogih ljudi iz svih sfera života. Međutim, prema navodima znanstvenika pivo nije dobro za zdravlje i može uzrokovati niz...

Kemija

Ljubitelji piva, radujte se! Sastojak u tom slatkom nektaru bogova mogao bi pomoći u zaštiti stanica mozga protiv vrste oštećenja koja su povezana s...